Kdo naj bi dobil krizni dodatek?

Tanja Fajnik Milakovič, 23.3.2020
Sašo Bizjak

Zdus podpira vladno namero o izplačilu kriznega dodatka upokojencem, ki imajo pokojnine nižje od 700 evrov. Predlagajo tri različne višine, poleg tega tudi zamrznitev izplačevanja predčasne pokojnine.

V Zvezi društev upokojencev Slovenija (Zdus) podpirajo namero vlade, da se dodeli upokojencem z najnižjimi pokojninami in brezposelnim, ki prejemajo invalidsko nadomestilo, krizni dodatek v času epidemije koronavirusa. In sicer v do treh razredih in v zneskih, ki jih bo določila vlada, saj slednja ve, s kakšnimi sredstvi razpolaga in kako dolgo bo tako pomoč lahko zagotavljala. So pa vseeno pripravili tudi svoje predloge. Tistim, ki prejemajo do 500 evrov pokojnine, bi tako izplačali še 200 ali 250 evrov dodatka. Skupaj bi torej tak upokojenec dobil 700 oziroma 750 evrov na mesec. Upokojenci s pokojnino do 600 evrov naj bi dobili nekoliko nižji dodatek, 150 ali 180 evrov, tisti, ki prejemajo pokojnino do 700 evrov, pa 100 ali 120 evrov kriznega dodatka. Enkratni finančni učinki v tem primeru so ocenjeni na okrog 40 oziroma 50 milijonov evrov.

Ob tem dodajajo, da če krizni dodatek ne bo posegel v pokojninsko blagajno in bo denar zanj zagotovila vlada iz proračuna, bi krizni dodatek lahko bil tudi višji. V prvem razredu, torej do 500 evrov pokojnine, bi dodatek znašal 300 evrov, v drugem, za upokojence z do 600 evri pokojnine, 230 evrov in v tretjem razredu, do 700 evrov pokojnine, bi dodatek znašal 130 evrov. Krizni dodatek bi tako prejelo 300 tisoč upravičencev.

Od 200 do 250 evrov dodatka upokojencem, ki imajo pokojnine nižje kot 500 evrov
200

Prav tako predlagajo, da se v obdobju od 1. aprila do 31. decembra zamrzne izplačevanje 40 oziroma 20 odstotkov starostne ali predčasne pokojnine tistim, ki po izpolnitvi pogojev za upokojitev delajo naprej in jim zaradi dvojnega statusa pripada po pokojninskem zakonu ob plači tudi del bodoče pokojnine. Po njihovih izračunih bi pokojninska blagajna s tem privarčevala približno 46 milijonov evrov do konec leta. Sicer pa menijo, da je treba jasno definirati, kaj je krizni dodatek, kdo je do njega upravičen in koliko časa ga bo prejemal. Dodajajo, da se ne sme pozabiti tudi na dolgoročne posledice. Če se bo krizni dodatek upošteval kot dohodek, bo namreč vplival na višino socialne pomoči in varstvenega dodatka, ki ga že dobivajo nekateri z nizkimi pokojninami.

Anketa

Ali se poleti držite posebne diete?

Sudoku