Kdo bo zamenjal Vujovića? Po Evropi iščejo trenerja s pedigrejem

Bojan Bauman, 29.11.2019
Sašo Bizjak

Bivši reprezentant, bivši trener in navijač o tem, kaj bi bilo pametno storiti sedaj, ko je slovenska rokometna reprezentanca ostala brez selektorja

Kdo bo nadomestil selektorja slovenske rokometne reprezentance Veselina Vujovića? Vprašanje smo postavili našim sogovornikom - bivšemu reprezentančnemu trenerju Slavku Iveziču, bivšemu reprezentantu Romanu Pungartniku in vodji organiziranih slovenskih rokometnih navijačev Slavku Kolarju. Vsak s svojega zornega kota osvetlijo razmere, nekaj ugotovitev jim je skupnih: čas za spremembo je neugoden, novi trener mora biti mož z avtoriteto, ki bo znal aktivirati potencial reprezentance že januarja na evropskem prvenstvu.

Prva dilema: kaj lahko prinese menjava?

Slavka Iveziča smo zmotili med organiziranjem papirjev, potrebnih za upokojitev. Z vprašanji, ki zadevajo rokomet, se javno že nekaj časa ni izpostavil. A ravnodušnega ga menjava na selektorskem mestu ni pustila: "Zamenjava Vujovića ni velika tragedija. Odnosi v ekipi so bili toliko razrahljani, da bi težko še opravljal svoje delo. Reprezentanti vsi igrajo v vrhunskih evropskih klubih in taktično so izjemno podkovani. Po Evropi se povsod igra podoben rokomet, zato posebno uigravanje ekipe pod novim vodstvom ne bo potrebno. Pomembno je, da bodo v reprezentanco rokometaši prišli s pravim motivom. Tako lahko menjava na reprezentanco vpliva dobro. Težava bi lahko bila, da imajo trenutno vrhunski trenerji, ki so angažirani po Evropi, za reprezentanco vsi malo časa."

image
Sašo Bizjak Slavko Ivezič: ”Kombinacija trenerja, ki vodi tako klub kot reprezentanco, je slaba kombinacija.”

Slavko Kolar je vodja slovenske rokometne navijaške skupine, ki bo januarja na Švedsko odpeljal 65 navijačev. Kolar običajno tekme Slovenije spremlja ob robu igrišča, skozi fotografski objektiv. To je njegova strast, hkrati je avtor številnih fotografij, ki jih reprezentanca uporabi v svoje namene. "Ko so pripeljali Vujovića, so dobro vedeli, za koga gre. Pripeljali so 'balkanca' in zato je Vujović za vse, kar se je dogajalo, še najmanj kriv. Igralcev ni šparal, imel pa jih je red. Zame, ki sem bil prisoten na številnih treningih reprezentance, Vujović ni bil napačen. Treninge je vodil strokovno, nastala pa so nesoglasja z igralci, ki so ga pomagali rušiti."

Roman Pungartnik je nekdanji reprezentant, tudi bivši član ožjega vodstva reprezentance, sedaj podjetnik, povezan s športom. "Vodstvo rokometne zveze si je postavilo visok cilj - kvalifikacije za olimpijske igre. Ekipo za to imajo, potrebujejo pa nekoga, ki jih bo usmeril do cilja. Vsaka menjava je šok, ki običajno pripelje do pozitivnega rezultata. Potrebujemo selektorja, ki mu bodo igralci verjeli. Sedaj iščejo nekoga, ki se razlikuje od Vujovića."

Druga dilema: domačin ali tujec

Ivezič se je spomnil Vujovićeve izjave, da se morajo slovenski trenerji zamisliti, ker so vse slovenske medalje v kolektivnih športih priborili tuji trenerji. "Drži, a resnica je tudi, da Vujović ni naredil nobenega od igralcev, s katerimi je osvojil bronasto medaljo na svetovnem prvenstvu. Naredila jih je slovenska stroka," vrača rokometni strokovnjak, ki je Slovenijo vodil v dveh mandatih. "Ni pomembno, kdo pobere smetano - pomemben je sistem dela, ki je v slovenskem rokometu dober. Sedaj pa je pomembno, da bo novi trener imel dovolj časa za reprezentanco. Tisti, ki tačas vodijo ekipe v ligi prvakov, do zadnjega dneva bedijo nad razmerami v klubu. V reprezentanco bi prišli pod stresom zaradi dogajanja v klubu. Naš novi trener mora bedeti samo nad reprezentanco. Kombinacija trenerja, ki vodi tako klub kot reprezentanco, je slaba kombinacija."

Slavko Kolar bi bil med domačimi trenerji za Uroša Zormana. "Med tujci se veliko govori o Dušebajevu. To bi bila naveza. A ne vem, kako bi funkcionirala, saj niti pri Kielcah ne funkcionira najbolje. Pomembno je, da reprezentanca spet dobi železno roko, red in disciplina morata biti. Pa nagrade si igralci tudi zaslužijo, sedaj igrajo samo za čast. Zorman še najbolje pozna razmere, tujec bi se z njimi šele moral seznaniti, časa pa ni. Danes na zvezi še niti približno ne vedo, koga bodo pripeljali. Gislason ne more, Pastor o tem ne ve nič ..."

image
Sašo Bizjak Roman Pungartnik: ”Gislason je gospod, ki si je že zagotovil eksistenco. Denar ne bi bil glavni motiv, pomemben bi mu bil izziv.”

"Lahko bi se odločili za neizkušenega domačega trenerja Zormana. Ali za Branka Tamšeta, ki ima sicer na klubskem nivoju dovolj izkušenj, pa nobenih pri vodenju reprezentance, kjer je drugačen nivo," pa opozarja Roman Pungartnik, ki je za reprezentanco zbral 171 nastopov in dosegel 697 golov. Dodal je še: "Zveza je doslej zmeraj izbrala dobre selektorje. Na prvo žogo lahko potrdim, da je Španec Juan Carlos Pastor zelo zanimiv, saj pozna špico svetovnega rokometa. Z Alfredom Gislasonom sem se pogovarjal na njegovi poslovilni tekmi v Kielu in vem, da goji simpatije do Slovenije. Naši kraji so mu bili všeč že, ko je bil moj trener v Kielu. Videlo se je, da bi tukaj lahko živel, je pa tudi velik trener. Slovenija potrebuje nekoga, ki se bo posvetil samo reprezentanci. Potrebujemo selektorja, ki bo nenehno spremljal reprezentante, ki jih bo tudi obiskoval, se družil z njihovimi družinami ... Vse to pomembno vpliva na igralce, ki potem v reprezentanco pridejo dobre volje, nabrušeni. Hkrati je Gislason gospod, ki si je zagotovil eksistenco. Zato mu denar ne bi bil glavni motiv za prevzem reprezentance. Pomemben bi mu bil izziv in zagotovljene mora imeti pogoje za dobre rezultate. Vse to mu Slovenija nudi. Trenutno je prost trener, medtem ko sta Talant Dušebajev in Pastor angažirana v klubih."

Tretja dilema: pomanjkanje časa

Da je čas za menjavo neugoden, so priznali tudi v vodstvu Rokometne zveze Slovenije. Kaj lahko v mesecu dni naredi novi trener? "Reprezentanti so vpeljani v sistem, zato velikih sprememb v igri reprezentance ne bo in tudi niso potrebne. Če bi slovenski selektor z rdečim kartonom na kaki tekmi sedel na tribuni, bi ekipa na terenu odigrala podobno kot v primeru, če bi bil na klopi. Toliko izkušenj že imajo. Novi selektor mora biti avtoriteta, ki mu bodo fantje zaupali. To je potem prava kombinacija. Tujec ali domačin, to je ta trenutek nepomembno. O tem bo odločalo vodstvo zveze," odgovarja Slavko Ivezič.

image
Osebni arhiv Slavko Kolar (na fotografiji z Josipom Šarcem): ”Danes na zvezi še niti približno ne vedo, koga bodo pripeljali. Gislason ne more, Pastor o tem ne ve nič ...”

Slavko Kolar je prepričan, da se je zveza za zamenjavo odločila prepozno. "Če Vujovića niso zamenjali poleti, potem bi mu morali sedaj dovoliti, da reprezentanco odpelje na Švedsko na EP. Odgovornost za to bo morala prevzeti rokometna zveza, na čelu s predsednikom. Še prejšnji teden so mu tam podelili samo visoko dvignjen rumeni karton. Do ponedeljka so mu še zaupali; ni v redu, da so ga sedaj zamenjali. In kdo bo kriv, če se reprezentanca ne bo uvrstila na olimpijske igre? To ne bo Vujović, niti ta, ki bo reprezentanco prevzel v naslednjih dneh. Krivi so lahko samo oni v ožjem vrhu rokometne zveze."

Tudi Pungartnik meni, da je Slovenija zamudila pravi čas za menjavo. "O tem se je govorilo že veliko prej, a sedaj je treba hitro reagirati. Tako bodo tudi igralci pravočasno seznanjeni s spremembami."

Anketa

Ali se poleti držite posebne diete?

Sudoku