Kdaj in kako porežemo okrasne trave?

Matic Sever, 12.12.2019
Matic Sever

Večna dilema ljubiteljev vrtnarjenja je, ali trave porezati jeseni ali spomladi ali pa jih sploh ne rezati.

Zdi se, da okrasne trave večini ljubiteljem vrtnarjenja na koncu jeseni pri čiščenju vrta povzročajo največ težav. Tako se vsako leto srečujemo s številnimi vprašanji o njihovi rezi. Večna dilema ljubiteljev vrtnarjenja je, ali trave porezati jeseni ali spomladi ali pa jih sploh ne rezati.

Moje osnovno vodilo, ki ga pogosto priporočam svojim strankam, je, naj tako okrasne trave kot zelnate okrasne rastline pozno jeseni pustijo pri miru, če so jim všeč. Nekateri pograbijo za škarje ob prvih znakih jesenskega rumenenja in sušenja, drugi želijo pustiti čim več suhih rastlin za zimsko sliko na vrtu. Okus je torej različen in nihče vam ne more odrediti, kaj in koliko porezati zaradi estetskih vzgibov. Pomembno je vedeti predvsem to, da veliki večini okrasnih trav z rezjo ne škodujete. Ali rečeno drugače, one se pač ne zmenijo za to, ali jih režete oktobra, decembra ali marca. Izjema so morda le mejno prezimne trave, kot je pampaška trava, ki si s suhim listjem ustvari nekaj dodatne zaščite pred mrazom. Da bi se lažje odločili, kako ravnati ob rezi okrasnih trav, sem te razdelil v tri skupine.

Ne zmenijo se za to, ali jih porežete oktobra, decembra ali marca
image
Matic Sever Na tej gredi vidimo od snega poležane perjanke, ki jih v lepem vremenu, ko je prijetno delati, porežemo do tal.

Listopadne trave

Pod tem izrazom ciljam na vse tiste vrste in sorte, ki jim nadzemni poganjki jeseni odmrejo. Veliko okrasnih trav se lepo posuši, listi in predvsem stebla s socvetji so tako pogosto precej obstojni in se ne polomijo zlahka. Priporočljivo jih je pustiti pri miru, saj so lepo okrasje za zimski del, ko je vrt že bolj pust, prazen. Odločitev o jesenski rezi je torej odvisna predvsem od našega osebnega okusa.

image
Matic Sever Calam agrostis x acutiflora ”Karl Foerster”

Če nam suhe rastline niso všeč, jih porežemo kot preostale trajnice, sicer počakamo do konca zime. Če jih polomi sneg, jih v suhem obdobju brez snežne odeje lahko porežemo tudi sredi zime in tako poskrbimo za urejen videz vrta. Vse tiste trave, ki so do jeseni že močno zdelane in na njih ni več ničesar lepega, seveda kar kličejo po jesenski rezi.

Primeri: Miscanthus sp., Molinia sp., Calamgrostis sp., Pennisetum sp., Festuca glauca.

image
Matic Sever Še ena zimzelena trava - bekica, Luzu la sylvatica 'Aurea' z rumenimi listi. Spomladi porežemo poškodovane, mlade sredinske pa pustimo.

Vednozelene trave

Ta skupina trav je lahko zelo enostavna ali pa zelo zahtevna. Jeseni so večinoma še lepo zelene, v suhih zimah brez snega pa jih zmrzal in veter pogosto poškodujeta. Če je porjavelo le nekaj listov, šope enostavno prečešemo in jih tako vsaj nekoliko očistimo.

Če je večina listov porjavela ali pa so se posušile vse konice listov in to močno kazi videz rastline, jih je najbolje porezati spomladi in pustiti, da se popolnoma obrastejo. In seveda, če tak tip trave ostane lep celo zimo, jo pač pustimo, da spomladi nova rast le prekrije staro.

Primeri: Carex morrowii, Carex oshimensis, Luzula sylvatica, Sesleria caerulea.

image
Matic Sever Če nam višje trave rade polegajo, jih za zimo lahko le rahlo povežemo in še bodo krasile vrt.

Delno vednozelene trave

To so na primer rušnate masnice, katerih listi pogosto dokaj dolgo v zimo ostanejo lepo zeleni, potem se jih pa polovica ali več posuši. Na pogled imamo nekakšno mešanico, ki bi jo laično opisali napol mrtva trava. Naj poudarim, da govorimo le o videzu, ta trava zaradi delno suhih listov ni nič mrtva. Zaradi pustih poznojesenskih in zgodnjezimskih dni lepe zdrave šope puščamo v okras vrtu in jih le na nekaj centimetrov porežemo pozno pozimi ali zgodaj spomladi. Taka trava vam nič ne bo zamerila tudi, če se boste odločili za temeljito čiščenje že jeseni.

Primeri: Leymus arenarius, Carex alba, Deschampsia cespitosa.

image
Matic Sever Miskanthus sinensis 'Zebrinus' je trava, ki navadno ohrani lep videz tudi pozimi, poržemo jo šele konec zime ali v začetku pomladi.
image
Matic Sever Številne okrasne trave imajo le nekaj časa v začetku zime za suha socvetja, zato jih porežemo šele potem, ko jih polomi sneg.
image
Matic Sever Nekatere so zimzelene, tak je oranžni šaš, Carex testacea. Pustimo ga pri miru do pomladi.
Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku