Kateri je manj škodljiv: zelenjavni ali krompirjev čips?

seniorji.info, 6.11.2018
Profimedia

Oba vsebujeta veliko maščobe, največja razlika med njima je ta, da zelenjavni čips vsebuje več vrst različne zelenjave, so v primerjalni analizi sestavin obeh vrst čipsa ugotovili pri ZPS.

Tako krompirjev kot tudi zelenjavni čips vsebujeta veliko maščobe, zato se ju raje izogibajte oziroma ju uživajte le občasno, poudarjajo pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

image
Profimedia Zelenjavni čips vsebuje več maščobe in sladkorja kot krompirjev, ugotavljajo pri Zvezi potrošnikov Slovenije.
Zelenjavni čips vsebuje več sladkorja kot krompirjev.

Pri pregledu dekleracij obeh izdelkov so pri ZPS ugotovili, da krompirjev čips vsebuje 33 gramov maščobe, zelenjavni čips pa celo malenkost več, in sicer 37 gramov v 100 gramih izdelka. »Hiter pogled na seznam sestavin bi marsikoga prepričal, da je zelenjavni čips boljša izbira, saj vsebuje več zelenjave, a popolno sliko o izdelku dobimo, če pogledamo še hranilno tabelo,« opozarja Nika Kremić z ZPS. »Energijska vrednost na 100 gramov krompirjevega in zelenjavnega čipsa je primerljiva okrog 500 kcal (2100 kJ), v obeh primerih gre za energijsko gosta živila,« dodaja.

Zelenjavni čips vsebuje veliko sladkorja, skoraj 20 % več kot krompirjev čips. Obratno pa je pri količini soli, ki jo glede na rezultate raziskave ZPS več vsebuje krompirjev čips.

image
Profimedia Uživanje zelenjave v obliki zelenjavnega čipsa ni priporočljivo, svetuje ZPS.

Slani prigrizki so hranilno revna živila

Slani prigrizki so običajno energijsko bogata živila, ki vsebujejo veliko maščobe, nasičenih maščobnih kislin, sladkorja oziroma soli in so hkrati hranilno revna.

Kakšna je sestava in hranilna vrednost prigrizka je dobro preveriti na dekleraciji, ki je nekakšna osebna izkaznica izdelka. Najdete jo na zadnji strani embalaže, kjer je napisano prodajno ime izdelka, seznam sestavin in hranilna tabela.

image
ZPS Iz dekleracije razberemo sestavine in hranilno vrednost izdelka.
Nasveti ZPS:
Ø        Kljub temu, da je osnova za pripravo zelenjavnega čipsa zelenjava, pa zaradi postopka priprave oziroma cvrtja, čips vsebuje veliko maščobe in sladkorja in ni nič bolj zdrava izbira kot krompirjev čips.
Ø        Tako zelenjavni kot krompirjev čips sta prigrizka, ki jima na semaforju večkrat zasveti rdeča luč, zato se ju raje izogibajte oziroma ju uživajte le občasno.
Ø        Uživanje zelenjave v obliki zelenjavnega čipsa ni priporočljivo, zelenjavo je najbolje uživati surovo, kuhano ali dušeno. Na dan naj bi zaužili vsaj 250 g zelenjave (brez krompirja).
Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku