Ta živila veljajo za zvezdnike negativnih kalorij

Urška Kereži, 25.9.2019
Profimedia

Če bi teorija o živilih, za prebavo katerih naj bi porabili več kalorij, kot jih vsebujejo, delovala tako, kot si mnogi predstavljajo, bi nekdo, ki dosledno hrusta steblo zelene in kumarice, postopoma pojedel samega sebe.

Se spomnite reklame za revijo Hopla? Glavna iztočnica je bila: Kaj pa, če bi bilo vse res? In kako super bi šele bilo, če bi to držalo za tako imenovane negativne kalorije, ki naj bi jih vsebovala določena živila, za prebavo katerih naj bi porabili več kalorij, kot jih vsebujejo.

Edina, ki res nima kalorij, je voda, vsa druga živila jih imajo, in to ne negativnih. Kljub temu neredko zasledimo sezname "shujševalnih živil", na katere se uvrstijo predvsem beljakovine ter živila z veliko vlakninami in fitohranili. Vsekakor pa z manj kot štirimi odstotki ogljikovih hidratov in petimi odstotki maščob ter bogata z vodo, ujeto v vlaknasto tkivo. Zato smo ob njihovem zaužitju hitreje siti. Poleg tega naj bi imela še številne druge koristne lastnosti, ki naj bi posredno dobro vplivale na ohranjanje vitke linije: dvigovala naj bi energijo, stabilizirala raven sladkorja v krvi, pospeševala prebavo in čistila črevesje, zavirala apetit, odvajala vodo iz telesa, delovala protivnetno, izboljševala prekrvitev, lajšala spanec, zmanjševala stres, anksioznost in depresijo.

Zvezdniki negativnih kalorij

• Zelena solata. Skodelica zelene solate vsebuje približno osem kalorij. Večinoma je sestavljena iz vode, za njeno predelavo naj bi telo porabilo kar trikrat več energije. Bogata je še z železom, magnezijem in vitamini ter obvezna sestavina vsake zdrave, ne zgolj dietne prehrane.

• Zelje. V 100 gramih zelja je 20 kalorij. Da bi telo prebavilo surovega, naj bi jih pokurilo trikrat več, za kuhanega pa dvakrat. Je prav tako odličen vir vitamina C, betakarotena, vitamina A in številnih mineralov.

- Kumare. Skodelica kumar ima 15 kalorij, telo naj bi jih za presnovo potrebovalo dvakrat več. So bogate z vlakninami in izvrsten spodbujevalec prebave. Prav tako vsebujejo veliko kalija in vitamina C.

• Paradižnik. Srednje velik vsebuje približno 22 kalorij, telo pa naj bi jih za presnovo potrebovalo 60. Vsebuje več kot 90 odstotkov vode, le malo ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob, bogat pa je z vitamini C, B-kompleksa, E in K ter antioksidantom likopenom. Ker hkrati spodbuja izločanje tekočine iz telesa, je idealen za vse, ki jih pestijo odvečni kilogrami.

• Redkvica. V eni redkvici je le ena kalorija, da bi jo telo prebavilo, pa potrebuje vsaj tri, pravijo zagovorniki negativnih kalorij. So izvrsten vir vitamina C, spodbujajo pa tudi izgorevanje maščob v telesu.

• Šampinjoni. Približno 100 gramov vsebuje 18 kalorij, telo naj bi jih za prebavo porabilo 55. Od vseh gob so prav šampinjoni najbolj bogati s proteini, odličen vir riboflavina, selena in prehranske vlaknine inulina ter brez škroba.

• Brokoli. V 100 gramih brokolija je 25 kalorij, porabili naj bi jih kar 80. Bogat je z vitamini in minerali, zaradi zdravilnih učinkovin je bil razglašen za najboljše varovalno živilo pred rakom.

image
Reuters Neprecenljivo dietno živilo

• Korenje. V 100 gramih svežega korenja je 41 kalorij, da ga telo prebavi, jih je menda potrebnih 60. Je odličen izvor vitamina A, karotenoidov ter dietnih vlaken, vitamina C in kalija. Vsebuje še naravne sladkorje in je odlično sladilo za vse, ki so na dieti.

• Zelena. Steblo zelene srednje velikosti ima le šest kalorij in za prebavo naj bi jih potrebovali približno 50. Prav tako je bogata z vlakninami, odličen vir vitamina K, antioksidanta kumarina in vitaminov kompleksa B.

• Grenivka. Zgolj 32 kalorij je v 100 gramih, a naj bi jih že za presnovo potrebovali dvakrat več. Vsekakor je znana zaveznica diet, ker pomaga pri razgradnji maščobnih celic, bogata je z vitaminom C, B6, tiaminom, riboflavinom in vlakninami.

• Jabolko. Srednje veliko vsebuje približno 100 kalorij, pri prebavi naj bi jih porabili 120. Spodbujajo presnovo, bogata so z vitaminom C, antioksidanti, nižajo raven slabega holesterola v krvi.

Domnevne prednosti teh živil:

• pospešujejo presnovo,

• dvigujejo raven telesne energije,

• zmanjšujejo apetit,

• pomagajo odvajati vodo iz telesa,

• stabilizirajo raven sladkorja v telesu,

• izboljšujejo prebavo in čistijo črevesje,

• čistijo jetra in pospešujejo presnavljanje maščobe,

• delujejo protivnetno,

• znižujejo raven holesterola,

• zmanjšujejo stres, anksioznost in depresijo,

• pripomorejo k boljšemu spancu,

• obnavljajo kožo, osvežijo lase, krepijo nohte in brez slabe vesti jih lahko uživamo v velikih količinah.

Argumenti proti

Dieta, ki sloni na teoriji tako imenovanih negativnih kalorij, je vendarle tako privlačna, da ima ogromno gorečih podpornikov. A tudi enako veliko nasprotnikov. Slednji trdijo, da je zavajajoča, saj naj bi študije kazale, da naj bi toplotni učinek hrane znašal samo pet do deset odstotkov celotne kalorične vrednosti živila. Tako naj bi tudi za prebavo beljakovin ali živil, bogatih z vlakninami in vodo, telo porabilo le do 30 odstotkov energije, vsekakor pa, zaključujejo, poraba kalorij nikakor ne more presegati 100 odstotkov.

Hoja navkreber je najbolj zanesljiv vir negativnih kalorij
image
Profimedia

Konkretno: velika zelena ima res le deset kalorij, a v resnici naj bi pri presnovi porabili samo eno ali dve; podobno naj bi bilo s skodelico lubenice, ki ima 45 kalorij, poraba za prebavo pa naj bi bila pet do deset kalorij, ali pri pomaranči z okoli 62 kalorijami - le šest do dvanajst kalorij.

Ampak!

Ne glede na to, ali držimo s tistimi, ki so za, ali drugimi, ki so proti, je nesporno dejstvo, da prebavljanje hrane sproži termogeni učinek in več energije, kot je potrebne za prebavo obroka, več toplote se bo sprostilo, več kalorij bomo ob tem porabili in manj jih bo ostalo na razpolago kot vir energije. Opisani proces imenujemo termogeneza. Pri tem naj bi imele beljakovine največji termični efekt (dvajset do trideset odstotkov), sledijo ogljikovi hidrati (pet do deset odstotkov) in maščobe (eden do dva odstotka). Ob tem je zanimivo še, da je učinek večji v telesu z nižjim deležem maščobe in obratno - več maščobe kot imate, manjši termogeni učinek boste dosegli s hrano. To pomeni: bolj kot boste v formi, več boste lahko jedli, ne da bi se zredili.

Kaj to pomeni?

Obrok, ki vsebuje beljakovine (pretežno iz mesa), ogljikove hidrate (nizek GI in veliko balastnih snovi) in nenasičene maščobe z omega-3, ima v resnici precejšnji termogeni učinek. Zato lahko porabimo do 20 odstotkov vseh zaužitih kalorij samo za prebavo, te pa se v telo sporočajo postopno, kar pomeni manjšo količino inzulina v krvi in večje sproščanje glukagona. Ker raven sladkorja v krvi ostaja dokaj konstantna, je takšna še raven naše energije, občutek sitosti je večji, zmanjša se možnost nenadnih napadov lakote in ne zavira se poraba maščob kot vira energije.

Kaj krepi termogenezo?
- Diete z zadostnim številom kalorij, ki se ujemajo z bazalnim metabolizmom in količino aktivnosti,
- diete s količino kalorij nad vašimi dnevnimi potrebami,
- diete s pogostimi obroki,
- diete, bogate z vlakninami iz zelenjave.
Kaj slabi termogenezo?
- Diete s premalo kakovostnimi beljakovinami,
- diete s premalo ogljikovimi hidrati,
- diete s preveč maščobami,
- diete s premalo soli v živilih.

Ne glede na vse

Na žalost hranilo, ki bi v telesu pustilo kalorični minus, samo zaradi njegove pretvorbe in presnove, ne obstaja. Tako nasprotniki kot podporniki diete negativnih kalorij se definitivno strinjajo, da je uživanje živil s tega seznama, če želimo shujšati, nadvse priporočljivo. Vitamini, ki jih vsebujejo, v organizmu dejansko povzročajo nastanek encimov, ki dobro delujejo pri porabljanju energetske vrednosti živil, in ni dvoma, da imajo malo kalorij. Zato jih skušajte čim pogosteje vključiti v jedilnik: pri zajtrku na primer pojejte jabolko in grenivko, za malico jejte le sveže sadje in zelenjavo, pri kosilu pojejte zeljnato juho in veliko skledo zelene solate s paradižnikom in kumarami, sadje pa si privoščite za posladek.

Za negativne kalorije se boste vendarle morali malo bolj potruditi s hojo v hrib, kolesarjenjem ali sezonskim pospravljanjem.

Anketa

Se boste zaradi trenutne epidemološke slike odpovedali dopustu na Hrvaškem?

Sudoku