Kapelski Vrh: Klopotec več ne poje

Filip Matko FIcko, 12.11.2018
Filip Matko Ficko

Svojo tradicionalno pesem je tradicionalni štajerski klopotec pričel 15. avgusta letos tudi v Kapelskih goricah na Kapelskem Vrhu v Občini Radenci. Postavili sta ga tedaj skupaj Turistično društvo Klopotec Kapela (predsednica Urška Lukovnjak) in tamkajšnje Društvo vinogradnikov in ljubiteljev vina (predsednik Danilo Rihtarič) s sodelovanjem Zavoda za turizem in šport Radenci ter Občine Radenci. Toda skrbnik klopotca je njegovo pesem po tradiciji ustavil pred 1. novembrom - Dnevom spomina na mrtve, a snemanje klopotca je sledilo na Martinovo soboto, 10. novembra.

Skupaj s svojimi marljivimi članicami in člani sta ga zopet pripravila Turistično društvo Klopotec Kapela ter Društvo vinogradnikov in ljubiteljev vina na Martinovanju, ki je bilo jubilejno, deseto po vrsti.

image
Filip Matko Ficko 10. jubilejno Martinovanje na Kapelskem Vrhu.
 

Dogajalo se je pred Domom vinogradnikov na Kapelskem Vrhu, za zabavo in ples so skrbeli člani in članica vokalno glasbene skupine Prleški kvintet, svoja nastopa pa sta prispevala še mlada harmonikarka Eva Tompa iz Rihtarovcev ter člani vokalnega kvinteta Klopotec Kapela. Gospodinje s Kapelskega Vrha in okoliških krajev so ob tej priložnosti pripravile razstavo »Sadje in sadne dobrote«, ki sta jo odprla župan Občine Radenci Janez Rihtarič in Marija Fras kot organizatorka razstave.

image
Filip Matko Ficko Mlada harmonikarka Eva Tompa.
 
image
Filip Matko Ficko Zaplesali so ob zvokih Prleškega kvinteta.
 

Ob stojnicah je bilo moč dobiti domače dobrote ter kvalitetne pijače, skrbnik klopotca pa je skuhal tudi odlični vojaški fižol v kotlu. Zavod za turizem in šport Radenci je pripravil priložnostno tombolo za najmlajše, kot tudi za odrasle.

image
Filip Matko Ficko Snemanje klopotca na Kapelskem Vrhu.
 
image
Filip Matko Ficko Zdravica ob krstu mošta v vino.

Program Martinovanja je povezoval Samo Tuš - Korl, ki je poskrbel za obilico smeha, posebej pri snemanju klopotca, kot tudi ob zabavnem krstu vinskega mošta v vino. Ker je to bila sobota pred volitvami, ki bodo naslednjo nedeljo, 18. novembra, je bilo med obiskovalci prireditve na Kapelskem Vrhu videti nekatere izmed sedmih kandidatov za župana Občine Radenci, Turistično društvo Radenci je obiskala večja skupina prijateljev z Gorenjske, iz Zdravilišča Radenci pa so na prireditev z avtobusom pripeljali kar 50 svojih gostov. Že zjutraj pa so na »Martinov pohod« proti Bratoncem v Prekmurju krenili pohodniki in kolesarji

Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku