Kam po pomladne sončne žarke?

Urška Kereži, 23.3.2019

Na morje in obalo, kjer se boste na prijetnem soncu sprehajali, opazovali galebe, poslušali pesem valov ter na prikupni terasi s sončnimi očali pili kavico.

In kjer boste lahko lovili prve pomladanske sončne urice na obali?

Med Portorožem in Strunjanom

Kako klišejsko, boste rekli, a vendar je vsak obisk slovenske obale posebno doživetje. Običajno je kar nekaj stopinj topleje kot v notranjosti Slovenije in ob tem še sončen pomladanski pozdrav s pogledom na morje? Neprecenljivo. Med najbolj znanim obmorskim letoviščem Portorožem ter prav tako popularnim zalivom pred Strunjanom teče čudovita sprehajalna pot, na kateri vam bodo delali družbo morski valovi in galebi s posebnimi jadralnimi vragolijami. Obala je le obala in za pohodnike je trasa, ki vodi mimo naselja Bernardin skozi prekrasen Piran naprej proti mirnemu zalivu Fiesa, še skok na Pacug, kanček strmin in že prispemo do Strunjana, prava poslastica.

Panorame solin in stara Parenzana

Nedaleč od Portoroža so v bližini tamkajšnjega letališča velike ravne površine. Trave, cvetovi s številnimi vrstami ptic, mir, tišina - Sečoveljske soline. Prostor, kjer se srečata morska voda in rokavi divje kraške reke Dragonje, ki je s pritoki v morje odložila velike količine naplavin. Na plitvinah pa so ljudje že pred stoletji izkopali mrežo kanalov ter uredili polja, na katerih so pridelovali morsko sol. Svet solinarskih mojstrov, lahko spoznate v tamkajšnjem muzeju, a tudi pokrajina kar kliče po sprehodih. Tod je tekla v prvih desetletjih preteklega stoletja tudi trasa posebne ozkotirne železnice, ki je povezovala Trst s številnimi mesteci v notranjosti Istre in Porečem, imenovali pa so jo Stara porečanka ali Parenzana. Danes je trasa v celoti očiščena in preurejena v pohodniško ter kolesarsko poslastico, in če želite doživeti izjemen razgled na soline v Sečovljah ter na slovensko obalo, morate obvezno na pohod po njej. Avto boste pustili v bližini hotela in casinoja Mulino na hrvaški strani meje, nato pa našli usmerjevalne table, ki vas bodo spremljale na poti. Zanimivi so gradbeni elementi stare železnice ob progi, imenitni razgledi in mir. Globlje na hrvaški strani so ohranjeni izjemno lepi kamniti viadukti in predori, na trasi pa še danes stoje železničarske hiše in postaje. V Sloveniji je ta pot v celoti asfaltirana, vstop na traso pa je v bližini Lucije pri Portorožu. Izjemno doživetje narave ter pokrajine v vseh letnih časih. 

Lungomare ali sončnih dvanajst kilometrov v Opatiji

Kdo ne pozna Opatije? Kraljice Kvarnerja in mesta z najdaljšo turistično tradicijo, kjer boste uživali gotovo v vseh letnih časih. Čudovite vile in stari, a skrbno obnovljeni hoteli z odlično ponudbo, vrhunska kulinarika, pestro dogajanje vabijo sprehajalce. Izjemna arhitektura in krajinska podoba, ki jo poudarjajo skrbno urejeni parki in nasadi, so čudovita izbira za krajše počitnice tudi v zgodnji pomladi. Skozi mesto vodi kar dvanajst kilometrov dolga sprehajalna pot Lungomare, ki pelje mimo simbola Opatije - kipa deklice z galebom. Ta stoji na rivi in je v bistvu dokaj nov spomenik, ki ga je leta 1956 izdelal kipar Car, medtem ko je nekoč na tem mestu stal kip Marije Morske graškega kiparja Rathauskega, a so ga porušila neurja. Morda še to - originalna deklica z galebom stoji v resnici v edinstvenem Hrvaškem muzeju turizma, ki je v čudoviti vili Angiolina. Vredno obiska.

image
Shutterstock

Pogledi na kamnite barke in pohodi med oljčnimi gaji

Če vam čas dopušča daljši oddih, priporočamo obisk katerega od dalmatinskih otokov. Z njimi se spogledujejo predvsem ljubitelji daljših pohodov. Otoka Ugljan in sosednji Pašman sta zelo popularen cilj, kjer boste gotovo prišli na svoj račun. Ležita pred mestom Zadar, do koder ni pretirano daleč, nato pa se s trajektom podate na enega od njiju. Na Pašman iz Biograda, na Ugljan pa iz sodobne luke v Zadru vas pripelje avtocestna povezava. Otoka sta raj za pohodnike in za oba sta značilni nekoliko ravnejša severna obala ter razgibana, z vzpetinami posejana južna, ki gleda na kamnite ladje, kot radi rečemo stoterim manjšim otočkom v arhipelagu med obalo in velikim Dugim otokom. Na otoku Ugljan so turistični delavci uredili razgibano mrežo poti, ki so v notranjosti, nekoliko v zaledju. Med oljčnimi nasadi in obdelanimi polji popelje pot na zanimiv razgledni vrh Sv. Mihovil, kjer boste naši star utrjen samostan, iz katerega se razprostira fantastičen razgled. Poti so odlično označene, primerne tudi za kolesarjenje, seveda z gorskim kolesom, in za tiste z več kondicije. Tudi na Pašmanu vas bo pričakala množica pohodniških poti s številnimi razglednimi vrhovi, kot sta Straža ali zanimiva razvalina utrdbe Pustograd na vrhu 109 metrov visokega hriba. Obvezen je še pohod na najvišji vrh Veliki Bokolj, na tisti severni, milejši obali pa so posejana simpatična mesteca, kjer boste lahko zavili na dobro domačo jed. 

image
Profimedia

LIdo Di Jesolo, rt Sabbioni in pogled na Serenissimo

Neskončna ravnica severne obale Jadranskega morja v Italiji. Na prostorih, kjer divje alpske reke v umirjenem ritmu svojega toka odlagajo peščene nanose, boste ljubitelji neskončnih plaž našli pravi paradiž za sprehode ob morju. V bližini Benetk je sloviti Jesolo, velik sipinast polotok, ki je bil naseljen že v času antičnega Rima, ko je tam cvetela naselbina Equilium, današnji Jesolo, na bregovih toka reke Sile - stare Piave. Na stare čase spominjajo ostanki katedrale Marijinega vnebovzetja iz 11. stoletja, v veliki Beneški republiki pa je cvetelo trgovsko pristanišče. Mesto Jesolo Lido je nastalo v 30-ih letih 20. stoletja in je služilo kot obmorsko zdravilišče, kjer so ljudje uživali svež morski zrak in se nastavljali sončnim žarkom. Nastale so priobalne ulice, cela plejada večjih in manjših hotelov, trgovine in stotine restavracij, pozimi ter v zgodnji pomladi, pa je tam spokojen mir, a že kar hitro se celotno mesto spet prelevi v eno največjih in najbolj živahnih pešcon v Evropi, imenovano kar evropski Miami.

Cene nastanitev, tistih, ki so odprte tudi v pozni zimi, so dokaj ugodne, in ja, ne pozabite obiskati "peščenega rta" - Punte Sabbioni, od koder vam seže pogled na veliko Beneško laguno in oddaljene silhuete enega najlepših mest na svetu - Benetk. 

Anketa

Ali se boste cepili proti gripi?

Sudoku