Kakšne so razlike med simptomi gripe in koronavirusa?

A.L., 11.3.2020
Profimedia

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je izbruh novega koronavirusa razglasila za pandemijo. To pomeni, da gre za novo bolezen, ki povzroča resne zdravstvene težave pri ljudeh in da se hitro širi med ljudmi. Kako jo prepoznati?

Zbrali smo podatke, ki jih je posredovala Svetovna zdravstvena organizacija, centri za nadzor in preprečevanje bolezni, in jih združili v infografiko.

Bolečine pri koronavirusu prisotne le občasno, medtem ko so pri gripi in prehladu pogoste.

Včasih se izčrpanost lahko pojavi pri prehladu kot tudi pri koronavirusu, medtem ko za gripo ni običajna.

Če smo se okužili s koronavirusom, obstaja malo verjetnosti, da nam bo teklo iz nosu, medtem ko je to pri prehladu pogosto, pri gripi pa se pojavlja občasno. Kateri so še simptomi koronavirusa? Včasih se lahko pojavijo še glavobol, boleče grlo in zadihanost. Redko se pojavi driska, medtem ko sta pogosta znaka še kašelj, ki je po navadi suh, in povišana temperatura.

image
Večer
V lekarno le, če ste zdravi
"Zaradi povečane pojavnosti okužb dihal in trenutnega epidemiološkega stanja v Evropi in svetu, vljudno naprošamo, da v primeru znakov okužbe dihal (vročina, kašelj, težko dihanje) in drugih bolezni ostanete doma. Po zdravila v lekarno napotite zdravega svojca oziroma drugo zdravo osebo. Vse obiskovalce zato naprošamo, da pred vstopom v lekarno razmislijo o svojem zdravstvenem stanju," je po usmeritvah Nacionalnega inštituta za javno zdravje pozvala Lekarniška zbornica Slovenije. V lekarnah se namreč v zaprtem prostoru srečujejo zdravi posamezniki, kronični bolniki in akutno bolni, zato je zavedanje o varnosti pred vstopom v lekarno še kako pomembno.
"Vse obiskovalce lekarn vljudno prosimo, da si ob vstopu v lekarno razkužijo roke, v lekarni pa držijo razdaljo vsaj 1 meter do najbližje osebe. S takšnimi ukrepi bomo vsi skupaj pripomogli k preprečevanju širjenja okužb dihal in drugih bolezni. Hvala za razumevanje in sodelovanje," so dodali v Lekarniški zbornici Slovenije, kjer svetujejo tudi, da naj bo oseba, ki bo zdravila prevzela za obolelega, seznanjena z vso terapijo, ki jo bolnik prejema. Tako bodo farmacevtski strokovni delavci lažje svetovali glede ustrezne uporabe zdravil.
Farmacevtski strokovni delavci v lekarnah zagotavljajo neprekinjeno preskrbo z zdravili, kar je v dani situaciji ključno in zelo pomembno. "Prosimo za razumevanje in potrpežljivost, ko se lahko ob čiščenju, prezračevanju in razkuževanju prostorov lekarna zaradi varnosti in zaščite obiskovalcev in zaposlenih začasno zapre," še pojasnjujejo v Lekarniški zbornici Slovenije.
Upravna enota Ljubljana omejuje število strank v čakalnicah
Na Upravni enoti Ljubljana je od danes začel veljati nov način sprejemanja strank v čakalnicah. Glavni vhod in dostop do glavne pisarne, oddelkov za javni red, promet, matične zadeve in tujce na sedežu enote bodo zaprti oz. bo dostop za stranke omejen. Gibanje strank bo nadzirala varnostna služba in zaposleni na enoti.
Prosijo tudi, naj mladoporočencev na obredih za sklenitev zakonske oziroma partnerske zveze ne spremlja več kot deset oseb.
V UKC Maribor zaradi koronavirusa odpadajo nekatere operacije
V UKC Maribor zaradi pojava novega koronavirusa in posledične izolacije dela zaposlenih odpadajo nekatere operacije, pri katerih bolniki po operativnem posegu potrebujejo intenzivno terapijo. V prihodnjih dneh bodo začeli načrtno zmanjševati število nenujnih operacij, je danes povedal strokovni direktor Matjaž Vogrin.
Osebe, ki so v teh dneh naročene na operacijo v UKC Maribor, poziva, da se zglasijo v bolnišnici ob predvidenem terminu, razen če prejmejo pisno obvestilo o kakšni spremembi. Takšno obvestilo lahko pričakujejo tudi vsi, ki so naročeni za ambulantne preglede.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku