Kakšen bo razplet tekme med Slovenijo in Izraelom? Kabha junija: "Slovenija je boljša"

Miha Dajčman, 9.9.2019
Sašo Bizjak

V Stožicah se bosta nocoj ob 20:45 v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2020 pomerili reprezentanci Slovenije in Izraela.

V skupini G je boj za drugo mesto na lestvici, ki še vodi neposredno na veliko tekmovanje, zelo izenačen. Za vodilnimi Poljaki, ki imajo 12 točk, za tri točke zaostajajo Avstrijci. Sledita jim reprezentanci Slovenije in Izraela z osmimi točkami. Poraženec obračuna v Stožicah bi si s spodrsljajem zelo otežil pot na evropsko prvenstvo.

image
Reuters

Stavnice Sloveniji pripisujejo več možnosti za zmago. Na štirih medsebojnih srečanjih teh dveh reprezentanc je Slovenija enkrat zmagala, trikrat pa sta se tekmeca razšla brez zmagovalca.

Tekme med Slovenijo in Izraela:
21. marec 2019 (kvalifikacije za EP 2020):
Izrael : Slovenija 1:1

15. avgust 2006 (prijateljska tekma):
Slovenija : Izrael 1:1

6. september 2003 (kvalifikacije za EP 2004):
Slovenija : Izrael 3:1

7. junij 2003 (kvalifikacije za EP 2004):
Izrael : Slovenija 0:0

Na twitterju in na www.vecer.com smo vas vprašali, kakšne možnosti napovedujete Sloveniji na tekmi z Izrealom.

Slovenija tekmo pričakuje optimistično, po zmagi nad vodilno Poljsko bi pozitiven rezultat četi Matjaža Keka vlil dodatno motivacijo pred nadaljevanjem kvalifikacij. Oktobra Slovence čakata tekmi s Severno Makedonijo v gosteh in z Avstrijo doma, kvalifikacije pa bodo zaključili sredi novembra z domačo tekmo proti Latviji in gostovanjem na Poljskem. Izraelci v Stožice prihajajo po četrtkovem remiju na domačih tleh s Severno Makedonijo.

image
Epa
Selektor Izraela, Avstrijec Andreas Herzog, je pred tekmo dejal: "Zdaj moramo nujno zmagati, sicer nam bo postalo res težko. Za ta dosežek potrebujemo izjemno tekmo. Možnosti so 50:50 kot pri večini tekem v skupini." Več o Izraelskih napovedih pred obračunom preberite TUKAJ. Matjaž Kek pa pravi, da bodo Slovenci proti Izraelcem trpeli še bolj kot proti Poljski. 

Spomnimo, junija smo se o obeh reprezentancah pogovarjali z izraelskim nogometašem Marwanom Kabho, nekdanjim članom NK Maribor, ki je v štajersko prestolnico prišel obiskat prijatelje, zdravit poškodbo in si ogledat finale slovenskega pokala. Izraelski reprezentant je bil štirikrat, debitiral je septembra 2017, po uvrstitvi v ligo prvakov z Mariborom. Za vijoličaste je igral dve leti in pol, na 89 tekmah, dal štiri gole in prispeval devet podaj. Srečali smo se na terasi hotela City, v katerem je bival ob kratkem obisku Maribora.

Izsek iz Intervjuja z Marwanom Kabho.
Takrat ste debitirali tudi za člansko reprezentanco Izraela. To je bil za vas verjetno mejnik.
"Seveda. To je bilo zame nekaj posebnega. Ko sem prišel v Maribor, se zame nihče ni menil. Tekma proti Beršebi je bila velika priložnost, da me opazijo. Pokazal sem, kaj znam, kaj sem se naučil v Sloveniji. Tukaj sem postal še boljši nogometaš, zaradi Maribora in tukajšnjih trenerjev sem bil v odlični formi. Zdaj nisem več v reprezentanci, upam, da bom spet kmalu in da bom septembra igral proti Sloveniji."
Ste gledali zadnjo tekmo teh dveh reprezentanc? Kakšna se vam je zdela?
"Gledal sem tekmo. Zdi se mi, da je Slovenija malenkost boljša od Izraela. Imate Josipa Iličića, ki je bil najboljši na terenu. Na tekmi v Sloveniji bo znova napeto, obračun bo pokazal, kje bosta reprezentanci končali, saj bosta po tej tekmi ostali le še dve."
Kateri nogometaš Maribora bi še lahko igral v reprezentanci Slovenije, če sploh?
"Slovenska reprezentanca ima v prvi enajsterici boljše nogometaše od članov Maribora. Seveda pa bi številni lahko bili del ekipe. Luka Zahović je velik talent, pomagati mu je treba, da bo še boljši, saj je eden najboljših napadalcev v Sloveniji."
Intervju z Marwanom Kabho najdete TUKAJ.

Izrael poziv k osveščanju o razmerah na palestinskih ozemljih
Neformalna skupina posameznikov, ki si je nadela ime Gibanje za pravice Palestincev, bo danes pred šesto tekmo kvalifikacij za evropsko prvenstvo leta 2020 med Slovenijo in Izraelom pred stadionom Stožice delila letake, s katerimi bo nogometne navijače skušala osvestiti o razmerah na zasedenih palestinskih ozemljih.
Kot je za STA povedala predstavnica tega neformalnega gibanja Barbara Vodopivec, slovensko javnost želijo seznaniti z več desetletij trajajočimi "okupacijo, apartheidom in vojnimi zločini, ki jih država Izrael izvaja na ozemlju Palestine".
S tem, po mnenju Vodopivčeve, država kot je Izrael, ki nenehno krši mednarodno pravo in dnevno izvaja vojne zločine nad Palestinci, nima mesta v športu, še posebej ne v evropskem nogometu. "Ne gre za bojkot športa, temveč bojkot rasizma," so prepričani člani gibanja.
S problematiko sodelovanja Izraela na mednarodnih tekmovanjih so že pred časom želeli seznaniti predsednika Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksandra Čeferina, vendar pa so bili vsi njihovi poskusi, klici in pisma, da bi vzpostavili komunikacijo s Čeferinom, neuspešni.
Slovensko Gibanje za pravice Palestincev je od leta 2012 del svetovne kampanje BDS, globalnega gibanja za bojkot, dezinvesticije in sankcije proti Izraelu, dokler ta ne bo začel spoštovati mednarodnega prava ter pravic Palestincev. Gibanje je leta 2005 ustanovila palestinska civilna družba.
To združenje zainteresiranih in dejavnih posameznikov je pozivalo že k bojkotu letošnjega 64. tekmovanja za pesem evrovizije, ki je bilo v Tel Avivu v Izraelu.
Kot je dejala Vodopivčeva, bo morda prav na njihovo pobudo kdo od navijačev, ki se bo udeležil današnje tekme, na kateri bo navijal za Slovenijo, izrazil solidarnost s Palestinci s kakšnim vzklikom, čeprav bi s tem lahko kršil pravila mednarodnih nogometnih zvez Fife oziroma Uefe o prepovedi izražanja političnih stališč na nogometnih tekmah.
"Pri tem je seveda vprašanje, kaj je večja kršitev: vzklik solidarnosti ali izraelske kršitve mednarodnega prava in pravil Fife na zasedenih palestinskih ozemljih, ko Izrael brez vsakršnega dvoma sodeluje na tekmah, in ali ni to tudi politična odločitev," je sklenila Vodopivčeva.
V gibanju opozarjajo, da so izraelski nogometni klubi na zasedenih območjih Palestine del izraelske nogometne zveze in svoje tekme igrajo torej na tujem ozemlju, kar poleg mednarodnega prava krši tudi pravilo Fife, ki prepoveduje tovrstno igranje brez soglasja gostiteljev.
Izrael je ravno ta mesec razpolovil sredstva palestinski nogometni zvezi ter grozi s preklicem letošnje lige. Medtem ko lahko izraelski nogometaši svobodno potujejo na mednarodne tekme in uživajo veliko državno podporo, pa je nogometni reprezentanci Palestine večinoma onemogočeno potovanje na tekme v tujino, opozarjajo v gibanju.
Palestinski nogometaši so redne tarče nasilja, pregledov domov ali zapiranja izraelske vojske. Nazadnje julija je Izrael preprečil izvedbo lokalne tekme med ekipama Gaze in Zahodnega brega, še navajajo v gibanju. (STA)

Anketa

Ste se v letošnji sezoni obolenj cepili proti gripi?

Sudoku