Kako zdravo uporabljati klimatsko napravo?

Tina Recek, 6.6.2019
Shutterstock

Vroče poletje in vključena klima je danes skoraj neizbežna kombinacija. A le, če termostat pri klimi ustrezno nastavimo.

V zadnjih letih so vročinski vali izrazitejši in pogostejši, kakor smo jim bili priča v 60. letih preteklega stoletja. Zato si življenja, četudi bivamo v izoliranem stanovanju, brez klime skorajda ne moremo več predstavljati. A kako racionalno in hkrati pravilno uporabljati klimo, da ne bomo na lastni koži občutili negativnih posledic njenega delovanja? Miha Glavič iz podjetja E2E odgovori, da moramo nastaviti temperaturo na termostatu klime tako, da ta ne bo prenizka ali previsoka. Z drugimi besedami, razlika med zunanjo in notranjo temperaturo naj bo največ do sedem stopinj Celzija.

image
Shutterstock Primerna nastavitev regulatorja vlažnosti in temperature hlajenja zelo izboljša počutje, prihrani pa tudi energijo.

Montiramo jo pod strop

Napotek Glaviča se še glasi, da zrak iz klimatske naprave naj ne piha direktno v nas. Če takšna pozicija ni možna, si lahko pomagamo s klimatskimi napravami s tako imenovanim dvopodročnim infrardečim senzorjem gibanja, ki zaznajo pozicijo ljudi in tok mrzlega zraka usmerijo stran. Po njegovih besedah pa je v primeru hlajenja bolj primerna montaža klime pod strop, saj je hladen zrak težji in pada navzdol. Medtem ko za ogrevanje svetuje nakup talno-stenske enote, ki se montira v višini radiatorja, saj je topel zrak lažji in potuje navzgor.

Kam klima sodi in kam ne
"Klima za hlajenje naj bo nameščena v vseh tistih prostorih, kjer nam je prevroče. Najpomembnejši prostori so tisti, v katerih se največ zadržujemo, torej dnevni prostori in spalnice oziroma otroške sobe. V kletni prostorih pa po navadi nimamo težav s previsoko temperaturo. Če jo imamo, potem seveda tudi tu namestimo klimo," pravi Miha Glavič.

Najprej prostor temeljito prezračimo

Boris Gojkošek iz podjetja Seltron v nadaljevanju naniza še druge nasvete: med uporabo klime zaprimo okna, pred tem pa prostor temeljito prezračimo. Priporoča pa, da kljub delujoči klimi okno občasno odpremo za kratek čas in prostor dodatno prezračimo. Kot še dodaja, je za ohladitev prostora potreben določen čas. A nastavitev termostata na najnižjo možno temperaturo ga ne bo skrajšala.

image
Shutterstock Pekoče oči in glavobol sta znaka, da klimatska naprava v prostoru ne dela pravilno.

Medvedja usluga - premrzel prostor

Če bomo prostor preveč ohladili, si bomo naredili medvedjo uslugo. Glavič posvari pred negativnimi učinki, kot so v prostoru bo premrzlo, lahko se zgodi, da bomo preveč znižali vlažnost v prostoru, zrak bo presuh, poraba energije se bo povečala. "Velike temperaturne spremembe in spremembe vlažnosti zraka namreč lahko povzročijo reakcije na sluznici zgornjih dihal. Posledici sta oteženo dihanje skozi nos in nabreknjena sluznica v sinusnih votlinah, kar povzroča glavobole in občutek tiščanja v glavi. Zaradi izsušitve sluznice se lahko pojavi tudi suh in dražeč kašelj,“ našteva Gojkošek še nekatere negativne posledice, če bomo ustvarili preveliko razliko med notranjo in zunanjo temperaturo. Ob tem doda, da pri boljših (dražjih) modelih klimatskih naprav lahko nastavimo želeno relativno vlažnost zraka. Primerna nastavitev regulatorja vlažnosti namreč zelo izboljša počutje, prihrani pa tudi energijo.

image
Shutterstock Ne glede na to ali klimatsko napravo uporabljamo le poleti ali vse leto, je treba filter, ki zadržuje vdor prahu, žuželk, bakterij in glivic, redno menjati.

Ugašajmo luči

Poleg zdrave uporabe klime smo pozorni tudi na racionalno porabo energije klimatskih naprav. Po besedah Gojkoška slednjo enostavno povečamo tudi z ugašanjem luči, ki so vir toplote, z začasno primernejšo razporeditvijo pohištva, kar omogoča boljši pretok zraka, in z uporabo stoječih ventilatorjev za razpihovanje (ohlajenega) zraka. Poleg tega prostor zaščitimo pred neposrednim vstopom sončnih žarkov z zavesami ali drugimi primernimi senčili.

Storilnost pade
Kaj se zgodi, če je v prostoru prevroče in slabi zrak? “Po ugotovitvah strokovnjakov v prostoru pri 24 stopinjah Celzija se splošna delovna storilnost zmanjša za približno 10 odstotkov, pri še višjih temperaturah pa tudi do 30 odstotkov. Nevarnost nesreč pri delu se pri previsokih temperaturah poveča za okoli 23 odstotkov,“ odgovori Boris Gojkošek.

Ne pozabimo na menjavo filtrov

Ne glede na to, ali klimatsko napravo uporabljamo le poleti ali vse leto, je treba filter, ki zadržuje vdor prahu, žuželk, bakterij in glivic, redno menjati. To pa zato, kot pravi Gojkošek, ker so klimatske naprave idealno gojišče bakterij, ki lahko povzročijo različne bolezni. Če smo takšni klimatski napravi izpostavljeni dlje časa, se lahko razvijejo tudi kronične oblike bolezni dihal. In ne nazadnje, z redno menjavo filtra omogočimo nemoten pretok zraka skozi napravo, kar se pozna tudi pri strošku za električno energijo.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku