Kako si pošteno umijemo roke?

NR, 5.7.2019
Profimedia

Na naših rokah živita dve vrsti bakterij: rezidentne ali stalne bakterije, ki nas ščitijo pred patogenimi mikroorganizmi in so koristne za kožo, in tranzitorne ali prehodne bakterije, ki ne živijo na naši koži, marveč nanjo pridejo bodisi s stikom bodisi po zraku. In prav slednje so tiste, ki se jih trudimo odstraniti.

Roke bi si morali umiti vedno, ko greste na stranišče, si zamenjate vložek ali tampon, potem ko otroku zamenjate plenico, preden začnete pripravljati hrano, po stiku s surovim mesom in pred jedjo. Bakterije in viruse še posebej hitro poberemo med uporabo javnega transporta, zato si je treba potem vedno dobro umiti roke.

Pri umivanju bi morali vedno uporabiti milo in, če je to le mogoče, tekočo vodo.

Roke najprej dobro zmočimo, nato nanje nanesemo tekoče milo ali uporabimo trdo. Če boste milo nanesli na suhe roke, utegne razdražiti vašo kožo. Poleg tega ga morda ne boste uspeli nanesti po vsej površini rok. Nato drgnite dlani drugo ob drugo, pri tem večkrat prepletite prste. Potem vrhe prstov naslonite na dlan druge roke in drgnite, nato postopek ponovite še s prsti druge roke. Z drgnjenjem rok povzročate trenje, s katerim odstranite bakterije in ustvarite peno. V tej peni so bakterije, ki ste jih odstranili, zdaj jih morate samo še odplakniti. Ko ustvarite veliko pene in podrgnete celotno površino obeh rok, jih sperite in temeljito posušite. Pri tem ne pozabite na prostor med prsti.

Če ste kje zunaj in boste uporabili papirnato brisačo, nikar pokrova koša ne dvignite s svojimi čistimi prsti. Brisačo za roke doma zamenjajte dvakrat na teden ali še pogosteje, zlasti če kdo izmed domačih preboleva kakšno okužbo.

Anketa

Ste se v letošnji sezoni obolenj cepili proti gripi?

Sudoku