Kako si je najbolj smiselno urediti kuhinjo?

Tina Recek, 4.10.2018
Shutterstock

Prostor naj ustreza našemu življenjskemu slogu in telesni višini, da je kuhanje lahko prijetno opravilo.

Če se v svoji kuhinji ne počutimo dobro, je prenova kuhinje odlična priložnost, da si v njej olajšamo delo, pri katerem ne bomo toliko preobremenjevali hrbtenice in se sklanjali, če to ni potrebno.

Sledimo načelu magičnega trikotnika
Prikladnost kuhinje je izjemno individualnega značaja že zaradi različnih okusov ter nakupovalnih in prehranjevalnih navad stanovalcev. Breda Godler Gajer iz podjetja Kuhn’ca razloži, da veččlanski družini z majhnimi otroki ustreza drugačna oblika kuhinje kot na primer starejšemu paru, ki živi sam. Oblika kuhinje je odvisna od veliko dejavnikov in pogosto prikladnost prilagodimo že obstoječim okvirom - prostoru, ki je na voljo, poziciji inštalacij, oken, vrat in podobno. Najpomembneje je, da vedno skušamo čim bolj upoštevati načelo magičnega trikotnika (shranjevanje/hlajenje - pomivanje - kuhanje) in slediti procesu priprave hrane.
Kot manj primerna pa po besedah Godler Gajerjeve deluje kuhinja, kjer so delovne poti dolge, delovna površina razpršena na več manjših enot, delovni pult prenizek, in ne nazadnje tudi takšna, ki nam ni všeč in ki ni optimalno prilagojena našemu prostoru.

Celostna prenova namesto delne

Monika Erjavec iz Kuhinj Erjavec svetuje, da ko se odločimo za prenovo kuhinje, razmišljamo celostno. Delne prenove so namreč lahko precej drage in manj učinkovite. Ob celotni prenovi lahko kuhinjo povsem prilagodimo našemu življenjskemu slogu, navadam, trendom. Pri tem smo pozorni ne le na to, da je kuhinja lepša in modernejša od prejšnje, ampak tudi bolj funkcionalna in ergonomična. Da to dosežemo, v kuhinji med drugim upoštevamo delovni trikotnik. To je, kot pravi Ejavčeva, zelo preprosto. Iz hladilnika vzamemo hrano, jo operemo, pripravimo, skuhamo in serviramo. Med hladilnikom in vodo je priporočljivo, da imamo nekaj tako imenovane umazane površine, delovno površino, na katero postavljamo živila, jih nato umijemo, med koritom in kuhališčem pa naj bo čim več delovne površine.

image
Shutterstock Prikladnost kuhinje je izjemno individualnega značaja že zaradi različnih okusov ter nakupovalnih in prehranjevalnih navad stanovalcev.

Domiselna rešitev

"Izjemnega pomena je v kuhinji tudi višina delovnega pulta. Za vsakogar obstaja individualna in idealna višina delovne površine, ki v kuhinji omogoča delo, prijazno hrbtenici. Ta višina je med desetimi in petnajstimi centimetri pod višino pokrčenega komolca," izpostavi Breda Godler Gajer iz podjetja Kuhn'ca.

Pri vprašanju, kako lahko v praksi še pred nakupom ugotovimo, katera višina pulta nam ustreza, Erjavčeva postreže z nasvetom, da se odpravimo v razstavno kuhinjo in postavimo za pult. "Največkrat je to dimenzija od 90 do 93 centimetrov. Po navadi višino pulta prilagajamo članu gospodinjstva, ki največ kuha. Se pa je že zgodilo, da smo naredili en del kuhinje višji za moški del družine in drugega nižjega za ženski del družine," še izpostavi domiselno rešitev Monika Erjavec. Marijan Miletič iz podjetja Kuhinje Domestika prida, da so pulti lahko globoki od 60 do 117 centimetrov. Slednja mera velja za polotok oziroma otok. Ob tem sogovornik še izpostavi, da je polotok lahko obenem delovni pult in se lahko izkaže za precej prikladno rešitev.

Zdržijo tudi do 80 kilogramov

Nepogrešljive v sodobni kuhinji so viseče omarice in omarice z izvlečnimi predali. Slednji po besedah Miletiča zdržijo tudi do 80 kilogramov teže ne glede, ali so široki 30 ali 100 centimetrov. Če smo se v stari kuhinji morali sklanjati pri peki, nam bo v prenovljeni kuhinji hrbtenica hvaležna, če bomo pečico postavili na višino delovnega pulta (91 centimetrov od tal). Zraven pečice naj ne postavimo hladilnika, ta naj stoji stran od nje, in če imamo kuhinjo v obliki črke L, naj bo v kotu. Družbo mu lahko dela pomivalni stroj, širine 45 ali 60 centimetrov, umestimo pa ga v bližino pomivalnega korita.

image
Shutterstock Izdelajte načrt kuhinje z izvajalcem ali arhitektom. Sami mogoče ne boste najbolj optimalno prestavili inštalacij in boste imeli kasneje dvojno delo, kajti vsak prostor ima določene omejitve in temu se moramo prilagoditi.

Da ne bomo imeli dvojnega dela

Prenova kuhinje lahko obsega prestavljanje inštalacij. V tem primeru Monika Erjavec poudarja, da izdelamo načrt kuhinje z izvajalcem ali arhitektom. Če delamo to sami, mogoče ne bomo najbolj optimalno prestavili inštalacij in bomo imeli kasneje dvojno delo, kajti vsak prostor ima določene omejitve in temu se moramo prilagoditi. V večjih prostorih, ki so združeni z bivalnim delom, je otok najbolj zaželena, moderna in tudi funkcionalna rešitev. Danes velikokrat na otok umestimo kuhališče, saj v kuhinji ne samo delamo, ampak se tudi družimo in zabavamo. "Zelo pogosta napaka pri otočnih kuhinjah se izkaže ravno postavljanje inštalacij. Predvsem vode, odtoka in nape," opozori Erjavčeva. Glede odvoda zraka doda: "Čim krajša je pot od nape do odvoda, bolj bo napa učinkovita. "Po navadi se odvod težko prestavlja, zato v primerih, ko bi stranka želela imeti na primer kuhinjo z otokom, kjer je kuhališče, odvod zraka pa tega ne omogoča, priporočam napo z ogljenim filtrom. V tem primeru mora stranka vzeti v zakup, da bo napa manj učinkovita. Ker je v večini novogradenj rekuperacija - prezračevalni sistem, ne smejo imeti odvoda, tam prav tako namestimo napo z ogljenim filtrom."

image
Shutterstock Montažo pohištva in gospodinjskih aparatov zaupajte izkušenim monterjem oziroma električarjem, da ne bi po nepotrebnem izgubljali živcev, s tem pa tudi časa, saj je tovrstno delo zahtevno in vsekakor ni namenjeno laikom.

Če je premajhna, jo razširimo

"Če je kuhinja premajhna in če imamo možnost, prenovo izkoristimo za razširitev," predlaga Godler Gajerjeva in prida, da obstaja kar nekaj trikov, kako v majhni kuhinji pridobiti več prostora. To lahko storimo tako, da zapolnimo kuhinjske kote, izkoristimo višino prostora do stropa, namestimo pečico v visoko omaro, izberemo kombinirane, večfunkcijske aparate. Poleg tega za majhen prostor izberimo svetle barve in čiste linije, ki bodo prostor optično povečale in mu dale svežino.

Prav tako ne bo odveč, če uporabimo kuhinjski otok namesto jedilne mize ali obratno, jedilno mizo uporabimo kot dodatni delovni pult.

Anketa

Ste se v letošnji sezoni obolenj cepili proti gripi?

Sudoku