Kako preverimo, ali pijemo zadostno količino tekočine

NR, 16.12.2019
Profimedia

Zlasti starejši pozabljajo, da morajo piti, četudi ne čutijo žeje. Bolje je popiti več vode kot premalo. Kaj se dogaja z dehidriranim telesom?

Voda je za naše telo življenjskega pomena. Predstavlja 50 do 70 odstotkov naše telesne teže in je nepogrešljiva pri večini telesnih funkcij.

Že najmanjše pomanjkanje tekočine v telesu - zaradi dehidracije, bolezni, telovadbe ali vročinskega udara - lahko povzroči izčrpanost. Najprej smo žejni in utrujeni, rahlo nas lahko začne boleti glava. To vodi v slabo razpoloženje ter psihično in fizično oslabelost. Še naprej izgubljamo vodo iz telesa z dihanjem, uriniranjem, odvajanjem in skozi pore na koži. Zdravi ljudje odlično uravnavajo količino vode v telesu z zaužito hrano in pijačo, k temu pa jih spodbujata tudi žeja in lakota. A to je težje pri dojenčkih in malčkih, bolnikih, starejših ljudeh, športnikih in pri vseh, ki so zelo fizično aktivni, zlasti v vročini.

Kaj se zgodi pri dehidraciji

Ko začutite žejo, je vaše telo že zelo dehidrirano, saj naš mehanizem za žejo zaostaja za nivojem hidracije v telesu. Raziskave kažejo, da že samo en odstotek dehidracije negativno vpliva na naše razpoloženje, pozornost, spomin in koordinacijo.

Sklepati je mogoče, da pri dehidraciji upade količina tekočine v možganskem tkivu, s čimer se zmanjša volumen možganov, kar začasno vpliva na delovanje celic. Če izgubimo tekočino v telesu in je ne nadomestimo, postane kri gostejša, kar na neki točki sproži, da ledvice zadržujejo vodo. Posledica: manj uriniramo.

Najprej nas začne rahlo boleti glava

Gostejša ko bo kri, težje bo to za delovanje kardiovaskularnega sistema - za vzdrževanje krvnega pritiska pa bo moralo srce hitreje in močneje delati. Ko je telo dehidrirano in na koncu moči - tako kot pri telovadbi ali soočanju s stresom - naraste tveganje za izčrpanost ali kolaps. To lahko privede do tega, da na primer omedlite, če prehitro vstanete.

image
Epa Moški 3,7 litra tekočine na dan, ženske 2,7 litra

Pomanjkanje vode tudi zavira reguliranje temperature v telesu, kar lahko povzroči hipertermijo. stanje, pri katerem se telesna temperatura zviša nad normalno. Na celični ravni se manko pokaže, ko se voda v telesu porablja za vzdrževanje drugih zalog, na primer za kri. Možgani to zaznajo in sprožijo povečan občutek žeje.

Napotki za nadziranje hidracije telesa
• Spremljajte si telesno težo in poskrbite, da ne bo nihala za več kot odstotek. Svojo povprečno težo določite, če se ob istem delu dneva (najbolje zjutraj, pred zajtrkom) stehtate tri dni zapored.
• Kontrolirajte svoj urin. Urinirati morate redno (tri- do petkrat na dan), urin pa mora biti bledo rumen ali svetlo rumen in brez močnega vonja. Če urinirate redkeje in je urin temnejše barve ali ostrega vonja, je to znak, da premalo pijete.
• Spremljajte, koliko tekočine na dan popijete, in poskrbite, da je zaužijete dovolj. Vnos tekočine bi moral preprečiti zaznavanje žeje.

Koliko tekočine na dan potrebujemo

Potrebe po tekočini se zelo spreminjajo zaradi številnih dejavnikov, na primer zaradi sestave telesa, metabolizma, prehranjevanja, klimatskih razmer in oblačil. Zanimivo je, da je bilo prvo uradno priporočilo o količini dnevno popite vode objavljeno šele leta 2004. Po smernicah medicinskega inštituta je priporočljivo, da odrasli moški vnesejo v telo 3,7 litra tekočine na dan, ženske pa 2,7 litra. Okrog 80 odstotkov skupne tekočine, ki jo čez dan zaužijemo, mora zajemati pijača, vključno z vodo in napitki brez kofeina in brez alkohola, preostalih 20 odstotkov tekočine pa lahko vnesemo v telo tudi s hrano. A to so seveda samo grobe smernice. 

image
Profimedia Premalo tekočine poveča tveganje za izčrpanost ali kolaps.
Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku