Kako preprečiti vrtoglavice in omedlevice?

Reuters, 27.9.2019
Profimedia

Raziskava na astronavtih pojasnila, da z gibanjem lahko zmanjšamo motnjo, ki povzroča omedlevanje.

Metoda za zdravljenje astronavtov je relevantna tudi za "neastronavte" z zdravstvenimi težavami, ki povzročajo pogoste primere omedlevice, trdijo raziskovalci. Običajno doživljajo astronavti po vrnitvi na Zemljo vrtoglavice in omedlevice. Raziskovalci so v prejšnjih raziskavah že ugotovili, da dnevna telovadba v vesolju in intravenozna injekcija solne raztopine za povečanje količine krvi po vrnitvi na Zemljo pomagata omejiti tovrstne težave.

image
Epa Astronavti kot poskusni zajčki

V novi raziskavi so ocenili delovanje srca in krvni tlak dvanajstih članov posadke Mednarodne vesoljske postaje, in sicer pred šestmesečno misijo v vesolju, med misijo in po misiji. Raziskovalci so opazili spremembe srčnega ritma in signalov živčnega sistema za uravnavanje srčnega ritma, ki so podobne simptomom pri določenih motnjah, ki povzročajo zmanjšanje krvnega tlaka in omedlevico. Toda z dnevno telovadbo v vesolju in infuzijo dodatnih tekočin ob vrnitvi na Zemljo so astronavti lahko opravljali normalne dnevne dejavnosti brez vrtoglavice ali omedlevice.

Glavni avtor raziskave dr. Benjamin Levine je dejal, da čim več časa oseba preživi v okolju brez gravitacije, tem večje je tveganje omedlevice ob opravljanju normalnih dejavnosti po vrnitvi na Zemljo. Pojasnil je, da vrnitev v okolje z gravitacijo povzroči spremembe krvnega obtoka in včasih tudi ortostatsko hipotenzijo oziroma začasno zmanjšanje krvnega tlaka v pokončnem položaju. Nekaj podobnega se zgodi osebi, ki vstane po dalj časa trajajočem spancu. "To že več časa otežuje vesoljski program, toda običajni ljudje tudi doživljajo te zdravstvene težave," je dejal dr. Levine, profesor na teksaški medicinski fakulteti UT Southwestern Medical Center v Dallasu.

Kot primer je naštel sindrom posturalne ortostatske tahikardije, pri katerem se srce zmanjša in ne more več vzdrževati normalnega krvnega tlaka. Bolniki s sindromom posturalne ortostatske tahikardije so dovzetni za vrtoglavico in omedlevico ter doživljajo neprijetno in hitro povečanje krvnega tlaka. "Pri astronavtih se sicer ta sindrom ne pojavlja, pojavljajo pa se podobni simptomi," je dejal dr. Levine. "Z razumevanjem tega, zakaj prilagoditev na breztežnost povzroča omedlevanje, smo lahko ugotovili, zakaj se to dogaja pri ljudeh, ki nikoli niso bili v vesolju," meni dr. Levine.

Dve uri telovadbe na dan

Leta 2011 je dr. Levine, ki se je z rehabilitacijo astronavtov začel ukvarjati v prvi polovici 90. let, začel zdraviti 27-letno bolnico s sindromom posturalne ortostatske tahikardije Julie Christoph. Predpisal ji je program zdravljenja brez zdravil, ki je zajemal prilagojen trening za srce in prehrano z visoko vsebnostjo soli (namesto intravenozne solne raztopine, ki jo prejmejo astronavti). Na začetku zdravljenja je Christoph bila "bolj ali manj priklenjena na posteljo", toda po treh mesecih telovadbe in povečanega uživanja soli se je njeno počutje izboljšalo, po šestih mesecih pa je opazila izjemen napredek, je dejala Christoph. Pet let po njenem zdravljenju je dr. Levine s kolegi objavil poročilo o več kot sto bolnikih s sindromom posturalne ortostatske tahikardije, katerim je bil predpisan isti program. Pri treh četrtinah je na koncu zdravljenja prišlo do remisije (začasne ustavitve bolezni).

Čeprav so v raziskavi upoštevali samo podatke dvanajstih astronavtov, dr. Prashant Vaishnava, kardiolog v bolnišnici Mount Sinai v New Yorku, ki sicer ni sodeloval pri raziskavi, meni, da so izsledki obetavni. Opozoril pa je, da bodo običajni ljudje težko sledili programu, ki ga izvajajo astronavti in zajema dve uri telovadbe na dan.

Dobljeni podatki bi lahko imeli velik vpliv na zdravljenje sindroma posturalne ortostatske tahikardije in drugih disavtonomij (okvar vegetativnega živčevja). 

Anketa

Se boste zaradi trenutne epidemološke slike odpovedali dopustu na Hrvaškem?

Sudoku