Kako preprečiti izpadanje las

NR, 27.6.2019
Profimedia

​Beljakovine so morda najbolj pomembno makro hranilo za zdrave lase in preprečevanje njihovega izpadanja. A je pomembno tudi, kaj nanašamo na lase. ​Pri šamponih vedno imejte v mislih, da vaša koža vpije vse.

Lepota izvira od znotraj. Ta pregovor se ne nanaša le na pomen osebnostnih lastnosti, marveč tudi na pomen prehrane in nege telesa, ki omogočata, da smo lepi tudi navzven. Sijoča koža, trdni nohti ter močni in zdravi lasje niso rezultat uporabe dragih negovalnih sredstev, ampak vsakodnevne zdrave prehrane in življenjskega sloga.

Razlog, zaradi katerega najhitreje opazimo pomanjkanje hranljivih snovi, ki so nujne za lepe lase, je preprost - v primerjavi z vitalnimi organi telo lase, kožo in nohte obravnava le kot koristen dodatek. Zato ni čudno, da je zanj prioriteta oskrba vitalnih organov s hranljivimi snovmi. Če v telo ne vnesemo vsega, kar potrebuje za dihanje, ohranjanje telesne temperature, prebavljanje hrane in opravljanje vseh drugih življenjskih funkcij, tudi ne bo imelo dovolj hranljivih snovi, da bi ohranjalo lase sijoče in preprečilo njihovo izpadanje. Preberite, kako lahko s pomočjo hrane poskrbite za to, da bodo vaši lasje zdravi in močni ter da ne bodo izpadali.

Zadosten vnos kalorij

Morda najbolj očiten razlog za krhke lase in njihovo izpadanje je nezadosten vnos kalorij. Če ne zaužijete dovolj kalorij in v telo ne vnesete vseh mikrohranil, vaše telo ne bo imelo dovolj energije, da bi proizvajalo nove lase in jih vzdrževalo. Naj spomnimo, da so za telo prioriteta vitalni organi in ne lasje. Zato je zelo pomembno, da v telo vnesemo dovolj kalorij, saj bo imelo le tako dovolj energije za ohranjanje in krepitev las.

image
Profimedia

Ženske, ki so nenehno na shujševalni dieti in ves čas hujšajo, so v največji nevarnosti, zlasti če jedilnike in nasvete o prehrani pridobijo od nezanesljivih virov. To, da v telo vnesemo dovolj kalorij in s tem telesu omogočimo normalno delovanje, je najpomembnejši način, da začnete skrbeti zase. ​Ob kalorijah bi morali pozornost nameniti tudi makro hranilom - vaše telo in lasje potrebujejo zadosten vnos zdravih maščobnih kislin in beljakovin. Toda da boste ohranili zdrav odnos do hrane, nikar ne pretiravajte pri štetju gramov in merjenju količin. Vaše telo vam nenehno pošilja signale o lakoti oziroma sitosti. Vse, kar morate storiti, je to, da ga poslušate.

Beljakovine

​Beljakovine so morda najbolj pomembno makro hranilo za zdrave lase in preprečevanje njihovega izpadanja. To je tudi smiselno, saj je glavna komponenta v zgradbi lasu beljakovina keratin.

Maska za lase in masaža
Hranljive maske za lase so vedno dobra ideja. Najboljšo in najbolj preprosto med njimi pripravimo tako, da olivno olje zmešamo z nekaj kapljicami eteričnega olja rožmarina, mešanico nanesemo na lase in pustimo delovati čez noč.
​Za zdravo rast las je zelo koristna tudi masaža lasišča. Masirate si ga lahko denimo tedaj, ko zvečer na televiziji gledate svojo priljubljeno nadaljevanko.

​Pomanjkanje beljakovin lahko povzroči izpadanje las, šibkih in razcepljenih lasnih konic, prhljaja ter sprememb v barvi las. To je odličen primer, v kakšni meri lepota res prihaja od znotraj. Na policah trgovin ste zagotovo že opazili proizvode za nego las, ki obljubljajo rešitev za vse prej navedene težave. Toda rešitev je lahko veliko bolj preprosta - to je zadosten vnos beljakovin.

​Poskrbite, da boste vsak dan zaužili zadostno količino vseh aminokislin. Običajna porcija je ena pest pri vsakem obroku. Toda pri tem upoštevajte signale svojega telesa. Normalno je, da včasih potrebujete več, včasih manj. Vsakdo med nami ima drugačne potrebe, zato je najbolje sodelovati z izvedenci, ki se osredotočajo na to, kar vi potrebujete v določenem trenutku. Med najbolj kakovostnimi viri beljakovin so leča, kvinoja, čia semena, oreški, fižol, tofu, ribe, jajca, meso in mlečni proizvodi.

Vitamini skupine B, še posebej biotin

Ljudje, ki jim primanjkuje biotin, imajo najpogosteje težave zaradi izpadanja las. Ena od funkcij vitamina B, ki je pomembna za zdravo kožo, je njihova vloga pri proizvodnji rdečih krvnih celic, ki prenašajo kisik in hranljive snovi v glavo in lesne folikle. Na srečo pomanjkanje vitaminov skupine B ni tako pogosto, saj so v večjih količinah prisotni v prehrani. Med najbolj bogatimi viri teh vitaminov so polnozrnate žitarice, listnata zelenjava, morski sadeži in meso.

Cink

Cink je mineral, ki pospeši rast in obnavljanje las. Raziskave kažejo, da ljudem, ki jim primanjkuje cinka, pogosto izpadajo lasje. Najboljši vir cinka so bučna semena, leča, špinača, govedina in ostrige.

Železo

Poleg tega da je železo nujno za prenos kisika do celic, je železo pomembno tudi za rast las. Slabokrvnost, ki je posledica pomanjkanja železa, je pogost vzrok za izpadanje las. Najpogosteje prizadene ženske, predvsem zaradi menstrualnih krvavitev. Toda študije so pokazale, da lasje nehajo izpadati, kakor hitro se ravni železa v telesu normalizirajo. Če ste torej slabokrvni, se posvetujte z zdravnikom. Naj vam svetuje, s katerimi prehranskimi dopolnili si lahko pomagate. Poleg tega na svoj jedilnik uvrstite čim več živil, ki vsebujejo veliko železa, med drugim jajca, lečo, špinačo, meso, morske sadeže in čičeriko.

Pomembno je poudariti, da telo samo ne odstrani viška železa. Slednje pa rado oksidira, zato pri vnosu v telo ni dobro pretiravati. Za boljšo absorpcijo kombinirajte z železom bogata živila ter živila, ki vsebujejo veliko vitamina C, vključno z gozdnimi sadeži, jagodami, agrumi in papriko.

​Poleg tega, da boste poskrbeli za svoje lase od znotraj, bi morali posvetiti več pozornosti tudi njihovi zunanji negi - uporabljajte kakovostne, naravne proizvode (šampione) brez koži neprijaznih sintetičnih sestavin. ​Pri nakupu proizvodov za nego las imejte vedno v mislih, da vaša koža vpije vse, zato tudi kupite tisto, kar bi radi, da bi vpila.

​Pri ohranjanju zdravja las igra določeno vlogo veliko dejavnikov: prehrana, življenjski slog, zdravila, hormonske motnje. A prav prehrana je najbolj preprost začetek nege, ki obrodi tudi najboljše in dolgotrajnejše rezultate. 

Anketa

Ste se v letošnji sezoni obolenj cepili proti gripi?

Sudoku