Kako pomagati, če duša zboli?

A. Nana Rituper Rodež, Vestnik, 21.2.2019
Andrej Petelinšek

Depresija, anksioznost, bipolarne motnje in druge duševne motnje so prisotne bolj kot lahko slutimo, število obolenj pa narašča hitreje kot ostale bolezni. Ker se o tem zaradi stigme ne govori na glas, posamezniki in njihovi bližnji težave pogosto rešujejo za štirimi zidovi.

"V naši družbi zlahka priznamo, da imamo težave s srcem, skrivamo pa, da imamo kakšno duševno boleznijo," pove dr. Lilijana Šprah, vodja programa OMRA, ki je namenjen opismenjevanju o duševnem zdravju.

image
Andrej Petelinšek
 

Program so zasnovali na Družbeno medicinskem inštitutu ZRC SAZU skupaj s Inštitutom Karakter, sofinancira ga Ministrstvo za zdravje z namenom, da bi dvignili znanja in kompetence na področju prepoznavanja težav v duševnem zdravju, spodbudili k zgodnjem iskanja strokovne pomoči ter prispevali k večji ozaveščenosti o načinih pomoči in samopomoči, ki so na voljo. Pri tem so se osredotočili na severovzhodno Slovenijo, saj je ravno ta konec države najbolj ranljiv.

image
Nataša Juhnov Delavnice je predstvila Jana Šimenc. 
image
Nataša Juhnov Lilijana Šprah je spregovorila o depresiji, ki se lahko ustrezno zdravi, samo odkriti jo je treba.    

Tudi kraji po Pomurju sodijo med tiste, kjer imajo prebivalci povprečjem več težav z duševnim zdravjem, kjer zdravniki predpišejo več zdravil in kjer je dostopnost do strokovnih služb slabša v primerjavi z osrednjo Slovenijo. K večji ogroženosti prebivalcev pripomore tudi večja brezposelnost in slabši socialno ekonomski položaj.   

image
Profimedia Veliko ljudi ima težave z duševnim zdravjem, pa se o tem ne govori. 
 

V sklopu programa so razvili spletno stran s priročniki, kot novost je iskalnik pomoči pri iskanju strokovne pomoči po regijah, ki so na voljo, hkrati pa pripravljajo tudi delavnice tako za strokovno javnost in posameznikom, ki delajo v ustanovah, kjer prihajajo v stik z ranljivimi skupinami, kot tudi za posameznike in njihove svojce, ki imajo težave z duševnim zdravjem.

image
Nataša Juhnov Predavajo od leve dr. Mojca Zvezdana Dernovšek, dr. Duška Kneževič Hočevar, dr. Jana Šimenc in dr. Lilijana Šprah.   

Na teh delavnicah strokovni tim, sestavljen iz psihiatrov, psihologov, sociologov, antropologov in drugih strokovnjakov, predstavlja različne teme, in sicer, kakšen je pomen duševnega zdravja v vsakodnevnem življenju, kako je stres povezan z razvojem in vzdrževanjem  motenj, prepoznavanje motenj razpoloženja in razlogi za njihov nastanek, kje poiskati pomoč in podobno. Govorijo pa tudi o stigmi, ki je še kako trdovratno prisotna v našem okolju.

image
Nataša Juhnov Prva delavnica je bila v Kariernem središču v Murski Soboti. 

Do maja se bo v različnih krajih zvrstilo osem delavnic, nekatere so zaprte delavnice za določene poklicne skupine, druge pa odprte. Več informacij dobite na spletni strani OMRA.

Anketa

Koliko ur dnevno posvetite gibanju?

Sudoku