Kako lahko sami prepoznamo prve znake bolezni

L. P. L., 21.9.2019
Profimedia

21. septembra obeležujemo svetovni dan Alzheimerjeve bolezni, ki velja za najpogostejšo obliko demence in je ena izmed najhujših bolezni, povezanih s starostjo. Zdravila zanjo še vedno ni, število obolelih je iz leta v leto večje. Ana Cajnko iz društva RESje je pripravila test, s katerim lahko preizkusite svoje miselne sposobnosti ali sposobnosti svojca.

Bolezen je zelo huda tako za bolnika kot tudi za njegove bližnje, ki spremljajo njegov propad. Prizadete so tako duševne kot tudi telesne funkcije. Alzheimerjeva bolezen je bolezen možganov, ti s časoma pričnejo pešati, možganske funkcije se slabšajo, slabša se spomin, bolnik vse težje komunicira tudi z okolico, postane zmeden, prestrašen.

Pomembno je čimprej odkriti bolezen

Alzheimerjeva bolezen, ki je najpogostejša oblika demence, povzroči, da pričnejo možganske celice odmirati. Zelo pomembno je, da je bolezen odkrita pravočasno oziroma v začetni fazi, saj se le na tak način lahko njeno napredovanje nekoliko upočasni z zdravili in rednimi kontrolami. Kadar je Alzheimerjeva bolezen odkrita prepozno, napreduje veliko hitreje, zdravila nimajo velikega učinka in bolnik se pred očmi svojcev spreminja in peša zelo hitro.

V začetni fazi se osebe z Alzheimerjevo boleznijo tega zavedajo, še vedno so sposobni skrbeti sami zase, se uredijo, umijejo, si pripravijo obrok in se trudijo komunicirati s svojci in z okolico. Ob pravočasni diagnozi pa strokovnjaki svetujejo tudi, da se tako bolnik kot tudi svojci informirajo o bolezni, se zavedajo, kakšne so posledice in se nanjo tudi pripravijo. Tako svojci kot tudi bolnik pa zaradi hude in neozdravljive bolezni pogosto potrebujejo strokovno pomoč in vzpodbudo.

Motne spomina postanejo vse hujše

Ko bolezen napreduje do te mere, da bolnik ni več sposoben skrbeti sam zase in postane nevaren tako sebi kot tudi bližnjim, pogosto težave zanika. Motnje spomina so vse hujše, domačih pogosto ne prepozna, živi v preteklosti, prične se upirati, spremembe ga motijo. Alzheimerjeva bolezen povzroči tudi psihične in vedenjske spremembe, bolnik je vznemirjen, jezen, nemiren. S časoma postane nemogoče, da bi živel sam, saj potrebuje 24-urno nego, oskrbo in varstvo.  Čeprav z žalostjo v srcu, se svojci najpogosteje odločijo in bolnika namestijo v zanj ustrezno ustanovo, kjer izkušeno osebje skrbi zanj.

Kako se lahko testirate sami?

Test, s katerim lahko preizkusite svoje miselne sposobnosti ali sposobnosti svojca, je pripravila Ana Cajnko, predsednica društva RESje, ki se ukvarja s prostovoljstvom na področju demence.

Odgovorite na 11 spodnjih vprašanj.

1. Kateri dan v tednu je danes? Katerega leta smo? Kateri letni čas je? Kdaj imate rojstni dan? Koliko ste stari?

2. Zberite se in si zapomnite te tri besede: "DREVO, MIZA, ŽOGA".

3. Kdo je naš predsednik države? V katerem mestu živite? Številka vašega telefona?

4. Kje je najbližja trgovina? Kaj ste jedli za zajtrk? Na katerem naslovu živite?

5. Narišite uro, ki kaže četrt čez 12. Narišite žival na črko "K". 

6. Ponovite tiste tri besede, ki bi si jih morali zapomniti. 

7. Odštevajte po 5 od 100. 

8. Črkujte besedo "NJIVA". Črkujte besedo še v obratnem vrstnem redu (nazaj).

9. Napišite nek stavek, na primer kaj o vremenu.

10. Preberite naslednji stavek, si ga zapomnite in naredite to kar piše: "Vzemite list papirja v desno roko, prepognite ga na polovico, položite ga na tla".

11. Ponovite ta stavek: NOBENIH IN, ČE, AMPAK.

Če nikakor niste mogli odgovoriti na ta vprašanja, potem je čas da obiščete zdravnika.

Anketa

Ste se v letošnji sezoni obolenj cepili proti gripi?

Sudoku