Kako preprečiti težave, ki lahko nastanejo zaradi vročine?

P.K., 27.6.2019
Profimedia

Daljše obdobje vročine lahko povzroči različne težave in pregretje telesa, predvsem pri starejših ljudeh in otrocih. Bistveno je, da se ji ne izpostavljamo preveč, svetujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Vročina v okolju lahko povzroči številne škodljive vplive na zdravje, zlasti pri občutljivejših skupinah prebivalstva. Z upoštevanjem napotkov za ravnanje v obdobju visokih temperatur, ki so jih pripravili strokovnjaki nacionalnega inštituta za ohranjanje javnega zdravja, lahko škodljive vplive omilimo ali preprečimo.

Kakšne težave povzroča vročina?
Daljše obdobje vročine lahko povzroči različne težave in pregretje telesa:
  • kožne izpuščaje
  • vročinske krče
  • vročinsko izčrpanost
  • omedlevico - kratkotrajno izgubo zavesti
  • vročinsko kap

Bistveno je, da zmanjšamo izpostavljenost vročini in s tem obremenitev telesa s toploto. To lahko storimo tako, da se pred soncem umaknemo v senco ali v hladnejše prostore. Pomembno je, da tudi omejimo fizično aktivnost na prostem na jutranje in večerne ure. Telesu pomagamo tako, da ga razbremenimo v prebavnem delu, in sicer tako, da uživamo lahko prebavljivo hrano v manjših obrokih. Tudi s pravilno izbiro oblačil telesu omogočimo, da lahko odvaja toploto. Pri tem poskrbimo še, da popijemo zadostno količino tekočine. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje starejšim ljudem priporočajo, naj dnevno popijejo od dva do tri litre vode na dan, za otroke okrog enega litra. Priporočeno je pitje v intervalih.

image
Profimedia Pomembno je, da tudi omejimo fizično aktivnost na prostem na jutranje in večerne ure.

Pomagajte drugim

Nekateri ljudje so bolj ogroženi, zato nacionalni strokovnjaki ta čas svetujejo, da smo posebej pozorni na znake prizadetosti pri drugih ljudeh. Nikoli ne puščamo nikogar v zaprtem, parkiranem avtomobilu, enako velja tudi za živali.

V primeru pregretja bolnika umaknemo na hladno (v senco ali hladen prostor). V primeru vročinske kapi takoj pokličemo zdravniško pomoč, ob tem pa obolelega ves čas hladimo. Z zdravnikom se posvetujemo tudi, če imamo neobičajne težave, ki ne minejo ali se večajo.

Priporočila NIJZ:
Ne pozabite na zaščito pred SONCEM. V času njegove največje moči (med 10. in  17. uro) poiščite senco. Zaščitite se s sončnimi očali, pokrivalom za glavo, primernimi oblačili ter s širokospektralno zaščitno kremo (z zaščito pred UVA in UVB žarki) s sončnim zaščitnim faktorjem (t.j. SZF oz. angl. SPF) najmanj 30.  
V vročini se hrana hitreje pokvari. Bodiepozorni na varnost hrane, ki jo uživate in pravilno ravnanje s hrano.
Zdravila shranjujte na primerni temperaturi v skladu z navodili proizvajalca. Upoštevajte nasvete zdravnika.
Spremljajte napovedi in opozorila preko sredstev javnega obveščanja.

Anketa

Ste se v letošnji sezoni obolenj cepili proti gripi?

Sudoku