Kako in kdaj do osebnega zdravnika, zobozdravnika ter preostalih zdravstvenih storitev?

Andreja Kutin Lednik, STA, PK, 15.3.2020
Robert Balen

Ambulante ne delujejo več na ravni izbranega zdravnika, najavite se lahko preko elektronske pošte ali telefona. Zobozdravstvene ambulante zaprte, fizioterapij ne bo, pediatri le ponekod, specialistične obravnave samo z oznako "nujno".

Od ponedeljka 16. marca (za zobozdravstveno varstvo, zdravstveno varstvo žensk, torej zobozdravstvo in ginekologijo) oziroma torka 17. marca za varstvo otrok in mladine, torej pediatrijo, zaradi izrednih razmer – razglasitve epidemije, COVID-19, Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca deloval spremenjeno do preklica.

Ambulante družinske medicine, Služba za zdravstveno varstvo predšolskih otrok in Služba za zdravstveno varstvo šolskih otrok in Zobozdravstveno varstvo za otroke in odrasle ne delujejo več na ravni osebnega izbranega zdravnika ali zobozdravnika.

Zdravstveno varstvo odraslih

V primeru, da ste oboleli in imate možnost elektronskega komuniciranja pišite na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. o nujnih podrobnostih vašega obolenja.

V primeru, da te možnosti nimate, pokličite na telefonsko številko ambulante osebnega izbranega zdravnika ali na 02/228 62 00 in spremljajte navodila odzivnika, ki vas bo prevezal do strokovnega medicinskega osebja.

"Prosimo za potrpežljivost, saj pričakujemo večjo obremenjenost telefonskih linij," pozivajo v zdravstvenem domu.

Strokovno osebje vas bo na osnovi vaših opisanih podrobnosti napotilo na eno izmed vam najbližjih lokacij zdravstvenega doma, ki bodo delovale na naslednjih 5 lokacijah:

  • ZD Maribor (center) - Ulica talcev 5,

    ZP Nova vas - Cesta proletarskih brigad 71,

    ZP Tezno - Zagrebška cesta 84a,

    ZP Rače - Nova ulica 5, 2327 Rače in

    ZP Ruše - Tovarniška cesta 51, 2342 Ruše.

Ambulante bodo delovale po urniku, ki bo objavljen na spletni strani in v medijih. Informacijo o delovanju vam najbližje ambulante pa vam bo podalo tudi strokovno osebje ob telefonskem pogovoru.

V času nedelovanja ambulante družinske medicine lahko pacienti pokličejo ambulanto za splošno nujno medicinsko pomoč na tel. št. 02/333 18 09.

Center za medicinsko rehabilitacijo

V naslednjih 14 dneh (predvidoma do 27. marca) so v Centru za medicinsko rehabilitacijo odpovedani vsi redno naročeni pacienti v fiziatrični ambulanti in pacienti, naročeni na fizioterapijo. Izvaja se samo specialistična in fizioterapevtska dejavnost za paciente, ki so napoteni pod stopnjo nujnosti "nujno" in "zelo hitro". Za vse redno naročene paciente bo določen nov termin zdravstvene obravnave.

Zdravstveno varstvo predšolskih in šolskih otrok

V Službi za zdravstveno varstvo predšolskih otrok in v Službi za zdravstveno varstvo šolskih otrok bodo od torka 17. marca do preklica ambulante delovale na lokaciji ZD Maribor (Center) - Vošnjakova ulica 2-4 in na lokaciji ZP Nova vas - Cesta proletarskih brigad 71.

Lokacije Gosposvetska cesta 41, Jezdarska ulica 10 in ZP Hoče bodo od torka 17. marca do nadaljnjega zaprte.

Redni preventivni pregledi za otroke in šolarje se v tem času ne bodo izvajali, izjema so preventivni pregledi dojenčkov do 12. meseca starosti, ki vključujejo obvezno cepljenje.

V specialističnih ambulantah se bodo izvajali samo pregledi z napotnico pod stopnjo nujnosti »nujno« in »zelo hitro«. Natančne informacije o delovanju posameznih ambulant bodo objavljene na spletni strani vsake ambulante.

Dežurna ambulanta za otroke in mladostnike deluje nespremenjeno.

Zobozdravstveno varstvo otrok in odraslih

Od ponedeljka 16. marca se v celoti zapirajo zobozdravstvene ambulante. Zobozdravstveno varstvo za otroke in odrasle poteka na vstopni točki na lokaciji Ulica Kneza Koclja 10 - izključno za nujne primere in sicer med 7. in 20. uro. Vsi ostali že naročeni zobozdravstveni pregledi se do nadaljnjega odpovedujejo, pacienti bodo o novih terminih pravočasno obveščeni.

Patronažno zdravstveno varstvo

Patronažno varstvo se bo izvajalo v okviru kadrovskih zmožnosti, po navodilih zdravnikov, pa tudi po strokovni presoji. Informacije lahko prejmete na telefonsko številko 02/22 86 537 (od ponedeljka do petka med 6. in 14:30 uro in v soboto do 12. ure) ter na telefonski številki 051 394 537 (od ponedeljka do petka med 14:30 in 20. uro, v soboto med 12:30 in 20. uro, ter ob nedeljah in praznikih).

UKC Ljubljana poziva, naj se ljudje izogibajo nepotrebnim tveganjem
Zaradi pričakovanega povečanja obremenitev bolnišnic z bolniki s covid-19 ter vedno bolj omejenih kadrovskih in materialnih resursov, kot je na primer oskrba s krvjo, v UKC Ljubljana vse pozivajo, naj se izogibajo nepotrebnim tveganjem, kot so nevarni športi, trampolinski parki, spusti s kolesom, motociklizem, pa tudi delu na višini in v gozdu.
"Trenutno še vedno lahko zagotavljamo vse nujne zdravstvene storitve, a z neodgovornimi ravnanji lahko pripeljemo sistem na rob. Zdaj ni čas za egoizem, lastne cilje, potrebno se je zbrati ter pokazati osebno in družbeno odgovornost, se izogibati socialnim stikom in nepotrebnim tveganjem, da zdravstvenega sistema ne preobremenimo," opozarja Marko Jug z urgentnega kirurškega bloka UKC Ljubljana.
Kot dodajajo, se moramo zavedati, da bodo nepremišljena tveganja iz arogantnosti lahko povzročila hudo škodo posamezniku in družbi. Ljudi pozivajo, naj ostanejo doma ter čas posvetijo družini in branju knjig. Na ta način bodo najbolj pomagali sebi in drugim.
Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku