Kaj upokojencem prinaša leto 2020?

Tanja Fajnik Milakovič, 13.2.2020
Andrej Petelinšek

Uskladitev pokojnin februarja, letni dodatek junija, obdavčene bodo le pokojnine nad 1173 evrov. Bodočim upokojencem nekoliko višje pokojnine, vsem tistim, ki delajo po izpolnitvi pogojev, tudi višji del starostne pokojnine k plači.

Z letošnjim letom je začelo veljati kar nekaj sprememb za bodoče upokojence. Moškemu, ki se bo letos upokojil, se bo pokojnina odmerila v višini 58,5 odstotka od pokojninske osnove, lani še v višini 57,25 odstotka. Za ženske pa ni sprememb. Če se bo ženska letos upokojila s 40 let pokojninske dobe brez dokupa, se ji bo pokojnina odmerila v višini 63,5 odstotka tako kot lani. A od 1. januarja si lahko ženske zvišajo pokojnino z uveljavljanjem skrbi za otroka. Za vsakega otroka jim pripadala 1,36 odstotka višja pokojnina, uveljavljajo pa jo lahko za največ tri otroke. V primeru, da imajo torej tri otroke, je lahko njihova pokojnina višja za 4,08 odstotka. Z novim letom je višja tudi meja, od katere so pokojnine obdavčene. Obdavčene bodo le pokojnine višje od 1173 evrov. Tako tudi letos večina upokojencev med letom ne bo plačevala akontacije dohodnine, pravijo na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz).

Decembrska statistika pokojnin
665 evrov je znašala povprečna pokojnina.

515 evrov je bil znesek povprečne invalidske pokojnine.

538 evrov je zagotovljena pokojnina za 40 let dela.

2881 evrov znaša najvišja izplačana pokojnina.

226 evrov je najnižja izplačana pokojnina.

622.799 je bilo upokojencev.

962.883 je bilo zavarovancev.

Nagrajeni tudi reaktivacija in delna upokojitev

Pokojnino si je še vedno mogoče zvišati tudi z delom po izpolnitvi pogojev za starostno upokojitev z doseženimi 40 leti pokojninske dobe brez dokupa. Ta dodatna doba se po novem sicer vrednoti nekoliko slabše. Za eno leto dela več bo zavarovanec namesto štirih odstotkov dobil le tri. Tistim, ki so denimo že dve leti delali dlje še po starem, torej do 31. decembra, se bosta ti dve leti ob upokojitvi vrednotili višje, za vsako dodatno leto po novem letu pa bo dobil le tri odstotke več. Velja še spomniti, da si je po novem mogoče zvišati pokojnino le s pol leta dela več, za 1,5 odstotka. Ne pa tudi več s samo tremi meseci dela, kot je bilo to mogoče po starem. Ugodnejše vrednotenje pokojninske dobe brez dokupa pa po novem velja tudi za tiste, ki so se že upokojili pri 60 letih s 40 leti pokojninske dobe in se bodo reaktivirali, oziroma za ženske tudi pri nižjih pogojih, ki so veljali v prejšnjih letih. Do zdaj to ni bilo mogoče. To velja tudi za vse že delno upokojene. V primeru delne upokojitve ali ponovne vključitve v obvezno zavarovanje za najmanj štiri ure dnevno oziroma 20 ur tedensko so po novem prva tri leta deležni še sorazmernega dela pokojnine od 40 oziroma po treh letih 20 odstotkov starostne pokojnine. Denimo, za štiri ure zavarovanja bo prejel zavarovanec 50 odstotkov starostne pokojnine in še 20 (skupaj 70), po treh letih pa 10 odstotkov (skupaj 60) ob plači za polovični delovni čas.

Kdaj se bodo letos pokojnine zvišale
Nazadnje so se pokojnine zvišale decembra lani. Izredna uskladitev je bila v višini 1,5 odstotka. V letošnjem letu pa se bodo pokojnine najprej redno uskladile, in sicer predvidoma za 3,5 odstotka pri februarskem izplačilu pokojnin, s poračunom za januar. Po tej uskladitvi bo zagotovljena pokojnina za 40 let dela znašala 557 evrov. Konec leta, natančneje decembra, pa je predvidena tudi izredna uskladitev pokojnin. Ta naj bi vsem upokojencem, ne glede na višino pokojnine, prinesla dodatnih 6,5 evra, če ne bo sprejeta predlagana sprememba, ki jo je v državni zbor vložil državni svet in bo tudi izredna uskladitev decembra v odstotkih in ne nominalnih zneskih.

Zpiz je zavarovancem, ki delajo po izpolnitvi pogojev za upokojitev, za januar že zvišal del pokojnine, ki jo prejemajo ob plači. Takih zavarovancev je trenutno okoli 11 tisoč. Povprečen čas prejemanja dela pokojnine je 18 mesecev, je pa kar 18 zavarovancev, ki delajo že šest let po izpolnitvi pogojev za upokojitev. Zanimanje za delo pa zaradi višjih spodbud narašča, saj je samo januarja letos vlogo za izplačilo dela pokojnine na Zpiz naslovilo 1055 novih zavarovancev. Ti pa tudi po novem ne potrebujejo soglasja delodajalca. Tega ne potrebujejo več tudi zaposleni v javnem sektorju. Po podatkih Zpiza od 11 tisoč zavarovancev, ki prejemajo pokojnino ob plači, jih je več kot 2000 zaposlenih v javnem sektorju. Bilo bi jih gotovo še več, če pred leti ne bi veljal Zujf in so se morali upokojiti, če z delodajalcem niso sklenili dogovora za podaljšanje delovnega razmerja, ko so izpolnili pogoj 60 let starosti in 40 let pokojninske dobe brez dokupa. Zdaj jim tega ni več treba.

image
Andrej Petelinšek Letni dodatek bo letos upokojencem izplačan 30. junija.

Na bolniški brez delne pokojnine

Sicer pa je januarski dvig dela pokojnine le začasen. Zpiz bo namreč vsem v naslednjih mesecih po uradni dolžnosti izdal novo odločbo, s katero bo zavarovancem znesek 40 odstotkov starostne pokojnine na novo odmerjen. Začasni izračun akontacije tega zneska je namreč zdaj opravil na podlagi že priznanega izplačila 20 odstotkov starostne pokojnine tako, da je decembra lani nakazani znesek povečan za dvakrat. A ne vsem, za 415 zavarovancev, ki so do zdaj prejemali 20 odstotkov predčasne pokojnine, se znesek ne bo spremenil. Še naprej bodo prejemali le 20 odstotkov. Po novem namreč zavarovanci, ki bodo izpolnili pogoje za predčasno pokojnino in bodo delali naprej, niso več upravičeni do dela predčasne pokojnine ob plači. Izjema bodo le tisti, ki imajo že od lani ali prej odločbo za 20 odstotkov predčasne pokojnine. Zavarovanci, ki bodo letos izpolnili pogoje za starostno upokojitev, morajo za del pokojnine ob plači obvezno oddati vlogo na Zpiz.

Letni dodatek v letu 2020
Letni dodatek bodo izplačali skupaj z junijskimi pokojninami 30. junija 2020. Upokojenci ga bodo prejeli v petih različnih zneskih, odvisno od višine pokojnine:
- do 500 evrov pokojnine 440 evrov letnega dodatka
- od 500,01 do 600 evrov pokojnine 300 evrov dodatka
- od 600,01 do 710 evrov pokojnine 240 evrov dodatka
- od 710,01 do 860 evrov pokojnine 190 evrov dodatka
- nad 860,01 evra pokojnine 130 evrov dodatka

S tem letom pa so se tudi zaostrili pogoji za dobivanje dela pokojnine. Po novem zavarovanec, če bo več kot 30 delovnih dni na bolniškem dopustu, v tem času ne bo dobival dela pokojnine ob plači. Enako bo veljalo za tiste, ki ne bodo imeli poravnanih vseh prispevkov. Da ne bi bilo zlorab. V praksi se je namreč dogajalo, da so si nekateri preračunali in ugotovili, da je bolniška višja od njihove bodoče pokojnine. Ob tem so poleg bolniške dobivali še 20 odstotkov pokojnine in imeli še ugodnejše vrednotenje pokojninske dobe brez dokupa ali vsaj normalno vrednotenje, če niso imeli dopolnjenih 40 let dobe. V bistvu pa niso delali, ampak so bili na bolniški. Od okoli 11 tisoč prejemnikov delne pokojnine jih je 120 do 130 že dlje časa na bolniškem dopustu, čeprav so te spodbude namenjene za delo.

Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku