Kaj saditi v senco in na glinenih tleh?

Matic Sever, 17.3.2020
Matic Sever

Katere so prave rastline za senčne in polsenčne lege z glinenimi tlemi? Nabor, ki nam je na voljo, ni zelo obsežen, a je vseeno zadosten za dobro oblikovanje zasaditev.

Marca že številni z velikim zagonom načrtujejo in izbirajo rastline za izboljšave, dodelave ali povsem nove vrtnarske podvige v letošnji sezoni. Za običajne s soncem obsijane gredice izbira ni težavna, saj je na voljo največji nabor okrasnih rastlin. Hitro se nam zatakne pri težavnejših razmerah in zagotovo so ene izmed takih senčne lege, kjer imamo povrhu še manj ugodna glinena tla.

Katere so prave rastline za senčne in polsenčne lege z glinenimi tlemi? Nabor, ki nam je na voljo, ni zelo obsežen, a je vseeno zadosten za dobro oblikovanje zasaditev. Zaradi glinenih tal potrebujemo rastline z močnim koreninskim sistemom. Glede pomanjkanja svetlobe pa si zapomnimo naslednje: večina okrasnih rastlin senco zgolj tolerira in je ne potrebuje. Tako nam bodo prav vse hvaležne, če jih bo čez dan za vsaj nekaj ur ujelo sonce, pa najsi bo to v kosu ali razpršeno skozi krošnjo drevesa ali grma. Velikokrat velja tudi to, da če je rastlina bogato cvetoča, ji raje namenimo polsenčno kot pravo senčno lego, saj bo drugače bolj šibke rasti, cvetov pa bo malo ali nič.

Hamamelis x intermedia - nepozebnik

Višina: 3-4 m

Cvetenje: I-II

Ena boljših pozimi cvetočih grmovnic. Poznamo rumene, oranžne in rdeče sorte, cvetje ima tudi blag, prijeten vonj. Rast je vazasta, listi pa spominjajo na lesko in se jeseni močno obarvajo v rumeno ali v rdečeoranžne odtenke.

V glinenih tleh rastline z močnim koreninskim sistemom

Aruncus 'Horatio' - kresničevje

Višina: 80 cm

Cvetenje: VI-VII

Zelo redka bela socvetja delujejo lahkotno in se dvigajo na golih steblih nad bogato deljenimi listi. Odlično uspeva na mestih, kjer je v tleh stalno nekaj vlage. Na take razmere so navajene tudi druge vrste kresničevja, kot na primer A. dioicus, A. aethusifolius.

image
Matic Sever Kresničevje

Hydrangea arborescens - hortenzija

Višina: 1,2-1,5 m

Cvetenje: VII-VIII

Zelo priljubljena grmovnica, ki so jo gojili že naši predniki na podeželskih vrtovih. Ta hortenzija poleti razvije zelo velika socvetja, polna drobnih belih cvetov. Je trpežna in zdrava vrsta, pazimo le na pomanjkanje vode v daljših sušnih obdobjih, takrat jo oblino zalijemo. Grm na nekaj let pomladimo z močno rezjo. Najpogosteje sadimo odlično sorto Annabelle.

image
Matic Sever Hortenzija

Blechnum spicant - rebrenjača

Višina: 40 cm

Cvetenje: ne cveti

Naša samonikla vrsta praproti, ki je pokazatelj senčnih, vlažnih in zelo kislih tal. Listi so razmeščeni v obliki rozete, del jih skoraj leži na tleh, predvsem tisti s trosi pa so pokončni. Primerna je tudi za temnejšo senco pod odraslimi drevesi.

image
Matic Sever Rebrenjača

Actaea simplex 'Brunette' - svetilka, črnga

Višina: 120 cm

Cvetenje: IX-X

Listi so zelo temno obarvani in spominjajo na praprot, konec poletja pa zrastejo pokončna stebla z ozkimi belimi in močno dišečimi socvetji. Je počasi rastoča zelnata trajnica in potrebuje nekaj let, da se razraste v večji šop poganjkov. Poznamo številne sorte.

image
Matic Sever Svetilka, črnga

Hosta 'Blaue Venus' - hosta

Višina: 20-30

Cvetenje: VII

Za senčne in polsenčne lege ter glinena tla lahko uporabimo katerokoli od mnogih vrst in sort host. Ko se bodo dobro vrasle, bodo uspešno prestajale tudi daljša obdobja suše. So izredno dolgožive trajnice, ki ne potrebujejo rednega razsajanja.

image
Matic Sever Hosta

Astilbe 'Vision in Pink' - vrtna kresnica

Višina: 40-45 cm

Cvetenje: VII-VIII

Poznamo veliko sort vrtnih kresnic, ki se razlikujejo po barvi in času cvetenja, višini, nekatere pa imajo še posebno lepo listje. Če želimo lepo cvetoče, jih mora za vsaj nekaj časa na dan obsijati sonce.

image
Matic Sever Vrtna kresnica

Epimedium warleyense 'Orangekönigin' - vimček, lipica

Višina: 25-30 cm

Cvetenje: VI-V

Ena boljših trajnic za pokrivanje tal v suhi senci tudi starejših listopadnih dreves. Tvori goste preproge vedno zelenih listov, ki jih pred cvetenjem pokosimo, da pridejo do izraza še številni drobni oranžni cvetovi.

image
Matic Sever Vimček, lipica

Helleborus niger - črni teloh

Višina: 20-30 cm

Cvetenje: I-III

Zimzelena vrsta teloha, ki nas že pozimi razveseli z velikimi belimi cvetovi. Čez čas se rastlina razraste v veliko gručo poganjkov, kjer se na desetine belih cvetov gnete v velikih skupinah. Čeprav tolerira glinena tla, mu vseeno ob sajenju primešajmo nekaj humozne zemlje.

image
Matic Sever Črni teloh

Aconitum carmichaelii 'Arendsii' - preobjeda

Višina: 100-120 cm

Cvetenje: IX-X

Zelo privlačna sorta vrtne preobjede, ki nas očara predvsem jeseni, ko zacveti v temno modri barvi. Tudi listi so lepi, saj so gladki na otip in se bleščijo. Kljub višini ne potrebuje opore. Bolj kot za temno senco je primerna za polsenco.

image
Matic Sever Preobjeda
Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku