Kaj prinaša dvig minimalca trgovini

Jelka Zupanič, 19.2.2020
Marko Vanovšek

"V trgovini smo plače graditi od spodaj navzgor in jih dvigovali tudi po celi lestvici, saj sicer nihče več ne bi hotel biti poslovodja," pravi Ladi Rožič, generalni sekretar sindikata delavcev trgovine.

Dejstvo, da so nekatera javna komunalna podjetja in tudi podjetja, ki se ukvarjajo z varovanjem, spet našla izgovor za dvig cen, to pot kar v nekaj višji minimalni plači njihovih delavcev, je podpredsednik Zveze svobodnih sindikatov (ZSSS) Ladi Rožič že ošvrknil. Vsak izgovor jim prav pride, je trdil. Rožič, tudi generalni sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije, namreč še kako dobro ve, da si tam, kjer je konkurenca močna, takih dvigov cen ne morejo privoščiti, četudi bi si še tako želeli. "V gostinstvu in trgovini cen ne morejo dvigovati po potrebi, saj postanejo nekonkurenčni. Zato v gospodarstvu prekleto pazijo na to, za koliko bodo povišali cene, višja minimalna plača se torej ne bo toliko odrazila v dvigu cen kot v komunali in varovanju. Tudi v trgovini bo seveda vplivala na dvig stroškov. In trgovina jih bo normalno prevalila na dobavitelje. A postopoma," pričakuje Rožič.

19,6 odstotka se je v Mercatorju povečala masa plač

"V trgovini je že vse znano," pravi Rožič. V večini trgovskih sistemov so namreč že prej prilagodili podjetniške pogodbe in pravilnike o plačah novemu zakonu o minimalni plači. "Osnovne plače so se dvignile, v Mercatorju se je tako masa plač povečala za 19,6 odstotka. Plače prodajalcev smo s 670 ali 680 evrov dvignili v razponu, in sicer od 810 na 940 evrov bruto. Tudi v Merkurju smo pravkar podpisali, da bo najnižja osnovna plača 850 evrov bruto, vendar je ne bo prejemal nihče, saj bodo najnižje plače 940 evrov. V Merkurju tako ne bo doplačil do minimalne plače," je našteval. Tudi V Big Bangu so socialni partnerji že podpisali, da je najnižja osnovna plača 950 evrov bruto, in se dogovorili, da bodo po tem dvigu ohranili tudi razmerja med plačami. V Sparu, je dodal Rožič, je najnižja osnovna plača 840 evrov bruto za trgovine in 950 za skladišča, delavci pa prejemajo tudi raznovrstne dodatke.

Za hrano in stroške bivanja gre skoraj plača
Ladi Rožič, podpredsednik ZSSS: "Kolikor je minimalna plača zrasla, bo odnesla inflacija. K nam se seli s svetovnih trgov, saj na prav vseh cene mesa rastejo, svinjskega še posebno zaradi prašičje kuge na Kitajskem. In cene hrane bodo še naraščale, četudi inflacija tega ne bo odražala, ko pa bodo šle cene goriv in lokomotiv dol, cene hrane gor, v inflaciji pa se to ne bo videlo, ker je inflacija pač povprečje vseh izdelkov v statistični košarici. Delavci z minimalno plačo pa morajo dati za hrano največji delež plače oziroma gre zanjo in za plačilo stroškov bivanja skoraj cela plača."

"V trgovini smo začeli plače graditi od spodaj navzgor in jih nato dvigovali tudi po celi lestvici navzgor, saj sicer nihče več ne bi hotel biti poslovodja in namestnik poslovodje, dvigovali smo torej tudi plače delavcev v petem in šestem tarifnem razredu," je Rožič pojasnil, kolikšne plače bodo po tokratnem dvigu minimalne plače poslej prejemali prodajalci. Le za Petrol še ni znal povedati, kaj in kako bo s plačami po novem. O novem plačnem modelu so se začeli pogajati oktobra lani, po padcu uprave ni imel več nihče mandata za pogajanja. Zdaj so se začeli pogajati, vmes pa so plače zaradi januarskega dviga minimalne plače sorazmerno prilagodili tako, da je januarska masa za plače višja.

Rožič pričakuje, da bodo v Petrolu v treh do štirih mesecih pogajalci prišli do novega plačnega modela. Sicer pa bodo dali konec meseca sindikati trgovini pobudo za spremembo tarifnega dela kolektivne pogodbe, v katero bi preslikali povprečja plač iz podjetniških pogodb v višji akt, v kolektivno pogodbo.

Anketa

Kaj menite o ukrepu, ki dovoljuje upokojencem nakupe izključno med 8. in 10. uro?

Sudoku