Kaj jesti, da bi hitreje okrevali po vadbi?

NR, 26.10.2018
Profimedia

Antioksidanti in protivnetni polifenoli v češnjah omilijo bolečine in pospešijo okrevanje po vadbi.

Vsi vemo, da infrardeča savna, masaže in restorativna joga ob bolečih mišicah po telovadbi delajo prave čudeže in precej prispevajo k temu, da se v telovadnico ali na igrišče vrnemo močnejši kot kdajkoli prej.

image
Profimedia Po vadbi, ko se morajo mišice obnoviti in okrevati, je priporočljivo popiti češnjev ali višnjev sok.

Toda naj vam zdaj izdamo še eno skrivnost. Če v vaši prehrani prevladuje sladkor in če ne zaužijete dovolj hranil, si po vadbi nikoli ne boste ustrezno opomogli in vaš trud bo bolj ali manj zaman. Le kdo bi si lahko želel kaj takega? Ne glede na to, ali vas zanima, kaj bi morali jesti, da bi se po vadbi prehranjevali pravilno, ali pa bi radi na svoj jedilnik le dodali več zdravilne in protivnetne hrane, v nadaljevanju preberite, katera štiri živila pospešijo okrevanje in prispevajo k temu, da bo vaša vadba še bolj učinkovita.

Češnje vsebujejo ogromno antioksidantov ter protivnetnih polifenolov, ki po vadbi omilijo bolečine in pospešijo okrevanje.

Češnjev ali višnjev sok

Po vadbi, ko se morajo mišice obnoviti in okrevati, je priporočljivo popiti češnjev ali višnjev sok. Češnje vsebujejo ogromno antioksidantov in protivnetnih polifenolov, ki po vadbi omilijo bolečine in pospešijo okrevanje. Poskrbeti morate le, da višnjev sok ne bo vseboval dodatnega sladkorja, saj ta izniči njegove koristne učinke.

Jajca in polnozrnati riž

Levcin je ena od izredno pomembnih aminokislin, nujnih za okrevanje mišic, saj poveča sintezo mišičnih beljakovin. Na srečo ga ni težko najti - največ ga vsebuje jajčni beljak. Če ga zaužijemo skupaj s polnozrnatimi ogljikovimi hidrati, lahko obnovimo rezerve glikogena in smo hkrati deležni koristnih učinkov probiotičnih vlaken, ki jih vsebujejo polnozrnate žitarice.

Za dober spanec
Odličen prigrizek pred odhodom v posteljo je mandljevo maslo. Vsebuje veliko maščob in proteinov, zato se počasi prebavlja in se čez noč postopoma absorbira v krvni obtok. To pomeni, da raven sladkorja ostane vso noč stabilna, po zaslugi česar je naš spanec ves čas globok in trden. Če nam raven sladkorja v krvi ponoči nenehno pada, se pogosto prebujamo. Mandlji vsebujejo tudi veliko magnezija in triptofana, ki izboljšuje spanec.

Napitek iz zlatega mleka

Izredno priljubljeno kurkumino mleko, ki mu pravimo tudi zlato mleko, je napitek, ki bi ga morali zaužiti po vsaki vadbi, zlasti če mu dodamo proteine z okusom vanilje. Proteini prispevajo k obnovi mišic in poskrbijo za nadomestilo aminokislin. Kurkuma vsebuje veliko antioksidanta kurkumina, ki lajša bolečine v mišicah in deluje protivnetno.

image
Profimedia Kurkuma vsebuje veliko antioksidanta kurkumina, ki lajša bolečine v mišicah in deluje protivnetno.

Sladki krompir

Sladki krompir je popoln primer živila z veliko vsebnostjo kompleksnih ogljikovih hidratov. Po intenzivni vadbi se rezerve glukoze (energije) v mišicah izpraznijo. Da bi okrevale in se pripravile na naslednjo vadbo, se morajo rezerve glikogena obnoviti s pomočjo ogljikovih hidratov. Škrob, ki ga vsebuje sladki krompir, je popoln za obnavljanje ravni glikogena, ki lahko močno upade tako med vztrajnostno vadbo kot med treningom moči. Poleg tega z njim zaužijete tudi nekaj dodatnih koristnih vlaknin in hranil, kot sta beta karoten in vitamin C. 

Anketa

Koliko ur dnevno posvetite gibanju?

Sudoku