Kaj je res: Ali lubenica redi ali ne?

Petra Logar, 12.7.2019
Profimedia

Nekateri trdijo, da je lubenica odlična pomoč pri zdravem hujšanju, spet drugi pa opozarjajo, da lubenica redi. In kakšna je resnica?

Pogovarjali smo se z nutricionistko Mojco Cepuš, ki pravi, da ne more trditi ne eno ne drugo. »Za nobeno hrano ne bi trdila, da pomaga pri hujšanju, razen za zelenjavo. Pri zelenjavi v praksi opažam, da več kot jo ljudje pojedo, hitreje in lažje hujšajo. To velja za surovo, kuhano, pečeno, torej za vso zelenjavo. Seveda pa med zelenjavo v tem primeru ne moramo šteti stročnic ali krompirja, prav tako zgornja trditev ne drži, če zelenjavo cvremo ali utopimo v velikih količinah mastnih prelivov, kot so olja, majoneza in podobno. Brez težav pa zelenjavo začinimo z eno žlico kakovostne maščobe na porcijo.« 

Sama po sebi nobena hrana ne redi

Ali se bomo od nekega živila zredili ali ne odloča količina zaužitega živila, kombinacija in čas, kdaj bomo kaj pojedli. Lubenica spada med živila, ki imajo zelo nizko energijsko vrednost. 

»Lubenica ima le okoli 30 kcal na 100 g. Zakaj tako malo? Ker je lubenica sestavljena iz 91,5 odstotka vode. In kaj to pomeni v praksi?

V shujševalnih programih, ki jih predpisujem, imamo pravilo, da lahko klienti lubenice, melone in domače borovnice jedo v neomejenih količinah. Nobenega od tega sadja ne moremo namreč pojesti toliko, da bi upočasnil dobro načrtovano hujšanje,« pojasnjuje Cepuševa. 

image
Profimedia Privoščite si jo.

Lubenica lahko povzroči napihnjenost 

Ker lubenica vsebuje veliko fruktoze, lahko povzroči napihnjenost. »Včasih se zgodi, da naše telo večjih količin fruktoze ne more absorbirati. Fruktoza se tako znajde v debelem črevesu, kjer jo v predelavo vzamejo naše črevesne bakterije, kar povzroča vetrove in napihnjenost. Pomaga nam lahko, če ob lubenici pojemo še banano, borovnice, suhe datlje in marelice ter rozine ali katerokoli živilo, ki vsebuje malo večje količine glukoze, saj ta pomaga pri boljši absorpciji fruktoze,« svetuje Cepuševa vsem tistim, ki jim lubenica povzroča tovrstne težave in dodaja še, da je vso hrano, ki je hitro ali težje prebavljiva (na primer surova zelenjava) bolje jesti kot samostojni obrok, saj se tako bolje prebavi in po pravilu ne povzroča težav. Nikakor pa to ni pravilo.

Lubenica je polna vitaminov in mineralov

Lubenica vsebuje veliko koristnega za naše zdravje, zato le posezite po njej. Med drugim celo kopico različnih vitaminov in mineralov, a v manjših količinah, od 1-3 odstotke dnevnih minimalnih potreb. Izpostavila bi le vitamin A, ta predstavlja 11 odstotkov dnevnih minimalnih potreb in vitamin C 8,1 mg, ta predstavlja 13 odstotkov dnevnih minimalnih potreb za človeka, preračunano na 2000 kcal na dan,« je še pojasnila Mojca Cepuš.

Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku