Kaj, če bi dan začeli s sprehodom?

Urška Kereži, 9.11.2019
Igor Napast

Ob vpeljevanju jutranje rutine lahko k bolj umirjenemu in pozitivnemu začetku dneva pripomore tudi sprehod, krajši ali daljši. A kako zanj v jutranji zmedi sploh najti še kakšen prosti trenutek?

Morda vam pri vpeljevanju jutranje rutine pomagajo naslednji nasveti:

- Vstanite 20 minut prej, oblecite udobna oblačila, ki ste jih pripravili prejšnji večer, in se odpravite na 15-minutni potep. Morda utegnete še zajtrkovati, česar si prej niste nikoli privoščili.

- Sprehod naj bo del poti v službo. Če ta ni dolga, jo prehodite v celoti, sicer javni prevoz ali avtomobil zapustite nekoliko prej in ostanek pešačite.

- Uvedite jutranjo rutino z obveznim sprehodom pred zajtrkom ali po njem, kakor vam bolj ustreza.

- Če imate psa, ne bo težav: prevzemite jutranji pohod s kosmatincem in se z njim odpravite malce dlje kot do prvega drevesa.

Vse se da, če se hoče. Za motivacijo še nekaj odličnih posledic za telo, ki jih ima lahko že 15 minut hoje vsako jutro.

Črpanje nove energije

Jutranji skodelici kave se morda niste pripravljeni odreči, jo boste pa zagotovo z večjim zadovoljstvom spili, ko boste že malce prebujeni in boste ob njej uživali v sončnem vzhodu. Zato naj bo prva budnica jutranji sprehod, ki bo telesu sporočil, da je čas za spanje potekel, in vas napolnil z energijo. Ko se vrnete, naj vas čakata sveža kava in obilen zdrav zajtrk in z veseljem se boste lotili tudi drugih jutranjih opravil. Raziskava je še pokazala, da je počutje občutno boljše, kadar se sprehajate zunaj, kot če bi hodili na fitnes ali telovadili med štirimi stenami.

Z novo jutranjo rutino lahko vplivate na osredotočenost čez dan.

Dobro počutje

20 ali 30 minut rednega jutranjega sprehajanja izboljša:

- samopodobo,

- splošno počutje,

- posledice stresa (utrujenost, razdraženost, glavobole),

- anksioznost,

- občutek zaspanosti in željo po poležavanju ter

- lahko omili simptome depresije.

Sprehod vas bo tudi spodbudil h kreativnemu razmišljanju in boljšemu reševanju problemov ter odzivanju na nepredvidljive situacije.

Zdravje pod nadzorom

Tudi če trenutno nimate specifičnih zdravstvenih težav, lahko poskrbite za zmanjšanje tveganja za nekatera obolenja. Z redno hojo boste na primer izboljšali delovanje imunskega sistema in se izognili virusom, ki krožijo v okolici, ter zmanjšali tveganja za srčno-žilne bolezni in diabetes, saj z jutranjimi sprehodi znižate krvni sladkor.

Čiste misli

Z novo jutranjo rutino lahko vplivate na osredotočenost čez dan. Najnovejša raziskava, opravljena med starejšimi odraslimi, je pokazala, da so tisti, ki so se odpravili na sprehod pred delom, izboljšali svoje kognitivne funkcije v primerjavi s tistimi, ki so v tem času sedeli doma ali v pisarni. Sprehod vas bo tudi spodbudil h kreativnemu razmišljanju in boljšemu reševanju problemov ter odzivanju na nepredvidljive situacije.

Sprejemanje boljših odločitev

Ko boste dan začeli pravilno, boste verjetno raje posegli po kosmičih s sadjem, kot zavili v pekarno po čokoladni mafin. Ker boste pregnali zaspanost, vas namreč ne bodo tako hitro zamikali nezdravi prigrizki, ki bi za nekaj trenutkov dvignili krvni sladkor. Verjetno boste tudi sicer izbrali bolj zdrave obroke, kot bi jih, če bi se v pisarni prikazali zaspani in zmedeni.

Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku