Kaj barva urina pove o vašem zdravju?

NR, 22.3.2019
Profimedia

Seč prvi razkrije nosečnost, notranje poškodbe ali kakšno težavo, ki je navzven ni mogoče videti. Pokaže lahko tudi na vnetje sečil ali dehidracijo. Tedaj spremeni barvo, postane temnejši in gostejši.

Večina nas ne govori preveč rada o stvareh, kot so urin in drugi iztrebki, toda dejstvo je, da so naši izločki zelo pomembni za naše zdravje. Resda o tem ne govorimo, toda vsi se zavedamo, da za naše zdravje ni dobro, če je teh izločkov bodisi premalo bodisi preveč.

Je nekaj stvari, ki jih pri uriniranju zlahka opazimo vsi. Moški medtem ko stoje urinirajo v pisoar ali straniščno školjko, ženske pa, če pogledajo toaletni papir, s katerim so s spolovila obrisale ostanke urina. Če med uriniranjem občutimo bolečino ali zbadanje, bi morali nedvomno preveriti, kaj izločamo.

Pomembno je vedeti, kaj urin pove o našem zdravstvenem stanju. Izvedenci pravijo, da to najlažje preverimo prav s samopregledovanjem urina. Če nekje v telesu obstaja težava, se to nedvomno pokaže tudi v naših izločkih. Spremembe vonja in barve so najbolj zanesljiv pokazatelj nepravilnega delovanja naših telesnih sistemov.

Čuden vonj je načeloma zelo dober znak

Urin prvi razkrije nosečnost, notranje poškodbe ali kakšno težavo, ki je navzven ni mogoče videti. Pokaže lahko tudi na vnetje sečil ali dehidracijo. Tedaj urin spremeni barvo, postane temnejši in gostejši. To lahko nakaže na povečano prisotnost kofeina ali nikotina v telesu, zlasti pri ženskah. Če ima urin čuden vonj, je to popolnoma normalno. To sicer zveni nenavadno, ampak čuden vonj urina je dejansko dober znak. Toda vsi drugi prej omenjeni znaki, kot sta denimo bolečina in zbadanje, lahko nakazujejo, da bi morali čim prej obiskati zdravnika.

image
Profimedia

Normalna barva urina je bledo rumena, predvsem zaradi bilirubina, odpadnega produkta, ki nastane po odmrtju rdečih krvnih telesc in razpadu hemoglobina. Barva urina se spreminja zaradi različnih razlogov. Velikokrat so ti razlogi povsem nenevarni, toda včasih so lahko znak za preplah.

Temno rumeni urin: ker je urin običajno svetlo rumene barve, njegova temno rumena barva nakazuje na to, da je človek dehidriran, saj je koncentracija soli večja od normalne. Urin je temno rumene barve zaradi male količine vode. Če to opazite, popijte čim več vode.

Rdeči urin: urin ima lahko vse odtenke rdeče barve, od svetlo rožnate do temno rdeče. S testom je mogoče ugotoviti, ali urin vsebuje kri ali krvne strdke. Temu stanju strokovno pravimo hematurija. Gre za resno težavo, zaradi katere bi morali čim prej obiskati zdravnika. Lahko se pojavi zaradi okužbe mehurja, sečevoda ali sečnice. Rdeči urin je lahko tudi posledica raka na prostati, raka na mehurju ali celo naporne telesne vadbe.

Rjavo-črni urin: urin ima lahko različne odtenke - od svetlo rjave do črne barve. Lahko se pojavi tudi temnejša niansa rdeče barve. Urin je take barve zaradi nepravilnega delovanja jeter ter bolezenskih stanj, kot so hepatitis, blokada žolčnih vodov, tumorji ali celo ciroza, ker se v urinu pojavlja bilirubin. Tudi resna stanja, kot sta denimo hemolitična anemija ali melanom, lahko povzročijo, da dobi urin rjavo-črno barvo.

Oranžni urin: urin lahko dobi oranžno barvo zaradi številnih zdravil. Vzrok za oranžni urin je lahko tudi uživanje prevelikih količin agrumov ali korenčka.

Urin je pokazatelj številnih zdravstvenih težav, zato je dobro, da vam ga od časa do časa pregledajo v laboratoriju. Mnogi se za te znake ne zmenijo, s čemer tvegajo, da se pri njih razvijejo resne bolezni. 

Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku