K zobozdravniku ne hodite nenajavljeni

Slavica Pičerko Peklar, Gordana Possnig, Barbara Bradač, 8.4.2020
Sašo Bizjak

Trenutno obravnavajo le nujna stanja na vstopnih točkah, in sicer le v devetih zdravstvenih domovih v Sloveniji.

Tri tedne je bil celjski zdravstveni dom vstopna točka za nujne primere zdravih pacientov tako za celotno celjsko regijo kot tudi za Koroško. Sedaj je vlada le sprejela odločitev, da bo nujna zobozdravstvena ambulanta za Korošce in območje Zdravstvenega doma Velenje z današnjim dnem začela delovati v Zdravstveni postaji Mislinja, Šentlenart 33, pod okriljem ZD Slovenj Gradec.

Tako je ugodila pobudam Mestne občine Slovenj Gradec, tamkajšnjega ZD, Občine Mislinja in Sveta koroške regije. Prebivalcem koroške regije se torej ne bo več treba v večini peljati v Maribor ali Celje za nujno zobozdravstveno oskrbo, a morajo pacienti najprej poklicati na info točko v vsakem zdravstvenem domu, torej v Slovenj Gradcu, na Ravnah, v Radljah, Dravogradu in Velenju.

Kam poklicati ob zobobolu
- Pokličite osebnega zobozdravnika, če ta ni dosegljiv, pa neposredno v najbližji zdravstveni dom.
- V ZD Slovenj Gradec (info točka) na telefonsko številko 02 88 57 976 vsak delovnik od 8. do 12. ure in od 14. do 18. ure, ob sobotah in nedeljah od 8. do 12. ure.
- V ZD dr. Adolfa Drolca Maribor vsak dan na telefonsko številko 02 23 56 600, 02 23 56 601 ali 02 23 56 607 med 7.30 in 19. uro.
- V ZD Ptuj na telefonsko številko 02 78 71 664 med tednom med 7. in 19. uro, ob sobotah, nedeljah in praznikih direktno na vstopno točko ZD Maribor na telefonsko številko 02 23 56 633.
- V ZD Celje na telefonsko številko 03 5434 360 med tednom od 7. do 13. ure in od 14. do 19. ure, ob sobotah in nedeljah od 7. do 13. ure.

Ob najnovejši nujni zobozdravstveni ambulanti pod okriljem ZD v Slovenj Gradcu te delujejo še v okviru ZD Novo mesto, ZD Koper, ZD Nova Gorica, ZD Kranj, ZD Ljubljana, ZD Celje, ZD Maribor in ZD Murska Sobota. "Skupno torej devet. Spremljata se število obravnavanih pacientov in izvajanje storitev. Nadaljnje širjenje ni predvideno in glede na podatke tudi ni potrebno," so pojasnili na ministrstvu za zdravje.

image
Sašo Bizjak Pacienti so naročeni v dnevu, dveh, ob točno določeni uri. Veliko pomagajo tudi nasveti preko telefona.

ZD Celje: Pacienti se tudi vračajo

Zobozdravnica Jerica Kovač, ki sicer deluje v ambulanti za odrasle v Vojniku, pojasnjuje, da se število pacientov z zobobolom v ZD Celje povečuje v primerjavi s prejšnjim tednom. "Nekateri pacienti se že vračajo, ker z enkratnimi posegi vedno ne moremo rešiti njihovih težav. Povečuje pa se tudi število pacientov iz drugih regij in z drugih vstopnih točk," pravi Kovačeva in dodaja, da določenih delov zaščitne opreme vseskozi primanjkuje, jo pa sproti dopolnjujejo.

Pozitivna izkušnja pacientke
Izkušnja pacientke s Celjskega, ki je med tistimi nesrečneži, ki potrebujejo nujno zobozdravstveno pomoč tudi v času epidemije koronavirusa. Ima namreč odprt zob v spodnji čeljusti, ki se ga mora čistiti, ker se gnoji. "Prvič sem zaradi bolečin v zobu poslala sporočilo svoji osebni zdravnici in naslednji dan pri njej dobila obvestilo, da lahko grem k zobozdravniku. Tedaj je imela dežurna zobozdravstvena ambulanta vstop v svoje prostore pri stari reševalni postaji, kjer me je medicinska sestra izprašala, ali sem bila predtem kaj v tujini ali v stiku s kom, ki je bil v tujini, in ali sem zdrava. Ko vstopiš v ambulanto, poveš, kaj ti je, in prijazna zobozdravnica, oblečena v posebno zaščitno opremo (občutek imaš, da si v sobi z astronavtom), mi je očistila kanal v bolečem zobu in ga razkužila s tekočino. Žal so se težave z mojim zobom še nadaljevale, zato sem morala k njim v minulih dneh še enkrat. Tedaj sem morala poklicati svojo osebno zobozdravnico, ki je nato sama poklicala v triažno ambulanto, kjer so ji dali uro, kdaj lahko pridem. Sedaj imajo vstopno točko pri glavnem vhodu v zdravstveni dom, kjer imajo tudi prijazne varnostnike. Tukaj počakaš, da prideš na vrsto. Na pomoč priskoči tudi medicinska sestra, ki jih poveš podatke, kot pri prvem obisku. Ko sem vstopila v ambulanto, sem zobozdravnici povedala, kaj me muči. Že v prvih trenutkih pregleda je ugotovila, da so moje težave z zobom res hude. Očistila mi je kanal, ob tem pa sem zaradi vnetja pod zobom, kjer imam vse oteklo, dobila tudi antibiotik za pet dni. Ob vseh težavah bi rada javno pohvalila prijazno zdravstveno osebje in pa tudi organizacijo dela v času karonavirusa v celjski dežurni zdravstveni ambulanti," je svojo zgodbo anonimno opisala pacientka.

Ob tem čakajo na dobave s strani ministrstva za zdravje. V dežurni ambulanti v Celju ena ekipa dela v dopoldanskem času (med 7. in 13. uro), ena ekipa v popoldanskem času (med 14. in 19. uro). Še ena dodatna ekipa pa mora biti zagotovljena za ambulanto, ki obravnava bolnike, obolele s covidom-19. Le-ta deluje v Zdravstveni postaji Dobrna. Pacienta v ambulanto naroči osebni zobozdravnik po dogovoru s triažo. Morebitno odstranitev bolnega zoba opravi v Celju dežurni zobozdravnik. Izjemni primeri se rešujejo po posvetovanju z maksilofacialnimi kirurgi. "V celjski dežurni zobozdravstveni ambulanti rešujemo največ težav z oteklinami, hudimi bolečinami, akutnimi vnetji zob in obzobnih tkiv, poškodbami. Na dežurno ambulanto pa se mimo izbranih zobozdravnikov obračajo tudi sami pacienti, ki nimajo akutnih težav in po nepotrebnem obremenjujejo triažno osebje in ambulanto," je še dodala Kovačeva.

image
Sašo Bizjak

ZD Maribor: Vstopna točka deluje vsak dan

Tudi v ZD dr. Adolfa Drolca Maribor so do preklica ukinjene vse redne ambulante, obravnavajo le paciente z nujnimi stanji. Ministrstvo za zdravje jih je določilo za vstopno točko covid-19, ki je v Ulici kneza Koclja 10. "Tam so aktivirane tri zobne ambulante, v katerih delata dva zobozdravstvena tima dopoldne in dva popoldne, s tem da je tretja ambulanta pripravljena za tiste paciente, ki pri sprejemu kažejo določene znake (čas bivanja v tujini in prihod iz tujine, povišana telesna temperatura, glavobol, kašelj, nahod, oteženo dihanje, bolečine v mišicah). To pacienti povedo svojemu osebnemu zobozdravniku, če so kontakti vzpostavljeni po telefonu, ali pa našemu zobozdravniku ob sprejemu ali po telefonu, pri čemer dobijo navodila, da če imajo prej opisane znake, pokličejo splošno ambulanto covid točke," pojasnjuje prim. Gorazd Sajko, predstojnik OE zobozdravstvenega varstva v mariborskem zdravstvenem domu.

Kdaj sedaj k zobozdravniku
Nujna stanja so:

• močan zobobol, pri katerem zdravilo proti bolečinam ne pomaga,
• oteklina z oteženim požiranjem in odpiranjem ust ter zvišano telesno temperaturo,
• krvavitev, ki je ni mogoče zaustaviti,
• poškodbe v predelu zob in čeljusti.

Nujna stanja niso:
• izpadle zalivke,
• odcementirane prevleke,
• okrušeni zobje,
• počene proteze in podobno.

Če pacient brez predhodnega telefonskega pogovora pride na vstopno točko, dobi od varnostnika telefonsko številko, na kateri dobi zobozdravnika. Ta ga z vprašanjem o prej opisanih znakih naroči z datumom in uro v ambulanto vstopne točke, lahko pa sta dovolj nasvet in obravnava po telefonu. "Od razglasitve epidemije so se pacienti obračali na nas z vprašanji o težavah, ki so bile že navedene, da se obravnavajo, in seveda o drugih, ki pa jih žal v epidemiološkem stanju ne moremo odpravljati. V tem času beležimo povprečno od 35 do 40 pacientov na dan, ti so bili obravnavani na vstopni točki covid-19. Po telefonu je bilo obravnavanih od 97 do 118 pacientov," pravi Sajko. Dodaja, da delajo v pogojih, ki so zadovoljivi, a se srečujejo z možnostjo, čeprav upajo, da ne, prekinitvijo dela zaradi pomanjkanja zaščitne opreme.

image
Sašo Bizjak K zobozdravniku v Mariboru ne pridete mimo varnostnika. Ta preveri, ali ste res naročeni. 

Ptuj: Po zobozdravniško pomoč v Maribor

Zaradi epidemije koronavirusa so tudi v ptujskem zdravstvenem domu že pred tedni do nadaljnjega zaprli vse zobne ambulante. Da med nujne primere spada močan zobobol, ko ne pomaga niti analgetik, dodajajo v ptujskem zobozdravstvu, zobozdravniško pomoč pa je mogoče pričakovati tudi ob vnetjih z oteklinami, težjem odpiranju ust in zobnih poškodbah. Zobozdravniško pomoč te dni Ptujčani in drugi prebivalci spodnjega Podravja dobijo le v Mariboru, a je pred odhodom na vstopno točko v Zdravstvenem domu Maribor treba poklicati info točko na Ptuju.

V nujne zobozdravstvene ambulante pacienti ne smejo hoditi nenajavljeni

Tanja Tantegel, vodja OE zobozdravstva v ZD Ptuj pravi: "Vsak zobozdravnik je enkrat na teden razporejen na info točko ZD Ptuj, kjer po telefonu svetujemo pacientom, ki imajo težave. Po presoji pacientu predpišemo tudi analgetik ali ga napotimo na vstopno točko v ZD Maribor po predhodnem naročilu. Smo v rednem stiku s kolegi oziroma vodstvom ZD Maribor. Povedali so nam, da razmere obvladujejo, trenutno imajo dovolj svojih zobozdravnikov. Dogovorjeni pa smo, da če bi se razmere zaostrile in bi potrebovali dodaten kader, nas pokličejo in se v nujno zobozdravstveno službo vključimo tudi zobozdravniki ZD Ptuj po razporedu. Pacienti sredi zobnega zdravljenja so zelo zaskrbljeni in veliko kličejo na našo info točko, kjer jim z nasveti skušamo pomagati, jih pomiriti."

image
Sašo Bizjak Zobozdravniki so med bolj izpostavljenimi zdravniki v času epidemije. 

Pacienti bodo prejeli nove termine

Pacienti, ki so imeli v času razglašene epidemiološke situacije določen termin pri zobozdravniku, bodo z zdravljenjem nadaljevali, ko bo to mogoče, torej po ukinitvi začasnih ukrepov, uvedenih v času covida-19, so pojasnili na ministrstvu za zdravje. "To pomeni, da morajo pacienti, takoj ko bodo vzpostavljene možnosti, prejeti od osebnega zobozdravnika nov termin. Zobozdravniki bodo sami obvestili paciente o novih terminih, takoj ko bodo razmere v državi dovolj varne, da se bo lahko s tovrstnimi posegi nadaljevalo. Za napotnice veljajo nespremenjena pravila. V primeru neveljavnosti napotnice vam bo zdravnik oziroma zobozdravnik izdal novo," dodajajo na ministrstvu.

image
Sašo Bizjak V zobozdravstvu so med bolj izpostavljenimi v času epidemije. 
Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku