Juve kot Maribor: dajte nam še igro

Borut Planinšič ml., 28.7.2020
EPA

Deveti zaporedni naslov prvakov Italije ni dovolj, da navijači iz Torina ne bi z zavistjo zrli k Iličićevi Atalanti

Se spomnite Maribora z začetka tega tisočletja, tja do leta 2003? Ko je štel peti, šesti, sedmi zaporedni naslov državnega prvaka. Ali pa onega Maribora do leta 2015, do enajste, dvanajste, trinajste trofeje? Ko se je prvo mesto zdelo tako samoumevno, da so navijači več energije kot v slavje vložili v jezo nad trenerji (Prašnikar, Kek, Šušak in potem Milanič, Šimundža), zakaj NK Maribor ne raztrešči vsakogar in zraven še blesti v igri. Pomnožite mariborski nogometni denar s sto ali več, dvignite se dva, tri evropske razrede višje in dobite - Juventus.

Deveti zaporedni naslov v Torinu se zdi kot mnogi v Mariboru. Da je še v nedeljo, ko je z 2:0 padla Sampdoria, zraven padalo vprašanje, ali Maurizio Sarri ostane trener. Prva mesta Juventusa niso več dovolj, privlačna igra, dominanca za navijaški užitek manjka. To je cena finančne premoči, ob kateri si je veliki bos Agnelli predlani z nakupom Cristiana Ronalda poželel še malo glamurja in status, kakršnega imajo Real, Barcelona, Bayern ... Zato ga silno jezi, da javnost vlogo najbolj vznemirljivega, za ene celo najboljšega moštva Italije daje Iličićevi Atalanti. Tisti Atalanti, za katero je predsednik "zeber" Andrea Agnelli marca letos podvomil, da spada v ligo prvakov: "Brez mednarodne zgodovine, zahvaljujoč eni sijajni sezoni ima neposreden dostop do glavnega evropskega tekmovanja. Je to prav?"

Toda ob igri Atalante, ki je že v četrtfinalu lige prvakov, Juventus mora v osmini finala še premagati Lyon, in tudi v prihodnji sezoni bo zraven, navijači uživajo. Juventusov lov za naslovi pa se zdi neprivlačna rutina. Juve je v tem prvenstvu, še dva kroga sta do konca, dal 75 golov. Atalanta jih je v svojem ognjemet fuzbalu zabila 96, česar nihče v serie A ni storil v zadnjih šestdesetih letih. Torinčani samo Ronaldu na leto dajo 31 milijonov evrov plače, primaknite jih še pet, pa dobite letno plačo celega moštva iz Bergama.

31
milijonov evrov na leto stane Ronaldo, primaknite jih še pet, pa dobite celo Atalanto

CR7 je po letu 1952 resda prvi, ki je za Juventus v eni sezoni prve lige dal vsaj 30 golov. A boj za najboljšega strelca bo najbrž izgubil, ko pa je Ciro Immobile v nedeljski zmagi Lazia nad Verono s 5:1 zabil hat-trick in je pri 34 golih. Ronaldo ima z nedeljskim golom tri manj, enajstmetrovko za številko 32 je poslal v prečko. In njegov strelski delež je dokaz, da Juventusova igra, ki naj bi jo Sarri naredil za lepo, zato so ga lani poleti vzeli, preveč sloni na 35-letniku. No, tu je še Paulo Dybala, tudi njegov vpliv je takšen, da so italijanski mediji za portugalsko-argentinski duet skovali vzdevek Dybaldo. Ker je pred dvema tednoma na praznovanju Realovega naslova predsednik kraljevih Florentino Perez šokiral z besedami "brez Ronalda smo boljše moštvo", je v Torinu zdaj malo bolj glasen prej bogokletni dvom: bi nam ena največjih zvezd v zgodovini nogometa lahko bila celo v ... breme?

"Včasih ti Ronaldo povzroči problem: ker imaš v ekipi šampiona, se mora vse vrteti okoli njega. Res pa je, da ti tak šampion reši sto drugih problemov," je v tej sezoni že pojasnjeval Maurizio Sarri. Nekdanji bankir, verižni kadilec, ki ognja, kakršen mu je uspel v igri Napolija, še ni zanetil v Torinu. Po odločilni nedeljski zmagi, ko je malo pojamral, da so krivi tudi trije meseci pavze zaradi koronavirusa, je opozoril: "Pa saj ne gre tako, da prikorakaš v klub, ki je zmagoval osem let, in ga naenkrat spremeniš. Zmagovati je težko. Vsako leto težje. In vzeti nekaj za samoumevno, kot naj bi bile samoumevne Juventusove zmage, je ena največjih napak, kar jih lahko storiš v športu."

Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku