Jutrišnji tekmeci Slovencev: Ko nižje ne gre več

Zoran Mijatovič, 9.6.2019
Epa

Že enajst tekem so brez zmage, Fifa jih uvršča ob bok Andori - Latvijci so pod vodstvom Slaviše Stojanovića na zgodovinskem dnu

Brez točke na treh kvalifikacijskih tekmah in z gol razliko 1:8 so Latvijci čvrsto zasidrani na zadnjem mestu kvalifikacijske skupine G. Najlepša priložnost za zmago Slovenije? Hja, tudi Latvijci si za predzadnjo ekipo v skupini najbrž mislijo podobno. Derbi začelja ni nekaj, kar bi širilo posebej dober glas o slovenskih trenerjih. A če ne Matjaž Kek, bo vsaj Slaviša Stojanović prejel kakšno točko.

Krvavo bi jo potreboval, če želi po dobrih treh mesecih še obdržati službo. Oktobra 2011 je prav on v slovenski reprezentanci nasledil Keka, bil zadolžen, da izbrani vrsti povrne sijaj, a je po dobrem letu poskus klavrno propadel. Enako se dogaja pri Latviji. Prvega marca ga je ustoličil 37-letni predsednik tamkajšnje zveze Kaspars Gorkšs, nekdanji nogometaš, ki ga je Stojanović vodil pred letom in pol v Rigi. A prosti pad latvijskega nogometa se še kar nadaljuje. Če je Slovenija brez zmage že devet tekem, je Latvija kar enajst!

"Nimamo vodje moštva. Vsaka ekipa ga ima, le mi ne"

Če podatek plastificiramo – Slovenija je na 63. mestu Fifine lestvice, obkrožena z Albanijo in Bolivijo, Latvijci so pa šele 133. Podobno kot sosedje Litovci in žepna Andora, malodane pirenejska vas s 77.000 prebivalci. "Nimamo vodje moštva. Nimamo nogometaša, ki bi vedel, kaj storiti v kritičnih trenutkih, ki bi povezal in motiviral moštvo. Vsaka ekipa ima takšnega nogometaša, le mi ne," je Stojanović bentil po zadnjem porazu z 0:3 proti Izraelu.

Devetinštiridesetletni Ljubljančan prostodušno prizna, da se članski nogomet v državi košarke in hokeja nikakor ne more primerjati s slovenskim. Kot je potrdil za Delo, je razlika v znanju, tehniki in hitrosti prevelika, obenem pa caplja zadaj tudi nogometna infrastruktura. Daugava stadion, kjer se bosta reprezentanci pomerili nocoj, je bil denimo zgrajen že davnega 1927. In čeprav po prenovi leta 2017 sprejme prek 10.000 gledalcev, domači ekipi posebne sreče ne prinaša - na 31 tekmah je Latvija tam le enajstkrat slavila, zabeležila pa 13 porazov.

V vsej tej zgodovini sta se Latvija in Slovenija udarili le trikrat. A vsakič je bila ena od ekip sredi svoje nogometne pravljice. Ob pomoči zmag z 1:0 in 2:1 si je takrat četa Srečka Katanca v kvalifikacijah za Euro 2000 priborila zgodovinsko prvo uvrstitev na veliko tekmovanje, na zadnjem obračunu pa se je z 1:0 na pripravljalni tekmi veselila Latvija. Pisalo se je leto 2004, ko je prej omenjeni zgodovinski uspeh pod vodstvom napadalca Marisa Verspakovskisa končno doživela še Latvija. Pravljični časi so za obe reprezentanci le še bled spomin, aktualni ekipi pa bleda senca tistih šampionskih generacij.

V Skopju priprli 200 Poljakov
Na petkovi kvalifikacijski nogometni tekmi za nastop na evropskem prvenstvu 2020 v Skopju med Severno Makedonijo in Poljsko - v tej skupini nastopa tudi Slovenija - je imela tamkajšnja policija veliko dela. Pred dvobojem je priprla okoli 200 privržencev od skupno 2000 privržencev poljske izbrane vrste v prestolnici Severne Makedonije. Tamkajšnja policija je sporočila, da so Poljaki v okolici stadiona Tošeta Proeskega povzročili številne incidente, po katerih je morala ukrepati, 200 najbolj vročekrvnim privržencem pa je za kratek čas odvzela prostost. (sta)

Anketa

Ali radi gledate slovenske filme?

Sudoku