Junak večnega derbija Ante Vukušić: Olimpija dolgo ni premagala Maribora. Motivira te, ko te nekdo podcenjuje

Marko Kovačevič, 29.6.2020
Robert Balen

Napadalec zmajev bi težko našel primernejši trenutek, da prekine pokoronski strelski post. Z golom, ki ga je spet postavil na vrh lestvice strelcev, so Ljubljančani Mariboru pobegnili na štiri točke.

Izkoristil je luknjo med Špirom Peričićem in Aleksandrom Rajčevićem, potegnil v kazenski prostor, pripravljen pričakal globinsko podajo Stefana Savića in sprožil. Ante Vukušić je v 59. minuti odločil zadnji večni derbi v sezoni, poskrbel za zmago, s katero je Olimpija Mariboru (in Celju) na lestvici pobegnila na štiri točke prednosti. "Derbije sem igral na Hrvaškem s Hajdukom proti Dinamu. Derbi je vedno derbi, tekma polna intenzivnosti. Vedeli smo, da nas čaka fajterska tekma, bili smo boljši celo tekmo, zasluženo smo zmagali in smo tam, kjer je naše mesto," je bil zadovoljen po drugi zmagi v nizu in svojem prvem pokoronskem golu.

"Zasluženo smo zmagali in smo tam, kjer je naše mesto"

Preden je v konferenčni dvorani Stožic sedel pred novinarje, je preverjal sporočila na mobilniku. "Veliko prijateljev imam, ki me spremljajo še iz Splita. Sporočil je toliko, da lahko odgovarjam do jutra. To so čustva, rad imam ta draž v ekipi. Je pa to nepomembno, šteje zmaga. Seveda sem vesel za gol, a če bomo, daj bog, na koncu prvaki, mi je vseeno, če ne dam nobenega več," je pribil najboljši strelec Olimpije in prve lige. Septembrski gol na derbiju ni preprečil poraza njegovega moštva, februarja je zadel za remi v Ljudskem vrtu, v nedeljo pa je prvič v sezoni premagal Jasmina Handanovića, ki je na čelu vijoličaste obrambe zamenjal Kenana Pirića. "Res je, da sem na derbijih zabil tri gole, a nisem imel zmage. Zdaj se je to uresničilo na najlepši mogoči način," je ugotovil nekdanji hrvaški reprezentant.

image
Robert Balen Dalmatinec je sprožil veselje med zmaji. 

Za motivacijo zmajev so skrbeli tudi na štajerskem koncu. Izjava nekdanjega športnega direktorja Zlatka Zahoviča, da je Ljubljana mariborska, v glavnem mestu ni ostala preslišana. "V to se ne bi želel mešati. Ko je rivalstvo, se vedno nekdo 'bocka'. Že iz Hajduka sem tega navajen. Ko sem bil mlajši, me je bolj ganilo, zdaj pa vem, da je teren edino merilo. Olimpija dolgo ni premagala Maribora. Morda te motivira, ko te nekdo podcenjuje. Če se v življenju ne bi na to navadil, me zdaj ne bi bilo z vami, že davno bi prekinil kariero. Imamo pravo atmosfero v ekipi. Igral sem vsepovsod, a tukaj se res počutim kot v družini," je dejal napadalec iz Sinja, ki se mu je po obetavnem začetku v Dalmaciji napovedovala velika kariera, a se med legionarstvom po Italiji, Švici, Belgiji, Nemčiji, Rusiji in Poljski ni razcvetela.

image
Robert Balen

Lani se je v Krškem neuspešno izogibal izpadu v drugo ligo, letos lovi krono. "Psihološko smo se dvignili, zmaga nam veliko pomeni, a se ne smemo preveč sprostiti, šest tekem je še do konca," se zaveda 29-letnik. Je kriza, ki je odnesla trenerja Safeta Hadžića, že preteklost? "Smo profesionalci, ne smemo pasti pod pritiskom, zavorami v glavi. Padli smo v manjšo krizo, kot se zgodi vsaki ekipi – tudi Barceloni in Realu. Smo pa v pravem času na najboljši način izšli iz tega. S štirimi točkami prednosti je vse v naših rokah. Upam, da jim ne bomo več dovolili, da se približajo," odgovarja Vukušić. Z dvema (minimalnima) zmagama je mandat na klopi začel Dino Skender. "Trener je mlad, to je velik izziv zanj. V hrvaški ligi je dvignil Osijek, ga odpeljal v Evropo, kjer je nesrečno, po enajstmetrovkah, izpadel proti CSKA-ju iz Sofije. Poln je optimizma, željan dokazovanja, 24 ur na dan živi za nogomet. Vsadil nam je več discipline, bolj se držimo dogovorov. Imamo vizijo. To nas je nagradilo. Sčasoma bomo vse boljši in nevarnejši," je o sodelovanju z rojakom dejal golgeter zmajev.

Anketa

Se boste zaradi trenutne epidemološke slike odpovedali dopustu na Hrvaškem?

Sudoku