Junak slovenske zmage gola posvetil Benetu, oče pa mu je poslal zanimivo sporočilo

Marko Kovačevič, 11.6.2019
EPA

Domen Črnigoj je začel slovenski juriš, ki je pripeljal do prve zmage v kvalifikacijah za Euro 2020.

Na prvih desetih tekmah mu ni uspelo, v Rigi pa se mu je odprlo. Domen Črnigoj je v Latviji začel juriš slovenske nogometne reprezentance, ki se je zaključil z visoko zmago s 5:0. Tri minute so bile dovolj, da je Koprčan prvenec še nadgradil. Na stadionu Daugava v Rigi se je dvakrat vpisal na seznam strelcev. "Gola posvečam Benetu. Dolgo ga poznam, dobro ga poznam. Zanj sem dal gola, naj čim hitreje okreva," se je spomnil pomočnika selektorja Igorja Bendejčiča, ki od prejšnjega petka okreva po možganski kapi.

Slovenski dres je prvič oblekel na lanski prijateljski tekmi v Celovcu, v ligi narodov je že bil standarden član ekipe, po prihodu selektorja Matjaža Keka pa je dočakal doslej svojo najboljšo predstavo za izbrano vrsto. "To so sanje vsakega nogometaša. Prvi zadetek za vedno ostane v spominu. Takoj sem poklical očeta, vsi smo presrečni," je opisal 23-letni krilni napadalec. Oče mu je poslal zanimivo sporočilo. "Smejal se je, rekel, da so v Kopru že v treh kafičih odprti računi. Jutri bomo moral poravnati te stvari."

image
EPA

Oče ga je v šali vprašal, zakaj ni dosegel še tretjega zadetka, sam se s tem ni obremenjeval. Je pa prispeval pomemben delež k tretjemu golu Slovenije, izsilil enajstmetrovko, ki jo je suvereno izkoristil Josip Iličić. "Kdor me pozna, ve, da igram za ekipo. Niti na pamet mi ni padlo, da bi v tistem trenutku šel po hat-trick. Izboril sem penal, Jojo ga je dobro izvedel. S tem nimam nobenih težav," je dejal Črnigoj.

Slovenija je na Baltiku pokazala precej drugačen obraz kot v petek v Avstriji. "Tekmo v Celovcu smo dobro analizirali, pogledali, kje smo delali napake. V Rigi, kjer nas je čakal, normalno, lažji nasprotnik, smo spustili žogo, igrali po tleh, si ustvarili veliko priložnosti in takoj zadeli, kar omogoči lahko igro. Zasluženo smo zmagali, lahko bi slavili še s kakšnim zadetkom več," je prepričan Primorec.

image
Reuters

Čeprav je bila Latvija že pred dvobojem s Slovenijo na zadnjem mestu skupine G, reprezentanti niso pričakovali, da bo selektor Slaviša Stojanović gostiteljem zaukazal tako defenzivno igro na začetku tekme. "Ko smo jih gledali, so bili videti močen nasprotnik, proti Izraelu so si ustvarili nekaj lepih priložnosti, zato jih nismo podcenjevali. Mogoče so se v petek malo bolj iztrošili, a ko smo mi s takšno mentaliteto prišli na igrišče, niso imeli možnosti," je poudaril Črnigoj.

image
Reuters

Po štirih krogih je Slovenija s petimi točkami na četrtem mestu v skupini. Poljska, naslednja nasprotnica naše reprezentance, je s popolnim izkupičkom suvereno na vrhu, ostale reprezentance pa so si precej blizu. Le dve točki ločita Slovenijo od Izraela na drugem mestu, ki še prinaša uvrstitev na evropsko prvenstvo. "Vsi smo na kupu. Mislim, da bo do konca enakovreden boj. Ne smemo popuščati, na vsaki tekmi moramo igrati maksimalno in zbrati čim več točk," se zaveda član švicarskega Lugana.

No, morda ne bo več dolgo brcal v Švici. Že pozimi je dejal, da si želi prestopa v večji klub. Ga bo uresničil v tem poletju? "Bomo videli. Grem na kratek dopust. Načeloma se nekaj premika, upam, da bomo v roku desetih dni to rešili, da bo dopust nato malo daljši," je zaključil Domen Črnigoj.

Anketa

Ali radi gledate slovenske filme?

Sudoku