Judo: Velenškova bronasta v Bakuju, Apotekarjevi peto mesto

STA, 12.5.2019
Andrej Petelinsek

Anamaria Velenšek je potrdila, da je izredno dobra v borbi s pomočjo nog.

Judoistka Anamari Velenšek je na grand slamu v Bakuju osvojila bronasto kolajno v kategoriji nad 78 kilogramov. V odločilnem dvoboju je po dobri polovici borbe z iponom premagala 26-letno Francozinjo Anne M Baire, že pred tem pa je po vsega desetih sekundah dosegla tudi vazari.

Velenškova, nosilka brona z zadnjih olimpijskih iger v Rio de Janeiru v kategoriji do 78 kg, je še enkrat potrdila izredno delo nog. Najprej je proti Francozinji dosegla met potem, ko je tekmici z izbijanjem leve noge zrušila ravnotežje. Nato je to ponovila na polovici dvoboja, kjer je bil met še bolj prepričljiv, pa čeprav je pred tem Francozinja pripravila dober prijem, nato pa jo je varovanka Marjana Fabjana še drugič v dvoboju presenetila in si tri dni pred 28. rojstnim dnem pripravila tudi prvo darilo.

Pred tem je Velenškova na poti do kolajne odpravila nekdanjo dvakratno svetovno podprvakinjo in nosilko desetih kolajn s panameriških iger Mario Suelen Altheman, ki jo je letos ugnala že v Parizu. V četrtfinalu je s tatamija v podaljšku poslala Ukrajinko Galino Tarasovo, proti kateri si je v uvodu nabrala že dve kazni in morala spremeniti način boja. V polfinalu pa je bila od Štajerke močnejša kasnejša zmagovalka Ukrajinka Jelizaveta Kalanina, bronasta z zadnjega EP, ki je Velenškovo prvič premagala lani v finalu tekme v Agadirju. 

V kategoriji do 78 kg je Klara Apotekar osvojila peto mesto. Enaindvajsetletnica je imela izredno težak žreb. V uvodu je predčasno ugnala nosilko treh odličij z EP Avstrijko Bernadette Graf, proti kateri je najprej dosegla vazari, nato pa 17 sekund pred koncem še met za ipon. Sledil je obračun z bronasto z zadnjega EP v Izraelu Britanko Natalie Powell, ki jo je Apotekarjeva v Bakuju ugnala že lani v osmini finala svetovnega prvenstva, letos pa tekmico po dobrih treh minutah prisilila v tretjo kazen in diskvalifikacijo.

V polfinalu je bila od Apotekarjeve boljša druga nosilka brona z lanskega EP v Izraelu 22-letna Nemka Anna-Maria Wagner, ena od novink sezone, ki se je v 2019 že veselila zmag v Antalyi in Marakešu ter drugega mesta na domačem grand slamu v Düsseldorfu, srebro pa je osvojila tudi tokrat. Tokrat je bila taktično neprevidna tekmovalka celjskega Sankakuja in morala po kaznih predčasno s tatamija.

V repasažu si je Apotekarjeva v boju z Nizozemko Marhinde Verkerk, bronasto z lanskega SP, priborila možnost, da se po Tel Avivu in Dűsseldorfu še tretjič v sezoni na veliki tekmi povzpne na stopničke. A prevelika ovira v odločilni tekmi je bila aktualna evropska prvakinja Francozinja Madeleine Malonga, letos že zmagovalka Pariza, ki je v odločilni tekmi po minuti in 20 sekundah najprej dosegla vazari, po dobri polovici dvoboja pa še ipon.

Vito Dragić je v kategoriji nad 100 kg v dvoboju z Ukrajincem Grigorijem Zakaridzejem zdržal le 27 sekund. Gruzijec je že po 13 sekundah dosegel vazari, nato pa nadaljeval akcijo in jo zaključil z iponom. V prvem krogu se je v kategoriji do 90 kg poslovil tudi Mihael Žgank v kategoriji do 90 kg, ki tekmuje za Turčijo.

Anketa

Ali ste se letos že osvežili v morju?

Sudoku