Jejte ta 4 semena - preprečujejo staranje in krepijo kosti

L. P. L., 13.8.2019
Profimedia

Ko se ženske počasi pričnejo srečevati z znaki menopavze, je skrajni čas, da na svoj jedilnik dodajo tudi semena, ki preprečujejo staranje in krepijo kosti. Preberite, katera štiri semena je dobro uživati.

Semena so odličen vir vitaminov in proteinov, prav tako vsebujejo tudi minerale in edinstvena eterična olja. Na naše telo delujejo izredno pozitivno in zdravilno, strokovnjaki priporočajo, da ženske na svoj jedilnik čim pogosteje vključijo naslednja semena.

Chia semena

Bogata so z omega-3 maščobnimi kislinami, teh vsebujejo celo več od lososa in lana. Vsebujejo antioksidante, dve žlički chia semen vsebuje kar 18 odstotkov kalcija in 4 grame proteinov. Vsebujejo zelo malo holesterola in natrija, veliko vlaknin, kalcija, fosforja, magnezija, bakra, kalija, mangana, železa in cinka.

Lanena semena

Tudi lanena semena so bogata z omega-3 maščobnimi kislinami, vsebujejo antioksidante, minerale in vitamine. Še posebej so bogata z vitaminom B in magnezijem. Pomagajo preprečevati staranje kože, izboljšujejo prebavo in so odlična pomoč pri hujšanju oziroma vzdrževanju zdrave telesne teže, ki je v menopavzi še kako priporočljiva.

image
Profimedia Sezamova semena so odličen vir proteinov, kalcija in magnezija.

Sezamova semena

Sezamova semena so odličen vir proteinov, kalcija in magnezija. Dve žlički na dan sta dovolj, da dobimo zadostno količino folne kisline, z njimi pa okrepimo kosti, sklepe in zaviramo celo željo po sladki in nezdravi hrani. Ta semena so odličen borec proti raku, izboljšujejo zdravje celega telesa.

Kvinoja

Kvinoja vsebuje devet esencialnih aminokislin, proteine, vitamine, encime in minerale. Kvinoja je odlična zamenjava za meso, pomaga sproščati mišice, pomaga v boju proti raku, sladkorni bolezni, aterosklerozi.

Strokovnjaki za prehrano svetujejo, da ženske v obdobju pred in med menopavzo vsakodnevno uživajo ta semena. Z njimi lahko preprečujejo kardiovaskularne bolezni, staranje kože, krepijo kosti, lase in nohte, preprečujejo razvoj osteoporoze.

Pred jedjo je potrebno semena namočiti v vodi za nekaj ur, nato pa jih lahko uživate.

image
Profimedia Chia semena so bogata z omega-3 maščobnimi kislinami.
Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku