Jasno z Andrejem: Vse redkejše zime, radodarne s snegom

Andrej Velkavrh, meteorolog, 28.9.2019
Arso

Zgodnji sneg na Kredarici še ne pomeni, da bo tam pozimi dosti snega.

Kredarico je pobelil sneg. Je to novica za naslovnico rumenega tiska? No, najbrž je primernejših in udarnejših naslovov na pretek. A če nas ne briga "lanski sneg", morda nekateri letošnjega nestrpno pričakujejo, čeprav je zdaj še prezgodaj pričakovati, da se bo sneg v gorah obdržal. Mogoče kakšna malenkost v skritem senčnem kotičku, najbrž pa še to ne. In res je le pobelil tla.

Ampak če ste v četrtek zjutraj pogledali posnetke kamere s Kredarice, je bila belina čisto solidno prepričljiva. Če vam siva možganska skorja še dobro deluje, se morda spomnite, da je pred dvema letoma, septembra 2017, na Kredarici 20. zapadlo kar 60 centimetrov snega! In da je pred tem snežilo že 3. in 4. ter nato še 13. in 14. septembra. In to obakrat več kot v pretekli noči na četrtek. A snega ni bilo zadosti, da bi ostal, skopnel je do 3. oktobra. Potem je snežilo v zadnji dekadi oktobra, a sneg se je obdržal le štiri dni. Ampak nadaljevanje zime je bilo pa tako, da je marsikdo vriskal. Že november je v visokogorju ponujal skoraj meter snega, nato je šlo samo še navzgor, na Kredarici do aprila, ko je bila tam gori več kot pet metrov in pol debela snežna odeja.

Kot da pripovedujem o drugih časih, ne pa o zdajšnjih, ko nam pred očmi izginjajo ledeniki. A že zadnja zima nas je spet postavila na trdna tla. Sicer pa, zakaj bi bilo lahko pozimi v gorah manj snega? Seveda, zaradi višjih povprečnih temperatur, kar pomeni, da pozimi vse pogosteje med sneženjem dežuje, pa še sneg, ki je že zapadel, se lahko tali ali vsaj hitreje seseda in potem ga namerimo le nekaj centimetrov.

Kaj pa, če je pozimi tudi manj padavin, če zime postajajo bolj suhe? Takrat niti mraz ne pomaga, saj oblaki niso radodarni in ne prinašajo padavin. Žal bolj drži prva ugotovitev. Se spomnite zime 2000/01? Takrat smo namerili rekordnih sedem metrov snega na Kredarici. A na Voglu ga je bilo malo malo, če se prav spomnim, niso imeli niti meseca smuke. Pa čeprav je bilo padavin veliko, a je na teh nadmorskih višinah pogosto deževalo, Kredarica je bila pa še dovolj visoko.

Po tej plati smo lahko veseli vsake zime, ki je radodarna s snegom, saj so vse redkejše. In zgodnji sneg v gorah še ne pomeni, da bo tam pozimi dosti snega - septembra v visokogorju pogosto sneži, nadaljevanje pa je včasih bolj podobno le belim kulisam kot debelemu belemu plašču.

Anketa

Koliko ur dnevno posvetite gibanju?

Sudoku