Jasno z Andrejem: Če zmore on, bom tudi jaz

Andrej Velkavrh, meteorolog, 7.1.2020
Shutterstock

"Ugotavljam, da smo Slovenci razmeroma aktiven narod. Če samo pomislim, kako oblegani so hribi, koliko kolesarjev je po cestah in zunaj njih, tu so razni tekaški maratoni," piše meteorolog Andrej Velkavrh.

Tokrat nam je bilo vreme od božiča do novega leta izjemno naklonjeno. Nismo se mogli in se ne moremo izgovarjati nanj, če smo izpustili vse te sončne in ne premrzle dni, ki so nas vabili, naj gremo na zrak, ven iz ogrevanih prostorov. Sam sem suho in sončno vreme izkoristil kot že dolgo ne. In na svojih poteh srečeval precej ljudi. Že praznični prosti dnevi nam po večini izvabljajo dobro voljo - upam, da so jo tudi vam - ko nam jih polepša še zimsko sonce, si ni treba želeti ne vem česa še.

image
Andrej Petelinšek Šport naj bila sprostitev, ki nam prinaša zdravje, dobro počutje, krepi telo in kompenzira posledice našega večinoma sedečega vsakodnevnega dela.

Ugotavljam, da smo Slovenci razmeroma aktiven narod. Če samo pomislim, kako oblegani so hribi, koliko kolesarjev je po cestah in zunaj njih, tu so razni tekaški maratoni ... Tudi število športnikov pritrjuje temu, prav tako zanimanje za spremljanje športnih tekem in prireditev, čeprav za slednje ni treba biti športnik, čisto dobro gre to v fotelju, s steklenico piva in bogatim prigrizkom, kar nikakor ni športno početje. Ampak ker so za marsikoga še prazniki, bodimo prizanesljivi tudi do takih "športnikov". Dostikrat se vprašam, od kod tolikšno navdušenje nad gibanjem, takem in drugačnem, in potreba po njem. Že res, da smo ljudje v svojem bistvu bitja gibanja, a tudi bitja počitka. V rekreativnem športu je veliko pretiravanja, ker skušajo nekateri s tem doseči rezultate, da bi se bodisi z njimi pohvalili pred drugimi bodisi ustregli pozitivni samopodobi. Kot pretiravamo v siceršnjem življenju, pretiravamo tudi v športu. Več in več, pravo športno potrošništvo!

image
Shutterstock ”V rekreativnem športu je veliko pretiravanja, ker skušajo nekateri s tem doseči rezultate, da bi se bodisi z njimi pohvalili pred drugimi bodisi ustregli pozitivni samopodobi.”

Najbrž bi moral vsak najprej znati sebe dobro poslušati in odkriti, kje so njegove meje. Ne oziraje se na to, kaj pravijo drugi in koliko drugi zmorejo. Ampak potrošniška družba zahteva od nas, da damo vse od sebe, da smo učinkoviti, malodane popolni pri svojem početju. Kar, morda nehote, prenašamo tudi v šport. Ta pa naj bil sprostitev, ki nam prinaša zdravje, dobro počutje, krepi telo in kompenzira posledice našega večinoma sedečega vsakodnevnega dela. Tu analogije, kot je, če zmore on, bom tudi jaz, nimajo kaj početi. Morda do tega spoznanja pridemo z leti, ko spoznavamo, da smo si nekatere zdravstvene težave najbrž nakopali sami. Ali ko ugotovimo, da ne bomo več vse močnejši in hitrejši, ker v boju proti letom in biologiji ne moremo zmagati. Da ne boste mislili, da to pišem tja v en dan - tudi sam sem včasih dosti bolj tekmoval z drugimi, včasih tudi sam s sabo, danes pa mi je pomembno še kaj, kar prinaša gibanje v naravi. Zato ne bodite nesrečni, ko vam bo vreme preprečilo tedenski odmerek športa.

Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku