Izraelski znanstveniki: V roku enega leta bomo imeli zdravilo za raka

M.R., 5.2.2019
Profimedia

Majhna ekipa izraelskih znanstvenikov trdi, da bo imela v roku enega leta popolno zdravilo za raka, kot je poročal časopis The Jerusalem Post. Zdravilo naj bi bilo poceni ter delovalo hitro in učinkovito, hkrati pa ne bo imelo večjih stranskih učinkov.

Vodja nadzornega sveta družbe Accelerated Evolution Biotechnologies (AEBi) Dan Aridor pravi, da bo zdravilo precej cenejše od vseh do zdaj znanih terapij, ki so na tržišču. "Naša rešitev bo generična in osebna," dodaja. Zdravilo bo vsebovalo kombinacijo peptidov, ki znajo napasti raka in toksin, ki bo rakave celice ubil. 

To zdravilo proti raku temelji na tehnologiji, imenovani SoAP. Gre za platformo, namenjeno targetiranju težko določljivih ciljev, razvil pa jo je prav tako AEBi. 

Zdravilo se imenuje MuTaTo (angl. multi-target toxin oz slov. večciljni toksin), raziskovalci pa menijo, da gre za nekakšen antibiotik proti raku. Lani so Nobelovo nagrado za znanost prejeli znanstveniki, ki razvijajo nove proteine, ki naj bi privedli do produkcije terapevtskih protiteles, AEBi pa naj bi počel nekaj podobnega, le da namesto proteinov uporablja peptide, spojine dveh ali več aminokislin, povezanih v verigo. Razsikavo vodi direktor družbe Ilan Morad, ki pravi, da imajo peptidi veliko prednosti - so manjši, cenejši in jih je lažje producirati ter regulirati. 

image
Profimedia

Samo lani za rakom umrlo skoraj 10 milijonov ljudi

Če bo raziskovalcem uspelo razviti zdravilo proti raku, bodo lahko pomagali na desetine milijonom ljudem po svetu. Samo lani je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) po vsem svetu za rakom zbolelo 18,1 ljudi. Hkrati je lani za rakom umrlo 9,6 milijona ljudi. Po podatkih Mednarodne agencije za raziskovanje raka (IARC) pa vsak peti moški in vsaka šesta ženska na svetu razvije raka v telesu. Za boleznijo pa po teh podatkih umre vsak osmi moški in vsaka enajsta ženska. Ta statistika uvršča raka v na drugo mesto najbolj smrtonosnih bolezni. na prvem mestu so namreč kardiovaskularne bolezni. 

Morad je pojasnil, da so sprva tudi oni najprej delovali tako kot vsi ostali, ki iščejo zdravilo za raka. Iskali so peptide za različne oblike raka. Nato pa so začeli ugotavljati, zakaj druga zdravila in terapije za boj proti raku niso bili uspešni. Pravijo, da so našli način, kako se temu izogniti. 

Vodja raziskave pojasnjuje, da večina protirakavih zdravil napade določen cilj na ali v celici. MuTaTo pa v kombinaciji z močnim toksinom, ki ubije rakave celice, uporablja kombinacijo peptidov za različne rake za vsako celico hkrati. Morad pravi, da z uporabo najmanj treh ciljnih peptidov skupaj z močnim toksinom zagotavljajo, da terapije ne bodo prizadele mutacije rakavih celic. Tudi rak ne more mutirati treh receptorjev hkrati, je dejal morda. 

image
Profimedia

Toksin, ki ga prenašajo peptidi do rakavih celic pa mora biti zelo močan, ker se rakave celice lahko branijo proti toksinom. A Morad stavi na tako močan toksin, ki bo z veliko verjetnostjo ubil rakave celice še preden se bodo te lahko začele braniti proti toksinu. Kajti, tiste rakave celice, ki preživijo napad s toksinom, lahko mutirajo in se ponovno razvijajo, hkrati pa postanejo imune uporabljen toksin.

Podobno kot pri aidsu

Nekatere oblike rakavih tumorjev lahko razvijejo tudi ščite, ki lahko večjim molekulam onemogočijo dostop do celilc. In MuTaTo naj bi bil imun na tovrstno obrambo, saj po Moradovih besedah deluje kot hobotnica ali kot špageti in se lahko prikrade tudi na mesta, ki so za večje molekule nedostopna. 

Podobno kot pri Hivu in aidsu

Morad je koncept, ki je uporabljen v MuTaTu, primerjal z zdravilom, s katerim pomagajo bolnikom z aidsom. Tisti, ki so okuženi  z virusom Hiv zdaj ne zbolevajo več, so pa prenašalci. Zaradi virusa pacienti, ki se zdravijo ne umirajo. 

In Morad pojasnjuje, da morajo pacienti s Hivom popiti koktail treh zdravil, ki ustavi napredovanje virusa. Če bi pacienti jemali le po eno zdravilo, to virusa ne bi ustavilo. Na podoben način bo deloval tudi MuTaTo, ki ga bodo pripravili za vsakega pacienta posebej. Najprej bodo z laboratorijsko raziskavo ugotovili, katere receptorje morajo ciljati, nato pa bodo pripravili koktail molekul, ki je potreben za posameznega pacienta. S Hivom okuženi bolniki morajo svoje zdravilo jemati do konca življenja, pri bolnikih, ki jih bodo zdravili z MuTaTom, pa to ne bo potrebno. Po nekaj tednih, ko naj bi rakave celice v telesu odmrle, naj bi bila njihova terapija končana. 

Raziskovalci so MuTaTo že preizkusili na miših, ki so imele človeške tumorje in zdravilo je bilo uspešno, hkrati pa ni napadalo zdravih celic. Zdaj bodo začeli preizkušati zdravilo tudi klinično, to pa naj bi trajalo več let.

Anketa

Ali poleti uživate več sadja in zelenjave kot v preostalih letnih časih?

Sudoku