Izjemni rod ostal brez olimpijskih iger

Zmago Gomzi, 11.1.2020
Cev

Eden mlajših odbojkarjev v naši izbrani vrsti postaja njen pomembni člen.

Zagotovo ne bomo udarili mimo, če zapišemo, da je bil v slovenski odbojkarski reprezentanci, ki je v minulih dneh v Berlinu igrala na kvalifikacijskem turnirju za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu, Tonček Štern najbolj prijetno presenečenje. Za 23-letnega in 198 centimetrov visokega korektorja iz Slovenske Bistrice, člana poljskega prvoligaša Visle Bydgoszcz, ki je na lestvici brez zmage na zadnjem mestu, je bil turnir priložnost, da dokaže, iz kakega testa je. In je to tudi dokazal, saj je na štirih tekmah dosegel 73 točk, po 20 na tekmah proti Belgiji, Nemčiji in Franciji, le proti Češki, ko je tudi igral manj, jih je dal 13.

​Niza za čisto petko

"Zelo sem zadovoljen, da mi je selektor ponudil priložnost, da zaigram v udarni šesterki, v kateri sem na korektorskem mestu zamenjal Mitjo Gasparinija," je včeraj v zgodnjih popoldanskih urah, ko se je vrnil iz Berlina, začel pogovor Tonček Štern. "Z dobrimi igrami sem se selektorju skušal oddolžiti za zaupanje in upam, da je bil zadovoljen. Na vsaki tekmi sem se trudil po najboljših močeh, še posebno pa sem ponosen na igro, ki sem jo pokazal zlasti v prvem in tudi drugem nizu polfinalne tekme proti Franciji." Štern je v obeh nizih blestel, francoski odbojkarji ga niso mogli zaustaviti, točke je dosegal kot po tekočem traku. "Res, vse mi je šlo od rok, kakor sem si zamislil in želel, seveda pa to ne bi bilo mogoče brez odličnih soigralcev. Niza smo odigrali na izjemno visoki ravni, za čisto petko. Tako kot smo igrali v prvem, ne vem, ali smo že kdaj. Francozi so bili nemočni in nebogljeni in po dveh nizih se nam je smejalo," opiše Štern izjemno predstavo naše reprezentance v prvih dveh nizih.

Naši odbojkarji niso našli orožja proti razigranim Francozom

Polom v nadaljevanju tekme

Toda v nadaljevanju se je slovenska ladja iznenada začela potapljati. V uvodnih minutah tretjega niza so naši fantje še kazali dobro predstavo, potem pa iz minute v minuto slabšo. "Po drugem nizu smo se dogovorili, da ni treba menjati ničesar in da moramo nadaljevati s podobno igro. Toda kmalu so se v njej začele kazati razpoke, tudi zato, ker so francoski odbojkarji, zavedajoč se, da nimajo česa izgubiti, začeli dvigovati ritem igre. Zaigrali so podobno, kot smo igrali mi v prvem nizu. Nismo in nismo našli protiorožja za njihove napade, izjemne začetne udarce in granitno igro v bloku, za vsako napako smo bili kaznovani. Tudi v četrtem nizu se na igrišču ni veliko spremenilo. Francozi so videli, da se v naši igri pojavljajo slabosti, pritisnili so s še večjo vnemo, mi pa nismo več ujeli ritma igre, ki nas je krasil v prvih dveh nizih. Sprijazniti smo se morali z bolečim porazom, ki je pomenil tudi konec naših sanj o nastopu na olimpijskem turnirju," je naš sogovornik podoživel polfinalno tekmo.

Razočaranja niso skrivali

Poraz je močno prizadel naše odbojkarje. Na njihovih licih je bilo opaziti veliko razočaranje, nekateri so si obraze skrivali za brisačami, nekateri so nemočno obsedeli ob igrišču. Vsem je bilo jasno, da so zapravili veliko priložnost za krstni nastop na olimpijskih igrah. "Prvi hip morda nismo dojeli, da smo izgubili tekmo, ki je po igri in vodstvu v nizih ne bi smeli izgubiti. Ne vem, zakaj se je zgodil tako velik padec v naši igri, Francozom smo kot na pladnju dovolili vrnitev v igro, in ko so se razigrali, smo se znašli v velikih težavah. Tako velikih, da nismo bili sposobni zaustaviti njihovega naleta, njihovega visokega ritma igre, s katerim so lomili naš odpor in ga tudi zlomili. Poraz sem že prespal, toda verjamem, da se mi bo polfinalna tekma v Berlinu še velikokrat prikradla v spomin," je z grenkim priokusom dejal korektor naše izbrane vrste.

​Liga narodov nova priložnost

Slovenska reprezentanca je sestavljena iz starejših in mlajših odbojkarjev, nekaj med njimi jih ima že krepko čez trideset in morda je bil zanje kvalifikacijski turnir zadnja priložnost, da bi zaigrali na olimpijskem turnirju. Za Šterna zagotovo ne, kajti s 23 leti je eden mlajših v reprezentanci. "Med odbojkarji po končanih kvalifikacijah ni bilo zaznati govoric, da naj bi se kdo izmed njih, v mislih imam starejše, poslavljal od reprezentance, toda tega ne izključujem. Letos bomo igrali v ligi narodov, elitnem tekmovanju najboljših šestnajstih reprezentanc na svetu. Ali se bodo selektorjevemu povabilu odzvali vsi sedanji reprezentanti, je težko oceniti. Ne glede na to imamo v Sloveniji veliko mladih in nadarjenih odbojkarjev, ki bodo prej ali slej nadomestili starejše, in nekateri izmed njih bodo v ligi narodov tudi dobili priložnost za dokazovanje. Liga narodov odbojkarjem ponuja tudi priložnost, da si z dobrimi igrami dvignejo ceno na tržišču, saj bodo na očeh trenerjev, selektorjev in tudi menedžerjev. Lahko trdim, da se zame, verjetno po dobrih igrah v Berlinu, že zanimajo nekateri klubi. Pogodba z Vislo me veže do konca letošnje sezone, a ni izključeno, da bom odšel v drug klub," je dejal Štern.

Nekateri naši odbojkarji so se iz Berlina napotili v svoje klube v tujini, nekateri na svoje domove in med slednjimi je bil tudi Štern. "Iz Berlina smo odpotovali včeraj zgodaj zjutraj, domov sem prispel okoli poldneva. Časa za počitek ne bo, kajti na Poljsko bom verjetno odpotoval že danes zjutraj," je sklenil Tonček Štern.

Anketa

Se boste zaradi trenutne epidemološke slike odpovedali dopustu na Hrvaškem?

Sudoku