Izjemni najstnik: Ne ena, niti dve bolezni ga ne ustavita

Borut Planinšič ml., 14.5.2019
Epa

Kaapo Kakko ni le najstnik zanimivega imena in priimka, zaradi njegovega nenavadnega hokeja se v ZDA bojijo, da se jim ponovijo jordani in nowitzkiji.

Pred petimi leti je tedaj komaj 13-letni Finec šel na preiskave krvi. Sumili so, da ima sladkorno bolezen. Sum je bil potrjen. Pa so zraven odkrili še celiakijo. Šok za odraščajočega hokejista. Toda Kaapo Kakko se je kombinacije bolezni ne le navadil. Še več volje mu je dala. "Diabetes terja več. Injekcije inzulina, nenehno preverjanje sladkorja v krvi. Celiakija pa ... Drugi hokejisti zgrabijo, kar je na mizi. Jaz moram na turnirjih, na pripravah, ves čas razmišljati, kaj pojesti. In brez glutena mora biti. A tako vsaj jem bolj zdravo," se ne da Kaapo Kakko.

5
golov je na SP že zabil čudež iz Turkuja

In kaj vse se da tudi z dvema boleznima hkrati, dokazuje na svetovnem prvenstvu na Slovaškem. Kanadi je v zmagi s 3:1 zabil nor gol, sprejel pak med nogama, branilcema pobegnil čez polovico ledu, ostal na nogah kljub spotikanju in položil vratarja, preden mu je plošček frcnil v mrežo. Osupli so bili še čez lužo, kjer se te dni sicer bolj ukvarjajo s končnico lige NHL. Kanadi je dal še enega, potem pa je najstnik iz Turkuja, desno krilo kluba iz domačega mesta, katerega solastnika sta slovita hokejska brata Saku in Mikko Koivu, s tremi goli torpediral še Slovake. Pet golov na prvih dveh tekmah med elito! Pri 18 letih!

Včerajšnja tretja tekma je bila spopad z ameriškim centrom Jackom Hughesom, ki 18 let praznuje danes. Spopad, ki bi lahko postal hokejska klasika. Kajti na naboru za NHL, ki bo prihodnji mesec, se bosta udarila za št. 1. Fanta iz Orlanda je na severnoameriškem tržišču seveda lažje prodajati kot nekoga iz Turkuja, zato je junijski lov na novince že dobil naziv "nabor Jacka Hughesa". Čeprav ga je Kakko že nažgal januarja letos, v finalu SP do 20 let je dal odločilni gol za zmago Finske. Včeraj pa začasno ostal brez municije. Vzdihljaje je vzbujal njegov slalom v odločilnih trenutkih, a z golom v podaljšku so tekmo s 3:2 dobile ZDA.

image
EPA Tako je Kaapo Kakko včeraj bežal Jacku Hughesu. 

Finska je ostala na vrhu skupine A, v skupini B so Rusi s prestižno zmago nad Čehi (3:0) postali prvo moštvo z vsemi devetimi točkami. A Kakko bo na Slovaškem še prepričeval Američane, kdo je št. 1 med zelenci. Za muke Vragov iz New Jerseyja, ki bodo prihodnji mesec izbirali prvi. Po letu 1984 si pač nihče ne želi biti na napačni strani športne zgodovine. Se še spomnite tistega '84, ki v košarkarski ligi NBA velja za leto največje zmote? Takrat je Portland vzel Sama Bowieja namesto Michaela Jordana. Leteči Mike je šel v legendo, Bowie pa v pet operacij in deset let NBA-kariere, v kateri je na tekmo dajal po deset točk. Okej, ne Hughes ne Kakko verjetno ne bosta hokejska jordana, a klube, ki so zapravili enkratno priložnost, enako bolijo tudi manj razvpiti kiksi. Dirk Nowitzki, denimo, je postal legenda Dončićevega Dallasa, ne Milwaukeeja, ki je leta 1998 raje vzel Roberta Traylorja. Revež, ki so mu pripeli vzdevek Traktor, se je spopadal s prekomerno težo, ki je njegovo NBA-kariero končala po sedmih sezonah.

Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku