Izberite pravo klimatsko napravo za svoj dom

Sanja Verovnik, 25.7.2020
Shutterstock

Če so ljudje včasih v vročih poletnih nočeh spali raje na prostem kot v stanovanju, so danes prav klimatske naprave tiste, ki poskrbijo, da se nam pod domačo streho ni treba več znojiti po nepotrebnem. In če so bile včasih pregrešno drage, so danes dosegljive bolj ali manj vsem, le pravo je treba izbrati.

Zagotoviti prijetno klimo v stanovanju čez vse leto je gotovo želja vsakega od nas, še zlasti v poletnih mesecih, ko se zunanje temperature povzpnejo krepko nad 30 stopinj Celzija in poskrbijo, da se segreje tudi naš bivalni prostor.

"Radialna toplota sonca, ki nam v zimskih dneh koristi, nas v konicah poletja lahko dodatno obremenjuje," razmišlja Matej Kramar, neodvisni strokovnjak - energetski svetovalec, vodja pisarn mreže Ensvet Murska Sobota, Beltinci.

"Človek je živo bitje in lahko deluje idealno le v določenem okviru temperatur. Še bolj pomembna kot temperatura pa je relativna vlažnost. Kajti če je v zimskem obdobju prenizka, jo negativno začutimo na sluznici, med poletjem pa na koži, ko se pričnemo znojiti."

Z reverzibilno TČ se hladimo in ogrevamo
Kaj potrebujete, če s toplotno črpalko (TČ) pozimi ogrevate hišo in sanitarno vodo, poleti pa z isto toplotno črpalko ogrevate sanitarno vodo in hladite hišo preko konvektorjev? Suzana Guček iz podjetja Kronoterm pravi, da je odgovor na to vprašanje ustrezna TČ oziroma vir ogrevanja in hlajenja. “Za ogrevanje in hlajenje so primerne reverzibilne TČ,” pojasni Gučkova. “Če TČ že v osnovi ni reverzibilne izvedbe, lahko kljub temu hladi. Hladi s tako imenovanim pasivnim hlajenjem oziroma podhlajevanjem. Za to so primerne TČ zemlja/voda in voda/voda, ki hlad črpajo iz vira, ki je hladnejši kot okoliški zrak.” Po besedah sogovornice lahko to obliko hlajenja uporabljajo predvsem objekti s konvektorji in talnim ogrevanjem. “Vendar to ni najbolj ustrezna rešitev za konvektorsko hlajenje, saj pri pasivnem hlajenju ne dosegamo dovolj nizkih temperatur medija za učinkovito hlajenje,” opozori Gučkova. “Težava, ki nastaja pri tej vrsti hlajenja, je vlaga. Višja temperatura pri nižji vlagi bo občutena kot hladnejša kot pa nižja temperatura pri višji vlagi.” Pri reverzibilnih TČ se lahko tudi za hlajenje pripravlja ustrezna temperatura medija, poudari Gučkova. Za učinkovito hlajenje preko konvektorjev priporoča temperaturni režim 7/12 stopinj Celzija. “Izjemno pomembno je, da se ob izboru ponudnika in naprave navede tudi uporaba za hlajenje preko konvektorjev, saj bo izbrani sistem zemlja/voda ustrezno in najbolj optimalno deloval pri pravilno dimenzioniranem viru toplote, bodisi če gre za zemeljski kolektor bodisi za geosondo. Na ta način se izognemo pregrevanju,” poudari sogovornica. Prav tako opozori na pomembnost regulacije TČ: “TČ naj podpira ogrevanje/hlajenje in pripravo sanitarne vode. Namreč, velikokrat se zgodi, da nastane težava, ker ni bila izbrana pravilna regulacija sistema, da se prednostno objekt ogreva in sekundarno pripravlja topla sanitarna voda, predvsem v poletnem času.”

Znojenje je bilo včasih poleti neizogibno

Za to, da bi preprečili pregrevanje bivalnih prostorov, je treba poskrbeti že na samem začetku, pri zasnovi zgradb, opozori Kramar. "Zgradbe z ustrezno toplotno zaščito na fasadnem ovoju in podstrehi kažejo skoraj zanemarljivo potrebo po mehanskem hlajenju oziroma klimatizaciji v primerjavi z zgradbami brez toplotne izolacije, ki so lahko prevroče za bivanje tudi po več tednov," poudari Kramar. Naslednji korak, ki preprečuje, da bi se stavba pregrevala, so sodobna okna z zunaj nameščenimi senčili. "S tem že večino vdora toplote v prostor preprečimo pred samim oknom," pravi sogovornik. In še, da so to ukrepi, ki primarno ščitijo objekt pred toploto. "Sekundarni ukrepi se opredeljujejo kot organizacijski ukrepi. Denimo, da prezračujemo, ko so zunanje temperature in vlaga ugodne." Tudi kuhanje v času najvišjih temperatur se v stanovanju denimo odsvetuje, ker s tem povzročimo samo rast temperature v bivalnem okolju. Ena od rešitev, ki v vročih dneh bivanje naredi znosnejše in po kateri danes vse pogosteje posegajo mnogi Slovenci, so klimatske naprave. Matej Kramar jih označi kot razkošje, ki si ga mnogi danes vzamemo za samoumevno, saj je to standardna oprema v večini sodobnih domov na severni polobli. Poudari, da ima večina Slovencev srečo, da živi v domu in dela v službi, kjer je del obvezne opreme hladilni sistem. Hladilna tehnologija je močno napredovala, da bi izboljšala naše udobje in zdravje, pravi energetski svetovalec. A vedno ni bilo tako. Ko klimatskih naprav ni bilo, so bili domovi v poletnih dneh precej vroči.

Ko ogrevamo sanitarno vodo, hlajenje ni mogoče
Da TČ nikoli ne ogreva prostora in sanitarne vode istočasno, pa opozori Miha Glavič iz podjetja E2E. Pravi, da je tudi ogrevalna temperatura pri sanitarni vodi in ogrevanju prostora različna. Enako je pri hlajenju, poudari Glavič: “Ko ogrevamo sanitarno vodo, hlajenje ni mogoče. Zato je v takih primerih smiselna vgradnja zalogovnika, da nam hlajenje deluje tudi takrat, ko TČ ogreva sanitarno vodo. Če za zalogovnik ni prostora, predlagamo vgradnjo klimatskih naprav. Ta rešitev je za upravljanje enostavnejša za stranko in ponuja bistveno več funkcionalnosti.”

"Niso bili tako prijetno, hladno zatočišče, kot so danes. Poletno vročino so družine blažile tako, da so kdaj prespale na prostem, da bi ujele hladen vetrič, ker je bilo med štirimi stenami bivanje enostavno neznosno. Takrat so bila okna bolj ali manj ves čas na široko odprta, samo da bi si s tem zagotovili nekaj svežega zraka. Znojenje je bilo neizogibno," pravi Kramar. Hlajenje s pomočjo naprav se je, tako naš sogovornik, začelo z ročnimi ventilatorji. Ti so bili skozi zgodovino zelo priljubljeni. "Približno leta 1900 so se prvič pojavili električni ventilatorji. Klimatsko napravo pa je dokončno izumil Willis Carrier leta 1902. Prvič so jo postavili v stanovanjsko hišo leta 1913. Notranja enota je bila visoka več kot dva metra in skoraj toliko tudi široka, dolga pa neverjetnih šest metrov," zgodovino klimatske naprave opiše Kramar. In nadaljuje: "Zaradi velikosti prostora, ki si jo potreboval v svojem domu, pa tudi zaradi precej visoke cene, so jo kupovali le premožni ljudje z velikimi domovi. Naprave so stale takrat 10.000 do 50.000 dolarjev, kar preračunano za današnji čas pomeni od 135.000 do 680.000 evrov."

image
Daikin

Po vojni postane statusni simbol

Kompaktna sobna klimatska naprava je iz leta 1931 in ni bila, kot pojasni Matej Kramar, nič cenejša. "Po drugi svetovni vojni je klimatska naprava postala statusni simbol. Šele leta 1970 so centralne klimatske enote počasi nameščali v večino objektov, pri čemer so freon 12, znan tudi kot R-12, uporabljali kot hladilno sredstvo," doda sogovornik. "Zgodnje klimatske naprave so bile glasne, manjkala je energetska učinkovitost in bile so drage za upravljanje. Sodobni proizvajalci klimatskih naprav so se zelo potrudili, da so razvili učinkovito in priročno tehnologijo hlajenja, ki potrošnikom omogoča na videz neskončno izbiro opreme. Klimatske naprave so postale tudi bolj okolju prijazne, saj so raziskave pokazale, da je freon povezan z izčrpavanjem ozonskega plašča - trenutno se hladilni sredstvi R-22 in R410A opuščata." Kramar ocenjuje, da so klimatske naprave z leti postale veliko bolj dostopne, kar je privedlo do njihove široke uporabe v sodobnih domovih. Za primer navede podatek, da ima danes več kot 80 odstotkov domov v ZDA klimatsko napravo. Klimatska naprava in sodobna toplotna zaščita objekta sta spremenili arhitekturo in kakovost bivanja v zgradbah, razmišlja sogovornik. "Klimatske naprave niso le spremenile udobja, igrale so tudi pomembno vlogo pri zmanjšanju števila smrtnih primerov zaradi vročine. Med letoma 1960 in 2004 je bilo smrtnih žrtev zaradi vročine v ZDA kar 80 odstotkov manj kot med letoma 1900 in 1959," še poudari Kramar.

Kako pravilno prezračevati s pomočjo oken
Redno prezračevanje ohranja konstantno vlažnost v prostoru, sluznice vlažne in dovaja potrebno količino svežega zraka, hkrati pa odvede izločen CO2, opozori energetski svetovalec Matej Kramar. Kot pravi, je pravilno prezračevanje izven vročinskih valov potrebno vsaj enkrat na uro za nekaj minut z odpiranjem oken, ko so zunanje temperature enake ali nižje od znotraj želenih in je zunanja relativna vlaga med 30 in 60 odstotki. “Ko so zunanje temperature nad 30 stopinj Celzija, prezračujte skozi dan le minimalno. Čez noč pa dlje časa. Najnižja temperatura okolice je zgodaj zjutraj pred sončnim vzhodom, takrat je smiselno cel objekt prezračiti,” svetuje Kramar. In doda: “Takrat izklopite klimatsko napravo ali električni ventilator, da ne boste po nepotrebnem izgubljali energije.” Pri hlajenju je treba nameniti pozornost tudi prezračevalnim potrebam, ki so nujno potrebne za stabilno bivalno ugodje. “Vsak stanovalec potrebuje približno 20 m3/h svežega zraka, odvisno od njegove aktivnosti. Da bi zadostili tej potrebi, je potrebno večkrat dnevno kratkotrajno zračenje prostorov s tri- do petminutnim kratkotrajnim prezračevanjem s prepihom. Stalno zračenje po sistemu ‘odpreti okna na kip’ se ne priporoča, saj posledično odnaša pripravljeno toploto iz stavbe. Samo po sebi pa ne zamenja ustrezne količine zraka, temveč le dovoli vdor hladu (pozimi) in toplote (poleti) in s tem negativno vpliva na energetsko bilanco stavbe,” opozori energetski svetovalec.

Danes so klimatske naprave pametnejše

Ponudba klimatskih naprav na trgu je danes izredno raznolika, tehnologija vsako leto napreduje, novosti na področju hlajenja je veliko. Kramar ugotavlja, da sta še pred nekaj leti obstajali dve tehnologiji krmiljenja naprave, tako imenovani ON/OFF in inverter tehnologija. "Danes prve praktično več ni in se uporablja izključno inverter tehnologija, ki je kot posledica privedla do bistveno izboljšanega ugodja distribucije zraka kot tudi višje sezonske učinkovitosti, ki jo je delegirala predvsem Evropska unija z uredbo o minimalnih sezonskih učinkovitostih naprav. Zaradi razvoja novih tehnologij, na primer regulacije in krmiljenja, so klimatske naprave postale bistveno pametnejše. Razpolagajo namreč s številnimi funkcijami: napredno vrsto filtracije zraka, denimo ionizacijo, krmiljenjem in povezavo s pametnimi napravami, integriranimi IR-senzorji za gibanje uporabnikov ... K sezonski učinkovitosti in manjšemu vplivu na okolje so pripomogla tudi nova hladilna sredstva, danes se v klimatskih napravah skoraj izključno uporablja sredstvo R32, ki je zamenjalo do sedaj prvo izbiro R410A. Novo hladilno sredstvo je prispevalo k izboljšanju sezonskih izkoristkov za od pet do sedem odstotkov, hkrati pa njegov vpliv na okolje znaša zgolj 30 odstotkov vpliva, ki ga je imelo hladilno sredstvo R410A."

Od ustrezne izbire odvisno brezhibno delovanje

Matej Kramar meni, da so si klimatske naprave danes med seboj zelo podobne. Pravi, da je pametno izbrati dobrega ponudnika, ki bo stranki znal svetovati, in pristavi, da pri napravi niso pomembni videz, cena, oblika, temveč njene karakteristike. "Prodajalec naj bo še monter in serviser, saj se pogosto zgodi, da se kdaj kakšne klimatske naprave ne da zmontirati ali pa je to opravilo močno oteženo. Tudi pametna tehnologija je brez dvoma velik trend.

image
Daikin Zunanja enota klimatske naprave naj bo ustrezno oddaljena od stene, prav tako poskrbite za odvod vodnega kondenzata z naravnim padcem, da ne bi prišlo do zamakanja na stavbi.

Pomaga lahko povečati energetsko učinkovitost z avtomatiziranimi kontrolami, hišnimi pametnimi termostati in virtualnimi pomočniki na poziv, kot je denimo danes že vsem dobro znana Amazonova Alexa. Pametna tehnologija zdaj omogoča, da sistemi zbirajo informacije o okolju stavbe in samodejno prilagodijo nastavitve hlajenja. Krmilimo jih lahko s pomočjo telefona ali tabličnega računalnika, kjer koli se nahajamo. So lahko vremensko vodene in prilagajajo svoje delovanje glede na enodnevno vremensko napoved," našteva prednosti sodobnih klimatskih naprav energetski svetovalec. O ustreznosti izbire moči klimatske naprave glede na prostor pa pove: "Pomembno je vsekakor ustrezno dimenzioniranje oziroma kar se da natančna ocena potrebne hladilne moči. Poddimenzionirane oziroma premajhne naprave bodo veliko časa delovale z maksimalno zmogljivostjo, na ta račun pa potrošile več električne energije. Na drugi strani pa predimenzionirane naprave poslabšajo ugodje uporabnika, pihajo prehladno in delujejo v območju delovanja, ki je za invertersko tehnologijo neugodno; gre za tako imenovano območje ON/OFF, kjer se invertersko krmiljeni kompresor vklaplja in izklaplja. S pravilnim dimenzioniranjem bo naprava večino časa delovala med 30 in 70 odstotki obremenitve, le v hujših vročinskih valovih bo izkoristila do 100 odstotkov zmogljivosti."

Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku