Iza Login: Vsak dan se zahvalim, da sem živa

Barbara Furman, 23.4.2019
Samo Login

Z najbogatejšo Slovenko je mogoče narediti intervju tudi brez žvenketajočih izrazov, kot so evri, milijoni, premoženje, dobiček, prodaja. Izzveneli bi plehko v primerjavi z obiljem njenega sočutnega, navdihujočega in inovativnega duha. Karizmatična je. Vedoželjna. Samosvoja. Spoštljiva. Iskalka dobrega v sočloveku, usmerjena v dobrobit skupnosti. In z jasno vizijo: Kam? Zakaj? Kako?

Uspešna ženska ste. Kaj je za vas uspeh?

Zame je uspeh to, da dosežem zastavljene cilje.

O ciljih, željah, načrtih sicer ljudje pogosto govorimo, redkeje jih uresničujemo. Zakaj?

Zato, ker smo raje v coni udobja, znanega, predvidljivega. Mnogi se bolj ali manj pasivno prepuščajo toku življenja. Češ, kar bo, pa bo. Škoda, da je tako. Ker bi lahko bilo drugače. Nemalokrat slišim ljudi, ko rečejo, da si ciljev ne zastavljajo zato, ker ne želijo biti razočarani. Ali pa sploh ne vedo, kaj bi radi. In potem so tu še mediji, ki uspeh večinoma enačijo s finančnimi številkami. Žal. Zato želim bralkam in bralcem sporočiti, naj si zastavljajo cilje. Takšne, ki v njih prebujajo strast, zadovoljstvo, veselje. A tega cilja naj si ne samo želijo. Ne, ne. Cilj si je treba zastaviti v zavedanju, da bo dosežen. In pika. Brez kakršnegakoli dvoma. Tisti, ki ste bili na mojih delavnicah, to dobro veste, a ne?

Ja, bila sem na eni od vaših delavnic. Nepozabna in še kako dobrodošla izkušnja. Pozivali ste nas, naj prevzamemo odgovornost za svoje življenje.

Prevzemanje odgovornosti je ključno. Eno najpomembnejših spoznanj, do katerih sem se dokopala, je povezano prav s tem. Zavedam se, de sem odgovorna za to, kako se počutim. In odgovorna sem za vse, kar se mi dogaja v življenju. O tem sem popolnoma prepričana. Prepričana sem tudi, da lahko okoliščine spreminjam. Naša podzavest nam kreira kar 97 odstotkov časa, a še vedno je to naša podzavest, torej v naši odgovornosti. Kadar je na delu podzavest, je tako, kot bi živeli na nekakšnem avtopilotu. Zato, ker večina ljudi ne zna dostopati do podzavesti in je upravljati.

Po prodaji podjetja Outfit7 je prišel čas za nove izzive. S fundacijo Login5 Foundation finančno podpirate kar nekaj projektov. V enem od njih iščete rešitve za premoščanje pomanjkanja hrane in možnosti njene okolju prijazne pridelava. Kako daleč ste s temi prizadevanji?

Hrana je pravzaprav rdeča nit več projektov, v katerih sodelujemo. Najprej bi izpostavila raziskovanje možganov, povezanih z občutki in čustvi, ki jih imamo ob uživanju hrane. Zakaj? Da bi človeštvo lahko preživelo, bo moralo spremeniti prehranjevalne navade. Vemo, da je to težko. Zato bi radi “naredili” hrano, ki bi nudila večje užitke, ob tem pa bi bila še zdrava za človeka in Zemljo. Takšno hrano bi zagotovo vsi želeli jesti. Da bomo prišli do teh rešitev, pa moramo raziskati, zakaj imamo ljudje določeno hrano radi. V Srbiji smo začeli projekt pridelave zdrave hrane s poslanstvom “Zdrava hrana za vse ljudi”. Zdaj je v fazi zdravljenja zemlje. Danes je zdrava hrana sicer na voljo, a je zelo draga. Jaz si zdravo hrano lahko privoščim. Nekdo s povprečno plačo pa težko. Prizadevamo si torej, da bi bila dosegljiva vsem. In da pokažemo, da je možno na trajnosten način gojiti zdravo hrano v velikih količinah.

image
Samo Login

Iza, ste srečni?

Srečna sem. Sreča morda ni najboljši izraz. Čutim pristno radost, veselje, tisti igrivi “joy” kot stanje duha. In hvaležna sem. Vsak večer se zahvalim za vse, kar sem naredila, pa tudi za tisto, česar nisem, pa bi morala. (Smeh.) In vsak dan se zahvalim, da sem živa. Hvaležna sem, da lahko živim na tej čudoviti Zemlji. Poglejte, s kakšnimi prizori in barvami nas razvaja. To je zame nekaj najlepšega. Želim si, da bi bili bolj sočutni, razumevajoči in spoštljivi drug do drugega. Buda je rekel - vsakokrat, ko odpreš usta in nekaj rečeš, se vprašaj, ali je potrebno, da to rečeš, ali je prijazno in ali je resnično. To govorim zato, ker opažam, da ljudje vse prevečkrat nekaj zgolj predpostavljamo, obtožujemo, grajamo, zasmehujemo ...

Kaj je za najbogatejšo Slovenko razkošje?

Moje največje razkošje je zdrava hrana. Prej sem že omenila, da si lahko kupujem hrano in sestavine najvišje kakovosti. Pri lokalnih pridelovalcih in v bio trgovinah. Sicer rada kuham, a bolj poredko, ker sem prezaposlena z delom pri projektih. Imamo zaposleno osebno chefinjo, ki za našo družino nabavlja hrano in pripravlja uravnotežene obroke. Pri nas doma hrani posvečamo veliko pozornosti.

Cel intervju je bil objavljen v reviji OBRAZI.

Anketa

Kolikokrat tedensko namensko poskrbite za rekreacijo?

Sudoku