Iz Štajerca: Predana turizmu v svojem kraju

Špela Pokeržnik, 17.10.2019
Igor Napast

Ivanka Frešer, dolgoletna predsednica Turističnega društva Selnica ob Dravi, je neutrudna pri delu za razvoj turizma v svojem kraju.

"Radi moramo imeti to, kar smo, in to, kar imamo, šele takrat lahko pritegnemo druge, da bodo z veseljem prišli med nas," je moto ene največjih promotoric Selnice ob Dravi, Ivanke Frešer, že vrsto let neumorne predsednice domačega turističnega društva. Tradicionalni praznik jabolk s kronanjem nove kraljice jabolk je sicer že za njimi, a to ne pomeni, da bodo odslej sedeli križemrok. V začetku tedna so znova imeli delovno akcijo v parku ob gradu Viltuš. Ves čas se trudijo na lokalno tržnico pritegniti čim več lokalnih prodajalcev s svojimi pridelki. Še vrsto drugih zamisli, akcij imajo, s katerimi želijo spodbuditi domačine za promocijo svojega kraja, njegovih posebnosti, običajev in znamenitosti.

Marljiva in delovna

"Turizem mora zrasti v srcih ljudi. Le srčni, prijazni, marljivi in dobrovoljni ljudje so lahko v tej panogi uspešni," dodaja predsednica Turističnega društva Selnica ob Dravi. Rojena Selničanka si je, po obnovi očetove hiše, dom, družino in življenje ustvarila v tem lepem in turistično bogatem kraju v Dravski dolini. Tudi sama pove, da jo že vse življenje odlikujeta marljivost in veselje do dela, saj je že kot otrok morala pomagati pri delu na domači kmetiji. Ob tem se spominja tudi domačega sadovnjaka in odlične, a žal dandanes zelo redke sorte jabolk, boskovskega kosmača, v katero je najraje ugriznila kot deklica. ​Dan danes sicer prične s kozarcem vode in jutranjo kavo, temu sledi še kakšno jabolko, njena najljubša sorta je elstar.

image
Foto Anka Ivanka Frešer in član društva Ivan Seršen sta spomladi prejela priznanje Štajerske turistične zveze

Na pobudo dolgoletnega predsednika Rajka Vavre je leta 1997 postala članica upravnega odbora turističnega društva in opravljala delo blagajničarke. "Rajko Vavra je bil velik človek, gonilna sila takratnega delovanja društva. Še danes gojim globoko spoštovanje do njegovega dela. Kot mlada upokojenka, polna idej in zanosa, sem z veseljem sprejela povabilo k sodelovanju," razlaga Frešerjeva o svojih začetkih v društvu. Leta 2006 je, kot sama rada reče, nato stopila v velike čevlje takratnega predsednika društva in prevzela vodenje. Motivacijo in smisel delovanja društva v vseh teh letih pripisuje svoji želji po razvoju in širjenju zavesti o selniški kulturi, ljudeh in življenju. Meni, da so na področju turizma pomembni občutek za delo, ljubezen do domačega kraja in hkrati vseživljenjsko učenje. "Turizmu moraš biti predan. Človek je tisti, ki kraju in okolici vlije dušo in jo hkrati prenese na slehernega obiskovalca in popotnika ter mu pomaga destinacijo doživeti polno v vseh odtenkih," poudarja. Za svoje neutrudno delo je bila tudi večkrat nagrajena. Njena do sedaj prehojena pot je v domačem kraju in zunaj njegovih meja pustila izjemne sledi. Je prejemnica priznanja Turistične zveze Slovenije za naj prostovoljko leta 2014, občina Selnica ob Dravi jo je leta 2015 nagradila s spominsko plaketo za dolgoletno angažiranost na področju turizma, letos spomladi je prejela še priznanje Štajerske turistične zveze z zlatim znakom za uspešno delo v turistično-društveni organizaciji.

image
Andrej Petelinšek Člani društa vestno skrbijo z park pri Viltušu.

Obnova parka je bila velik zalogaj

S ponosom se ozre na opravljeno delo. Še zlasti izpostavi nabore turističnih informacij, ki so bili izdani v tiskanih različicah - Grad Viltuš, V objemu selniških jablan s pridihom domače kulinarike, Po poti sakralnih znamenj - kapelic v občini Selnica ob Dravi in Razvoj sadjarstva v občini Selnica ob Dravi. Zelo velik zalogaj za člane društva je bila ureditev parka pri dvorcu Viltuš. Ivanka Frešer ponosno spregovori o dvorcu kot o speči lepotici Dravske doline, ki je tudi prvo okno v občino. "Številne ure prostovoljnega dela in truda se danes odražajo v prečudovitem sijaju rastlinskih vrst. Že za časa zasaditve je bil eden najlepših tovrstnih vrtov, tudi sedaj je za povprečnega poznavalca okrasnih nasadov prava eksotika," navaja predsednica turističnega društva, ki si želi tudi ureditve gradu ali vsaj tega, da se ustavi njegovo propadanje. Z občino se že dogovarjajo, ob pomoči nekaterih poslank in poslancev tudi v Ljubljani, to je na pristojnem ministrstvu, skušajo apelirati, da je treba najti rešitev.

image
Foto Anka Z lanskega praznika jabolk, ko sta torto svečano razrezali Ivanka Frešer in prejšnja kraljica jabolk Tjaša Fašnik 

Ob Viltuškem gradu in parku je eden od turističnih potencialov Selnice ob Dravi tudi Jabolčna pot, ki je nastala na podlagi prizadevanj turističnega društva. To je sadjarska učna pot v dolžini 4,5 kilometra, namenjena je pohodnikom in kolesarjem. Na tej poti lahko spoznajo lokalne ponudnike in uživajo v kulinaričnih dobrotah. Kot predsednica turističnega društva si prizadeva, da bi bila pot še veliko bolj na gosto posejana z lokalnimi ponudniki, ki oblikujejo zgodbo o selniški kulinariki. Pravi, da je to eden od načrtov. "Selniško jabolko je boljšega okusa, če je podprto z zgodbo kraja, še posebno slastno pa je tisto, ki ga pojemo med sprehodom po Jabolčni poti," doda. Jesen ima zelo rada, še pove, saj je to čas, ko narava razkrije vso svojo lepoto in nas obdari z darovi, kot da bi vse leto varčevala za ta veliki finale, preden se skrije pod snežno odejo. In še: "Odpreti je treba oči in srce ter začutiti, kar nam narava ponuja."

Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku