Iz Štajerca: Prav vse rožice lahko uporabimo

Anita Kirbiš, 16.5.2019
Anita Kirbiš

Z zeliščarstvom, sprva le ljubiteljsko, se je začela ukvarjati že pred leti. Sedaj se po premoru temu spet bolj intenzivno predaja.

Za vsako bolezen ena rož'ca raste ni le znan stavek iz filma Kekec, ampak slogan mnogih, ki prisegajo na zdravilno moč oziroma se ukvarjajo s pridelavo in predelavo zelišč in aromatičnih rastlin. S tem se torej še kako strinja tudi Jožica Šerbinek z Ročice pri Jakobskem Dolu, ki se je začela z zeliščarstvom, sprva le ljubiteljsko, ukvarjati leta 1995, vmes je to dejavnost nekoliko opustila, sedaj stopa novim izzivom naproti. Ukvarjanje z zelišči ji pomeni z eno besedo danes vse, pravi. Nekaj za njeno dušo, nekaj s čimer se lahko ukvarja z velikim veseljem.

image
Anita Kirbiš Ob odprtju so zapele tudi ljudske pevke Predice.

"Po pripovedovanju mojih prednikov naj bi bili v stari hiši, ki je stala na istem mestu kot sedanja domačija, nekaj časa živeli menihi. Na vrtu ob hiši je zmeraj raslo in dobro uspevalo veliko zelišč. Morda so se prav za temi zidovi pripravljali balzami in blažila, ki so bila včasih edina blažila za številne tegobe, povezana so bila tudi s čudežnimi ozdravitvami," o prostoru, ki je tudi njo pripeljal do želiščarstva, povedala Šerbinekova. Znanje je sama pridobivala na mnogih strokovnih predavanjih, ekskurzijah in delavnicah, ob tem so bile nepogrešljive tudi knjige o zeliščih. "Kasneje sem pridobljeno znanje delila drugim na predavanjih, delavnicah, bila gostja v radijskih oddajah," je še popisala.

"Zelišča lahko spremenijo vsakdanjo pusto jed v imenitno poslastico"

Ob ljubiteljskem zeliščarskem ustvarjanju se je seznanila tudi z delom v krajevnih društvih, dolga leta je bila predsednica Društva kmečkih žena Jakob. Njena največja projekta v tem obdobju sta bila Druženje hrane in vina ter državno tekmovanje v kuhanju kisle juhe Jakobska kühla, ki sta se uspešno obdržala do danes in za kar so tudi prejeli priznanje Zveze kmetic Slovenije. Za aktivnosti v društvu je prejela leta 2014 prejela tudi občinsko priznanje. Sčasoma je nato nekaj let nazaj opustila del svojih aktivnosti. Kmetijo je nasledil sin, sama pa se je dobro leto nazaj ponovno intenzivno začela spogledovati s svojim zeliščnim vrtom in zelišči.

image
Anita Kirbiš Veliko zanimanje je bilo za vodeni ogled po zeliščnem vrtu.

Na njivici, ki je velika le slaba dva ara, raste več kot 60 različnih zelišč in dišavnic. Veliko energije in časa je porabila za urejanje birokratskih zadev, dejavnost pa financirala sama. Preostanek energije je vložila v urejanje zeliščnega vrta in pripravo produktov na svojem vikendu, ki ga krasijo stare fotografije in številna priznanja. Na letošnji praznik dela, 1. maja, ko so povsod plapolale zastave, so tudi Jožici. Na široko je namreč odprla vrata obnovljenega zeliščnega vrta Pri Jožici in opravljala tudi vodene oglede. Ob tem pa še predstavitev in degustacijo zeliščnih produktov po svojih recepturah.

image
Anita Kirbiš Veliko zanimanje je bio za vodeni ogled po zeliščnem vrtu

Skupaj z družino in prijateljicami je ta dan pripravila krepko več kot tisoč kruhkov z zeliščnimi namazi, spekla goro palačink z domačo marmelado in želeji, pripravila odlična peciva in piškote, vse pa je bilo dekorirano in začinjeno z veliko mero okusa prav z zelišči z njenega vrata. Ponudili so različne napitke od sokov do odličnih čajnih mešanic. Obiskovalci so ta dan doživeli pravo kulinarično fuzijo zeliščnih okusov. V vrtni hišici, kjer je prostor za izvedbo delavnic, je bil mogoč nakup čajnih pripravkov, mazil, sokov, želejev ..., vse v lični in ročno izdelani eko embalaži. Obisk je bil presenetljiv, več kot sto obiskovalcev vseh generacij je bilo na dogodku. Nastopile so Ljudske pevke Predice iz Jakoba z odličnim izborom ljudskih pesmi in hišni harmonikarski duo bratcev Aneja in Amadeja Šerbinek, nastopajoči so poskrbeli tudi za glasbeno spremljavo med ogledom zeliščnega vrta.

Dišeča hiška tudi razstavišče
Svoja likovna dela, pod naslovom Stari lonci, je ob tej priložnosti na ogled postavila domačinka Marjana Cmager. O avtorici je spregovorila predsednica ZKD Kungota, Pesnica, Šentilj Franja Senčič, ki je razstavo tudi odprla: "Dišeča hiška, v kateri kraljujejo zelišča in unikatni naravni izdelki iz njih, je ob posebni priložnosti postala še razstavišče likovne razstave. Marjana se ljubiteljskokulturno udejstvuje na mnogih področjih. Sprva se je preizkušala na likovnem področju in s fotografijo. Pripravila je več razstav, še danes se udeležuje likovnih kolonij in izobraževanj. Zamikalo jo je tudi pero. Izdala je pesniško zbirko V podobi reke, pesmi objavlja v različnih publikacijah. S kratko prozo pa se udeležuje literarnih natečajev ter črpa znanje na delavnicah in iz vseh dosegljivih virov. Tako kot zelišča skrbijo za zdravo telo in kultura za zadovoljno dušo, sta sestri Jožica in Marjana pripravili dogodek za dobro počutje vsakega obiskovalca."

"Prišla sem do spoznanja, da lahko prav vse rožice koristno uporabljamo. Med zelišči in dišavnicami je zasajenih veliko vrtnin, grmičevja, vrtnic in drugega okrasnega cvetja, ki skozi vse leto ponujajo imenitno kombinacijo in sožitje. Odlično se dopolnjujejo," je povedala. Nekatera zelišča imajo zdravilno moč, zaradi katere jih je dobro imeti pri roki, če je treba pregnati nadležen prehlad, nahod in podobne manjše zdravstvene težave, dišavnice pa se dodajajo jedem. "Iščem načine, kako okuse tradicionalne kuhinje oplemenititi z dodatki zelišč in dišavnic - divjih in gojenih. Uveljavljenim jedem poskušam dodajati svoje, saj njihova čudežna lastnost lahko spremeni vsakdanjo pusto jed v imenitno poslastico," še razlaga Šerbinekova, ki ji življenje ni prizanašalo. Zelo mlada, stara je bila 30 let, je ovdovela. Mož se je smrtno ponesrečil v službi pri podiranju drevesa. Tako je ostala sama s sinovoma. A ni obupala, ostala je močna, vzdrževala kmetijo, zaradi česar je tudi pustila službo v Elektrokovini. Zeliščarstvo je sedaj dopolnila dejavnost na kmetiji.

Močna ter pogumna je Jožica je še danes. Odlikuje jo njena delavnost, poštenost, prijaznost, razumnost, tudi razgledanost, je velika organizatorka.

Anketa

Ali ste se letos že osvežili v morju?

Sudoku