Iz Slovenske Bistrice za vratarja k mladim Maribora

Tomaž Ajd, 11.8.2019
Aleš Kolar

Štirinajstletni vratar Lukas Tomažič je eden najbolj obetavnih slovenskobistriških nogometašev. Po Domnu Grilu, ki v prvi slovenski nogometni ligi brani za ljubljanski Bravo, je drugi vratar iz Slovenske Bistrice, ki mu je v zadnjih letih uspel prestop v znani klub. Tomažič je namreč od februarja član selekcije U14 Nogometne šole NK Maribor. Na preizkušnjo v štajersko prestolnico so ga povabili maja lani, ko je za ekipo U15 NK Bistrica branil doma proti Mariboru, prvo tekmo v dresu vijoličastih pa je odigral oktobra 2018 proti Rudarju iz Prijedorja. "Soigralci so prijazni, smo dobra klapa. Večina jih je iz okolice Maribora, nekaj jih prihaja tudi iz Slovenskih Konjic, Dravograda in Domžal. Največ pa se družim z drugim vratarjem naše selekcije Jakobom Jecljem," pravi 177 centimetrov visoki mladi vratar.

Lukasovi trenerji v Slovenski Bistrici so bili Drago Ozmec, Marko Plavšič, Boris Kruder, oče Aleš Tomažič in Božo Ornik. V Mariboru je najprej vadil pod vodstvom Sandra Bloudka, njegov sedanji trener pa je Matjaž Kek mlajši. Vratarskih spretnosti ga uči tudi Primož Kračun. "Najprej sva z očetom hodila na igrišče in brcala žogo. Šel sem na prvi trening, bilo mi je všeč, zato sem začel resno vaditi. Sprva sem igral v napadu, ko pa je na enem od turnirjev zbolel naš vratar, sem se preizkusil v golu. Dobro se počutim, poleg tega pa ni treba veliko tekati," o začetkih pravi mladi nogometaš.
Skupno opravi vsaj sedem treningov na teden

Učenec 2. Osnovne šole Slovenska Bistrica, jeseni gre v deveti razred, je z Mariborom priprave za novo sezono začel 7. julija. Dvakrat na teden trenirajo dvakrat na dan, poleg tega ima še individualne treninge za vratarja. Skupno opravi vsaj sedem treningov na teden. "Pravih počitnic nisem imel. Šest dni sem bil z družino na morju, ker pa sem šel na mednarodne otroške igre v Rusijo, smo morali en dan prej domov," doda. V ruski Ufi, kjer je v različnih športih sodelovalo okoli 1500 športnikov in športnic iz 50 držav, je branil za Osnovno šolo Šentilj. Med dvajsetimi nogometnimi ekipami so osvojili četrto mesto, Lukas je v četrtfinalu celo dosegel zadetek čez celotno igrišče. "Kljub temu da smo prejeli precej golov, sem zbral nekaj dobrih obramb. Igrali smo na glavnem igrišču z umetno travo. Tudi gledalcev je bilo veliko, naši četrtfinalni in polfinalni tekmi so spremljali ostali slovenski športniki, ki so pred tem zaključili svoja tekmovanja. Ogledali smo si tudi nekaj mestnih znamenitosti," pravi vratar in doda, da nima posebnega vzornika. "Včasih sta bila to Neuer in Casillas," pove in ugotavlja, da mora še malo zrasti, ker njegove podaje niso dovolj dolge. Lukasova prednost je predvsem v hitrosti, lani je na osnovnošolskem državnem prvenstvu osvojil 13. mesto v teku na 60 metrov. In kakšne so njegove želje? "Upam, da bom v prihodnje branil za kakšen dober klub v tujini, želja je seveda braniti tudi za slovensko reprezentanco. Zaenkrat pa želim postati prvi vratar svojega kluba," Lukas Tomažič, ki navija za Real Madrid.

Anketa

Ali se boste cepili proti gripi?

Sudoku