Iz babičine skrinje: Krepka kokošja juha pomaga pri težavah z dihali

Urška Kereži, 14.4.2020
Profimedia

Ne, to ni še en preživeli mit - krepka kokošja juha je bogata z antioksidanti, ki uničujejo bakterije in viruse.

Če dodate česen, čebulo, korenček, papriko, krompir, zeleno, boste skuhali pravo vitaminsko bombo. Tudi sicer naj bo česen pogosto na vašem krožniku in ne menite se preveč za neprijeten zadah iz usti. Njegovi protivnetni, antibakterijski in antibiotični učinki, ki popolnoma ustavijo razmnoževanje mikroorganizmov in glivic, naj imajo prednost.

Za pripravo potrebujemo:

250 dag kokošjega jušnega mesa (lahko je tudi cela manjša kokoš)

ščepec žafrana

muškatni orešček

ingver v prahu

2 čebuli

6 strokov česna

klinčki

steblo/gomolj zelene

korenje (poljubno)

manjši paradižnik

manjša paprika

vejica peteršilja

sol, poper po okusu (ali vegeta)

balzamični kis (po želji)

Priprava:

Kokošje meso ali manjšo celo kokoš dajte v lonec in prilijte vodo. Ko zavre, odvzamemo površinsko belo plast. Dodamo sol, kuhajmo meso na nizki temperaturi približno eno uro (če je kokoš stara, kuhamo dlje časa, tudi do tri ure). Kuhano meso vzamemo iz lonca, šele nato dodamo zelenjavo (lahko kombinirate po želji, tudi kos ingverja je dobrodošel). V čebulo zapičimo klinčke, ki so odlični antioksidanti. Zelenjavo kuhamo največ pol ure, da ne razvodeni. Peteršilj dodamo tik pred koncem kuhanja, lahko tudi nekaj kapljic balzamičnega kisa.

Po okusu dodamo nekaj žafrana in muškatnega oreščka, morda popra. Preden postrežemo, dodamo rezance, bolje teknejo, če so nekoliko debelejši. Preostalo meso lahko uporabimo kot prilogo ali pa za drugo jed.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku