(INTERVJU) Dr. Matjaž Vogrin, strokovni direktor UKC Maribor: "Primanjkuje zaščitne opreme"

Andreja Kutin Lednik, 26.3.2020
Andrej Petelinšek

V Mariboru so občina in ustanove s hitrimi restriktivnimi ukrepi precej umirile krivuljo rasti okuženih. Kaj sledi? Dr. Matjaž Vogrin, strokovni direktor UKC Maribor, govori za Večer. Danes odpirajo drugo tako imenovano covid stavbo, število bolnikov, ki potrebujejo intenzivno terapijo, se bo verjetno povečalo

Kakšna je trenutna situacija glede števila bolnikov s covidom-19 v UKC Maribor?

"Število bolnikov se veča in najverjetneje bomo že jutri (danes, op. p.) odprli drugo covid stavbo, in sicer na ginekološki kliniki. Ta trenutek poteka usposabljanje, razdelitev nalog in stavba bo najkasneje jutri (danes, op. p.) odprta. Trenutno trije bolniki potrebujejo intenzivno oskrbo, a pričakujemo, da se bo število bolnikov v intenzivni terapiji kmalu povečalo. To pomeni, da bo treba povečati tudi število postelj za intenzivno terapijo. To pa seveda pomeni tudi kadrovske in organizacijske premike. Stanje se slabša in temu primerno se organiziramo."

Gre pri bolnikih v intenzivni terapiji tudi za pridružena stanja?

"Da, pri vseh. Vsi bolniki, ki so bili doslej zdravljeni v intenzivni terapiji, imajo več pridruženih bolezni."

Kaj napovedujete? Kako spremljate krivulje, v katere te dni zremo vsi? Dvigujejo se dokaj zlagoma ...

"V tem trenutku se višajo zlagoma, celo pod našimi pričakovanji. Seveda lahko le ugibamo, kaj je temu vzrok. Bodisi primerni ukrepi na nivoju države, zagotovo pa je v mariborski regiji število okuženih pod pričakovanji tudi zaradi hitrih občinskih ukrepov in ukrepov v ustanovah. V našem kliničnem centru smo denimo določene restriktivne ukrepe izvedli že zelo zelo zgodaj."

image
Sašo Bizjak Najverjetneje danes bodo v UKC Maribor odprli drugo covid stavbo, in sicer na ginekološki kliniki. 

Kdaj lahko pričakujemo vrhunec epidemije pri nas?

"Po moji oceni, nisem sicer epidemiolog, v roku 14 dni do treh tednov."

Veliko preštevamo respiratorje, ki jih primanjkuje povsod. V UKC Maribor jih je 23, obstaja možnost zvišanja tega števila?

"Seveda se trudimo, da bi dobili dodatne respiratorje, tako preko svojih kanalov kot preko države, ki je naročila več kot 200 respiratorjev. A še enkrat opozarjam, da je tukaj še težava kadra, ki bo s temi pacienti delal. Tukaj je manko še večji kot pri opremi."

Imate ocene, koliko ljudi manjka?

"V naši ustanovi smo imeli pred krizo približno 40 intenzivnih postelj in kadra ni bilo dovolj niti za to. Zdaj smo število zasedenih intenzivnih postelj za paciente, ki nimajo covida-19, nekoliko zmanjšali, ker ne opravljamo nekaterih posegov, po katerih je potrebna intenzivna terapija. Tako je kadra zdaj na voljo nekaj več, tudi anestezisti denimo zdaj ne sodelujejo več pri rutinskih operacijah, ampak se zdaj dodano usposabljajo za delo v intenzivni terapiji. Dodatno smo tja razporedili kirurške kadre, ki so pridobili specialna znanja za primer, če bo to potrebno. Tako bomo lahko zagotovili kader za teh 23 intenzivnih postelj za paciente s covidom-19, pa tudi za kaj več, če bo to nujno potrebno."

Novo zdravilo Remdesivir je že pokazalo prve pozitivne rezultate tudi v Sloveniji. Bolnik iz UKC Ljubljana je okreval po terapiji s tem zdravilom.

"V naši ustanovi imamo remdesivir naročen za prva dva pacienta, ki sta primerna za to zdravilo, in dobili smo že prve povratne informacije dobavitelja, da zdravilo prejmemo v najkrajšem možnem času. Tudi pacienti v UKC Maribor bodo torej zdravljeni na ta način."

Ocene potreb zaščitne opreme v UKC Maribor:
- 20.000 zaščitnih mask FFP3
- 50.000 zaščitnih mask FFP2
- 100.000 kirurških mask
​- omejene so tudi zaloge osebne varovalne opreme

Zaloge zaščitne opreme so zelo majhne tudi v UKC Maribor. Pričakujete kaj dodatnih prilivov?

"Res je, opreme je malo. Stopnja uporabe osebne varovalne opreme se sicer razlikuje glede na izpostavljenost delovišč. Popolna zaščita, ki vključuje maske FFP3, zaščitna očala in zaščitne plašče, je potrebna na primer pri odvzemih brisov za covid-19 in v prostorih intenzivne terapije. Na oddelkih, kjer obstaja zelo majhna verjetnost okužbe, je stopnja zaščite ustrezno nižja.

Ocenjujemo, da bi v najkrajšem možnem času potrebovali vsaj še 20.000 zaščitnih mask FFP3, 50.000 zaščitnih mask FFP2, 100.000 kirurških mask ... Seveda je vse odvisno od trajanja epidemije. V tem trenutku, po tem, ko smo prejeli opremo iz državnih zalog, preko civilne zaščite in donacij, je situacija taka, da lahko zadostimo potrebam v obdobju sedmih dni. Naročila smo​ izdali, a dobave so nezanesljive, ne moremo napovedati, kdaj bodo izvedene. Zalog je torej za sedem dni, po tem pa bo, če dodatna zaščitna oprema ne bo prispela, nastopila​ krizna situacija."

Veliko posameznikov se ukvarja z izdelavo mask, koliko je upanja v take iniciative?

"Maske domače izdelave in tudi tiste, kupljene v trgovinah, niso primerne za uporabo v zdravstvu. Raziskave pri gripi so pokazale, da je zaščita doma izdelanih mask za približno trikrat nižja kot pri​ običajnih kirurških maskah. V poštev pridejo morda za uporabo pri splošni populaciji, na primer v zaprtih prostorih, kjer se srečuje večje število ljudi. Opozoril bi, da so doma izdelane maske lahko celo nevarne ob nepravilni uporabi, zato svetujem raje striktno socialno izolacijo in dosledno razkuževanje rok kot glavna ukrepa pri preprečevanju širjenja epidemije.

Kar se tiče standardov pri uporabi mask, so ti opredeljeni za Evropsko unijo. Glavni kriteriji so: učinkovitost filtracije kužnih delcev (pri FFP3 maski je ta 99 odstotkov, pri FFP2 95 odstotkov), prepustnost zraka pri vdihu, prepustnost tekočin ... Še enkrat: maske, ki ne izpolnjujejo standardov, niso primerne za uporabo v medicini. Z zdravjem zaposlenih se ne moremo igrati."

Po moji oceni, nisem sicer epidemiolog, lahko pričakujemo vrhunec epidemije v roku 14 dni do treh tednov

Veliko ukrepov je UKC Maribor uvedel veliko prej kot druge ustanove, denimo prepoved dopustovanj zdravstvenih delavcev, prvi ste povezali specialiste zasebnike, ki zdaj pomagajo ljudem, ki ne potrebujejo nujno obravnave ...

"Da, pri marsikateri stvari smo bili prvi, tudi sivo cono pred urgentnim centrom smo vzpostavili prvi in izkazala se je za učinkovito. Takih bolnikov, ki so prišli zaradi drugih stanj, a se je izkazalo, da so okuženi, sicer ni bilo dosti, ampak tveganja si ne moremo privoščiti. Nobenega bolnika, ki je sumljiv, ne spustimo na oddelek. Vsakemu, ki vstopa v UKC, izmerimo temperaturo, izpolniti mora tudi poseben vprašalnik ... "

Ste bili deležni morda kakšnega priznanja, pohvale iz centra države?

"Ah ... Nam je glavno priznanje to, da imamo malo okuženih pacientov pa tudi zdravstvenih delavcev in da za njih lahko vrhunsko poskrbimo."

Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku