(INTERVJU) Damjan Bohar: Kariera v fuzbalu je prekratka za zamere

Marko Kovačevič, 26.3.2020
Sašo Bizjak

Nekdanji nogometaš Maribora, zdaj član kluba Zaglebie Lubin, se je prebil med najboljše nogometaše poljske ekstraklase

Razveselil se je klica, ki je prekinil monotonijo samoizolacije. "Lahko se pogovarjava dva dni," je v pozdrav dejal Damjan Bohar. Nogometaš kluba Zaglebie Lubin je zadnjo tekmo v poljski ligi odigral 7. marca, zdaj pa čaka, da mine nevarnost, ki jo je povzročila pandemija novega koronavirusa. "Treniram zase, večinoma v stanovanju. Krepim trebušne mišice in podobno. To smo morali sprejeti, zdravje je na prvem mestu. Situacijo je treba rešiti, pozdraviti vse, da se lahko vrnemo v normalno življenje," nam je dejal 28-letnik. Nekdanji nogometaš Mure in Maribora ostaja v Lubinu, skoraj 700 kilometrov stran od rodnih Mačkovcev. "To je klub zahteval. Če bi šli domov, bi morali ob vrnitvi za dva tedna v karanteno, zato potovanje ne bi imelo smisla. Tudi meje so že bile zaprte."

Kakšne ukrepe je sprejela Poljska? Je kaj drugače kot v Sloveniji?

"Enako je. V mojem mestu ni veliko okuženih, včeraj zjutraj so prišla poročila o prvih treh. Hvala bogu, smo doma vsi zdravi. Naj tako ostane! Poskušamo se maksimalno držati navodil, res ne bi bilo lepo, če bi staknili ta nepotrebni virus."

Kako pa se pripravljate, trenirate?

"Teč grem čim kasneje v dnevu, ko že pade tema in ko ni skoraj nikogar na ulicah. Če bi bil dva meseca brez vsega, bi bila prava katastrofa, ko bi se vrnil na igrišče. Tek ni prepovedan, se pa zaradi varnosti raje izognem gneči."

Lahko v teh dneh ohranjate občutek za žogo?

"Poskušam, ja, a to ni to. Najlepši občutek je, ko stopiš na igrišče. Če jo doma dvakrat ali trikrat nabijem v steno, ni niti podobno občutku s trave."

image
Osebni Arhiv Ob zaročenki tudi kuža skrbi, da Prekmurcu v Lubinu ni dolgčas. 

Ko sva se pogovarjala pred letom dni, ste živeli z zaročenko. Je že kaj več?

"Še vedno zaročenka, haha. Virusi kvarijo načrte. Bova drugo leto, ni panike, le da ostaneva zdrava. Je pa z mano v Lubinu. Imava tudi psa, ni nama dolgčas."

Prekinitve sezone si ni želel nihče, verjetno pa je vas zmotila še bolj, saj ste bili v odlični formi, morda celo najboljši v karieri.

"Sem zadovoljen, čeprav bi lahko dodal še kakšno asistenco ali gol. Pavza ni zaustavila le mene, samo poglejte, kako je igral naš Jojo (Josip Iličić, op. a.), imel je takšne tekme, da te glava boli."

"Če doma dvakrat ali trikrat nabijem v steno, ni niti podobno občutku s trave"

Z enajstimi goli ste četrti najboljši strelec poljske lige. Tako učinkovite sezone še niste imeli.

"Trener Martin Ševela mi je veliko dal. Že v prvem dnevu sva se ujela. Spremljal nas je pred prihodom in nam je lahko natančno razdelil naloge, kdo dela ofenzivo, kdo defenzivo. Meni je rekel, naj delam v napadu, zadaj pa bodo drugi polovili, kar bo treba. V obrambi imam precej manj nalog, kot sem jih imel prej, sem že skoraj 'polšpic'. Tako ostanem bolj svež. Ko z nizkim pulzom sprejmeš žogo, lahko narediš nekaj kvalitetnega. Uspešnega pristopa ne menjamo. Morda drugače razmišljam o fuzbalu. Ne pravijo zastonj, da si pri 28, 29 v najboljših letih za nogomet, zrel si, miren."

V manj kot dveh letih je klub pogosto zamenjal trenerja, Ševela je že vaš četrti v Lubinu.

"Za vsakega igralca je to šok, tudi za tiste, ki redno igrajo. Po drugi strani pa se lahko tisti, ki so igrali manj, dokažejo, dobijo priložnost. Vsak trener je dodal nekaj, da smo lahko boljši."

image
Andrej Petelinšek

​Poleti sta se vam pridružila Saša Aleksander Živec in Rok Sirk. Kako vam ustreza slovenska družba?

"Zelo vesel sem bil te novice. Kot edini Slovenec v klubu sem se malo lovil, imel nekaj težav z jezikom, zato mi je res ugajalo, ko sta se mi pridružila. Tako se lahko nekomu bolj zaupaš."

Kako onadva preživljata te dneve?

"Vsak po svoje, na kavču. Smo pa v rednih stikih po telefonu."

Pred prekinitvijo je bil Zaglebie na enajstem mestu, štiri točke zaostajate za osmerico, ki bo v zadnjem delu sezone igrala v ligi za prvaka.

"Seveda si želimo v playoff, to je osnovni cilj. Lahko bi že bili v mirnih vodah, a smo na nekaterih tekmah imeli malo smole - bili smo boljši, a nismo mogli zabiti gola. V poljski ligi te to kaznuje, z dvema zaporednima zmagama si lahko pri vrhu, z dvema porazoma hitro padeš. Če se bo prvenstvo nadaljevalo, imamo še štiri kroge do končnice, cilj lahko še vedno izpolnimo."

V Sloveniji se bo prvenstvo po najboljšem scenariju nadaljevalo v začetku maja. Kako pa je pri vas?

"Tudi pri nas. Kolikor imam informacij, naj bi v sredini aprila začeli trenirati, če bo šlo po načrtu. Igrali pa bomo verjetno kar na vsake tri dni, da spravimo prvenstvo pod streho. Upam, da bodo lahko tudi navijači na tribunah, to ima vsak igralec najraje."

image
Sašo Bizjak

Potrditev dobre forme ste lani dobili s klicem selektorja Matjaža Keka. Kaj je to pomenilo za vašo kariero?

"Reprezentanca igralcu dvigne rating, tu ni nobene debate. Kaj hočeš lepšega, kot da igraš za svojo državo? To je veliko priznanje in potrdilo, da dobro delaš, da je nekdo opazil tvoj trud. Super je, ko si z najboljšimi v državi, se pogovarjaš, poslušaš njihove nasvete, se učiš od njih. To je neki drugi nivo, igralce, kot sta Josip Iličić in Jan Oblak, hvalijo največji trenerji na svetu. Druženje s takimi ljudmi je lahko le pozitivno."

Vas na Poljskem kot reprezentanta gledajo drugače?

"V primerjavi z obdobjem, ko sem prišel v Lubin, seveda. S tem si ustvariš dober status, a ga moraš izkoristiti in obdržati. Morda si na tekmi ali dveh še lahko privoščiš padec, zagotovo pa boš izgubil spoštovanje, če bo to trajalo celo sezono. Le z dobrimi igrami, asistencami, goli lahko obdržiš mesto v enajsterici. Poljaki dosti dajo na domačine, zato moraš kot tujec pokazati nekaj več, da te cenijo. Zelo težko je to doseči."

Ste pa slovenski nogometaši vedno bolj cenjeni v ekstraklasi, vedno več vas je. Se Poljaki držijo recepta, da v preverjenem okolju iščejo dodatne okrepitve?

"Kolikor vidim, je tako. Ko imajo dobro izkušnjo, radi pripeljejo še kakšnega igralca celo iz istega kluba. Ne vem, ali so vraževerni. Vesel sem, da se slovenski igralci prebijajo v tujino. Ni mi žal, da sem šel. Za zdaj, moram potrkati, je res dobro. Vedno sem imel željo preizkusiti se v tujini."

Poljska je bila v kvalifikacijah za Euro prepričljivo prva v naši skupini, a je izgubila v Ljubljani. Kako so Poljaki spremljali te boje?

"Ko izgubijo, ful padejo, haha. Naj bo odbojka, rokomet ali nogomet, na vsaki tekmi želijo zmago. Stopijo skupaj in so najboljši. Na turnirju si za cilj vedno postavijo prvo mesto, ne razmišljajo, da bi bil že četrtfinale uspeh. Zelo ponosen narod so. Zame je to edino pravilno razmišljanje."

Slovensko-poljskih športnih dvobojev je bilo jeseni kar nekaj.

"Vsak je ponosen, ko njegova država zmaga, tudi nekaj zbadanja je bilo. Počasi se je začelo nabirati - odbojka, rokomet, nogomet ... Poljaki so imeli počasi dosti tega, da jih povsod premagujemo, ni jim bilo jasno, kako je sploh mogoče. A očitno je, haha."

image
Andrej Petelinšek

Kaj je zmanjkalo nogometni Sloveniji za uvrstitev na evropsko prvenstvo?

"Če bi imeli več sreče, bi zagotovo imeli več točk in zgodba bi se lahko odpeljala v drugo smer. Nismo veliko zaostajali za drugim mestom, od njega so nas ločile malenkosti, ki jih lahko popravimo. Prepričan sem, da bo selektor na svoj način te stvari popravil, malenkosti obrnil v našo korist. Ni katastrofa, da se nismo uvrstili. Počasi pa bi bil že čas, da se uvrstimo na veliko tekmovanje, da bo cela država stopila skupaj. Nogomet povezuje ljudi."

Borili ste se za Euro 2020, zdaj pa je že jasno, da bo turnir organiziran v letu 2021.

"Prav so se odločili. Nihče ne bi imel koristi, če bi morali evropsko prvenstvo izpeljati pred praznimi tribunami in brez vsega, kar tako velik dogodek potegne za sabo. Podobno je z olimpijskimi igrami."

Ker se je ustavil nogomet, ni špekulacij o prestopih. Vam ustreza, da imate pogodbo do leta 2021?

"To je relativno. Res je, da imam pogodbo še za eno leto in sem lahko miren, a želel bi si pogodbe vsaj še za tri, štiri leta. Tako bi lahko bil zelo miren. Klubu sem dal to jasno vedeti in zdaj so na potezi. Od tega ne bom odstopal."

image
Andrej Petelinsek

Torej ne moremo z gotovostjo trditi, da boste avgusta še vedno v Lubinu?

"Saj veste, kako je v fuzbalu. Danes nekaj propade, jutri dobiš nekaj novega. Težko je reči, kaj se bo zgodilo čez tri ali štiri mesece."

Maribor, vaš nekdanji klub, se je pred prekinitvijo sezone znašel v krizi, odšla sta trener in športni direktor. Kako ste spremljali te dogodke?

"Bil sem tam in vem, kakšni so pritiski. Od Maribora vsi pričakujejo, da bo prvi, da bo dobil vsako tekmo, a to vedno ne gre. Srčno upam, da bodo situacijo rešili čim prej, pripeljali novega trenerja in športnega direktorja. Prepričan sem, da se bodo ustrezno odzvali."

Kako pa sta Zlatko Zahovič in Darko Milanič vplivala na vašo kariero?

"Globok pečat sta pustila na meni. Zlatko me je pripeljal iz Murske Sobote, ko je klub praktično propadel. Vprašanje je, kam bi šel, boljšega od Maribora zagotovo ne bi mogel najti, o tem sem prepričan. Tudi z Darkom sem imel dober odnos, razen v zadnjega pol leta, ko sem bil na tribuni. Mu pa nisem ničesar zameril. Ko sem odšel na Poljsko, sva se rokovala brez grdih pogledov. Igralec je v fuzbalu prekratek čas, da bi lahko gojil zamere."

Anketa

Na katerem področju najpogosteje ustvarjate z rokami?

Sudoku