(INTERVJU) Branko Gradišnik: Zdravnik ti lahko reši življenje, ne more pa namesto tebe živeti

Bojan Tomažič, 27.6.2020
Osebni arhiv

V koronaobdobju je Branko Gradišnik, letnik 1951, torej zdravstveno že označen kot posebna kategorija, kot poklicen pisec pisal dnevnik in si dopisoval s prijatelji, ki so se menili z njim, razpravljali o njegovih tezah, poročali o svojih otepanjih z epidemijo, mu pošiljali linke na neštete vesti, razprave, podatke, intervjuje po vsem svetu. "Nekateri so poslali kako kratko, pa potrebno pripombo ali popravke, z nekaterimi sem se spuščal v poglobljene razprave; dragoceni so mi bili vsi."

Zgodba se začne 26. februarja, ko opazi nakupovalni stampedo v trgovini, konča pa 6. maja s pogrebom in obljubo, da domači vrtiček ne bo nikoli zanemarjen. Vmes je veliko mojstrskih in duhovitih opisov življenja v času kolere, pardon, kovida.

So nas ujeli ali smo se sami ujeli v pandemijo?

Ja, mnogi smo še vedno jetniki te modne muhe, ki se je že davno spremenila iz novice v potrošno blago. Kdor še vedno posluša, gleda, prebira, išče novice in poročila o kovidu-19, je najbrž navlečen. Koristi od tega ni nobene, ker se vsebine in odkritja medsebojno spodbijajo. Občasno zlato zrno - recimo ugotovitev, da otročiče čudežno varuje učinkovina v mlezivu materinega mleka - ne odtehta depresije, v katero nas tunkajo neštete alarmantne vesti. Za medije je kovid pač tržna epizoda kot vsaka druga senzacija, s katero pritegujejo publiko, da ji lahko prodajajo reklame. Če bi vam priporočil, da naj glede na dejstvo, da smo ljudje umrljivi, vsak dan namenite po šest ur nenehnemu spremljanju medijskih objav o smrti, bi se mi smejali. Tu pa … Bolje se je ravnati po stari modrosti anonimnih alkoholikov: "Bog, nakloni mi spokojnost, da bom sprejemal, česar ne morem spremeniti, pogum, da spremenim, kar morem, in modrost, da bom sprevidel razliko."

In kakšna je razlika?

Razlika je v tem, da se lahko obvarujem, če spremenim sebe, svoj življenjski slog. Odpornosti ne dajejo dopolnila, ampak gibanje v naravi, D-vitamin, vzdržnost od sladkorja, ogljikovih hidratov, družnost, ljubezen, dobra volja in delo, ki nas veseli. Potem ne bo bolezni presnovnega sindroma, ki omogočajo kovidu, da se razdivja. V moji izkušnji je še dodatna skrivnost uživanje ekstra deviškega olivnega olja. Berite o tem poglavje z naslovom Za vas, ki ste raje anekdotično živi kot znanstveno mrtvi.

"Ljubezen do Narave in do prevajanja pesmi sta me delala odpornega pred kovidsko propagando"

Ali pa po (tudi po dvoumnih) nasvetih v strahu še naprej v skafandru do smetnjaka in nazaj?

Morate vedeti, da vsaka politika, vsaka oblast, ves čas kontrolira samo na dva načina: en čas straši, en čas pomirja. To dvoje nas drži na vajetih. Vse je v interpretaciji palice ali korenčka. Ameriški reaktivci so letali nad Mariborom. Za zdravstveno osebje je to korenček priznanja, za Rusijo palica grožnje. Kar se tiče skafandrov in mask in nagobčnikov, pa vas vprašam, zakaj so otročički na varnem pred okužbo? Ker jim nihče ne more prepovedati, da bi kihali. Kihanje je pri novorojencu prvi del evolucijske, nepriučene imunske obrambe. Mi pa kihamo zdaj vase, bog nam požegnaj!

Za varnost smo se dosledno ogibali znancev in oni nas.

Žalostno, res. Statistično gledano osamljenost skrajšuje življenje veliko bolj učinkovito od vsake bolezni. Klepet prek ekranov je lažna bližina, saj ne sprošča oksitocinov, teh tako zdravih hormonov družnosti. Nasprotno, vodi v depresivnost.

Tisti, s katerimi ste si pisali, so poklicno, izobrazbeno z vseh vetrov. Ste bili soglasni vsaj pri tem, da virus je?

Bili smo raznoglasni, a vsi glasovi so bili trezni. Virus pa je bil in je in tudi še bo, o tem ni dvoma.

Bili so zdravniki in tudi drugi humanisti.

Oblikovala se je okrogla miza, deset, dvajset ljudi, med njimi kar nekaj zdravnikov. Dr. Matjaž Zwitter, avtor pomembne knjige o evtanaziji, je deontolog. Okapi je izvrsten statistik in naturalist. Dr. Tanja Petkovič je prakticirajoča herojka, borka za življenja v Domu starejših občanov Horjul. Pa Mirč Petrovec, ki je vodil testiranja! Javil se je zdravnik, ki dela v Arabije puščavi, in ta je poročal, da tam okuženost in smrtnost ne rasteta nič bolj kot v socialno frigidni Angliji, čeprav gredo ljudje vsak dan na suk, tržnico, tam z užitkom barantajo, po kupčiji pa si pljunejo v dlan in se rokujejo. Takšnole redno prekuževanje očitno krepi imunost. Sam zdravstvenih reči nikoli ne raziskujem na slepo, vselej v iskalno vrstico brskalnika najprej vtipkam "academic research" in s tem preskočim neštete reklame, ki so na internetu preoblečene v članke, poročila, vesti, reportaže in osebne izpovedi. Kar se tiče humanistov, eden od njih, v knjigi mu pravim moja zunanja Vest, me je takole brzdal pred politizacijo: "Branko, a res misliš, da bo kovid kar odšel, če Janševa vlada pade?" Imel je prav, politizacija vselej gre na roko prav politiki. Bežite pred vsem, kar je mogoče spremeniti v denar ali v politiko.

Kaj pa je vas reševalo v tistem obdobju?

Pred samim virusom pač zdravo življenje, olivno olje, sprehodi s psi po naravi itn. Pred histerijo pa ljubezen do Narave in do prevajanja pesmi. To delo me je delalo odpornega pred kovidsko propagando. Njeno vsiljeno, morečo obsedenost sem zamenjal s povzdigujočo. Zgodilo se mi je, kot se je zgodilo angleškemu Prešernu Wordsworthu, potem ko je med vandranjem po Lake Districtu naletel na morje zlatih narcis. Zadnji dve kitici gresta takole: "Z valovi pleše jezerce/– narcise plešejo še bolje!/Poetu v meni igra srce/vpričo te silne dobre volje,/ko zrem v prizor, še ne vedoč,/kako zelo mi bo v pomoč: // Če zdaj doma na kavču kdaj/premlevam kakšne tožne marnje,/notranji vid mi gre nazaj/v ta ples, ki pred samoto varje:/srce se več ne kisa mi, ko gre na ples z narcisami." Ha, ha!

Kaj ste še novega spoznali po 6. maju in bi dodali, če bi bilo mogoče?

Da ljudje ne kupujejo e-knjig. Upam, da Kronika koker koronika izide tudi na papirju, ker je prav fajn knjiga.

Še kakšen nasvet za konec?

Zdravnik ti lahko reši življenje, ne more pa namesto tebe živeti!

Anketa

Se boste zaradi trenutne epidemološke slike odpovedali dopustu na Hrvaškem?

Sudoku