Informacije o cepljenju v vseh starostnih obdobjih zbrane na novi spletni strani

P.K., 17.1.2020
Peter Irman

Združenje za pediatrijo pri Slovenskem zdravniškem društvu je ustanovilo novo spletno središče cepljenje.info, ki je namenjeno tako strokovni kot laični javnosti, s preverjenimi informacijami o pomenu in poteku cepljenja.

Nova spletna stran združuje razumljivo pojasnjena znanstvena dejstva o obveznih in priporočenih cepljenjih za otroke ter odrasle v Sloveniji. Slovenski pediatri zagotavljajo, da bodo na tem portalu podajali poštene informacije, podprte z lastnimi izkušnjami, s katerimi bodo ponudili odgovore na vprašanja o cepljenjih vseh vrst, so sporočili iz Združenja za pediatrijo. Kot so še zapisali v sporočilu za javnost, pri tem upajo, da bo spletna stran postala vodilo za razumevanje in sprejemanje cepljenja v naši družbi. "Spletna stran predstavlja obsežne vidike cepljenja za vse starostne kategorije in namene, ki so prilagojeni slovenskemu prostoru. Z novo informacijsko platformo želimo na enostaven način pojasniti, kdaj se cepljenje začne, s kakšnimi cepivi, na kakšen način, s kakšnimi časovnimi presledki, zakaj prav v tistem času, kdaj in zakaj se lahko izvede pri zamudnikih in podobno," pravi predsednik Združenja in pediater Matjaž Homšak, dr. med., spec..

Pomen cepljenja starostnikov

Poseben segment informacij o cepeljenju je na spletni strani namenjen starostnikom. Pri starejših velja, da je zaradi sprememb imunskega sistema učinkovitost cepljenja manjša, pa tudi zaščita, ki jo cepljenje nudi, hitreje upade. Kljub temu je cepljenje po priporočilih zdravstva pri starostnikih učinkovit ukrep, s katerim lahko določene bolezni preprečimo ali pa vsaj omilimo njihov potek.

Priporočena cepljenja za starejše od 65. let

Gripa
V Sloveniji vsako sezono zaradi gripe zboli do 10 odstotkov ljudi.
Zlasti nevarna je za mlajše otroke, nosečnice, kronične bolnike in starostnike ter ima pomemben vpliv na umrljivost, še posebej pri starejših od 65 let.

Gripa v starosti skupini starejših od 65 let povzroči med 70 do 80 odstotkov smrti ter med 50 in 70 odstotkov bolnišničnega zdravljenja. Zato je vsakoletno cepljenje proti gripi za starostnike zelo priporočljivo, še posebej če imajo tudi kakšno kronično bolezen, saj se v takšnih primerih gripa še pogosteje konča s smrtjo. Čeprav pri starejših tudi cepivo proti gripi nekoliko slabše deluje in lahko kljub cepljenju zbolijo, je potek bolezni običajno lažji, cepljenje pa je zelo učinkovito pri preprečevanju hujših zapletov bolezni in smrtnega izida.

Slovenija se uvršča med države z najmanjšo precepljenostjo starejših proti gripi v Evropski uniji. Giblje se okoli desetih odstotkov, cilj Svetovne zdravstvene organizacije pa je, da bi se proti gripi vsako leto cepilo 75 % starejših od 65 let. Cepljenje proti gripi je pri nas za starejše od 65 let brezplačno in običajno od oktobra dalje poteka pri izbranih zdravnikih v zdravstvenih domovih in zasebnih ambulantah ter na območnih enotah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Več informacij o poteku brezplačnega cepljenja si lahko preberete v tem članku.

image
Profimedia

Poleg gripe je pri starejših priporočljivo cepljenje proti pnevmokoknim okužbam, ki so najpomembnejši povzročitelji pljučnice pri starejših in pri kroničnih bolnikih ter pogost vzrok za hospitalizacijo predvsem v zimskem času. Na spletni strani www.cepljenje.info lahko starejši najdejo tudi informacije o cepljenju proti herpesu zosterju, klopnem meningoencefalitisu in tetanusu. Kot zagotavljajo v Združenju za pediatrijo, bodo strokovnjaki spletno strani nadgrajevali in nanjo ažurno uvrščali znanstveno preverjene informacije o novih oblikah in postopkih cepljenja ter o novih tehnologijah cepiv. V združenju tudi upajo, da bo novo spletno središče postalo koristno dopolnilo k razlagam o cepljenju, ki bo s strokovno preverjenimi informacijami zmanjševalo strah posameznikov pred cepljenjem.

Anketa

Koliko ur dnevno posvetite gibanju?

Sudoku