Infektologinja Bojana Beović: "Kakšen dopust na Hrvaškem bi lahko letos izpustili"

Urška Mlinarič, Žana Vertačnik, 24.6.2020
Robert Balen

Strokovna skupina vladi predlaga ponovno nošenje mask v zaprtih prostorih, medtem pa so v naši največji bolnišnici pripravljeni na sprejem morebitnega večjega števila obolelih za koronavirusom.

Situacija na Hrvaškem je približno primerljiva s slovensko. Pri njih predstavlja problem sorazmerno malo število testov, ki jih opravijo vsakodnevno, tako da obstaja možnost, da je na Hrvaškem še kakšno neprepoznano žarišče covid-19. "Je pa nevarnost, da se na Hvaškem okužimo s koronavirusom približno enaka kot v Sloveniji," je na vprašanje, ali je varno dopustovati na Hrvaškem, odvrnila vodja strokovne skupine pri ministrstvu za zdravje in infektologinja Bojana Beović. Zaradi navedenega slednja počitnic pri južnih sosedih ne odsvetuje, "kot državljanka in človek, ki živi v Sloveniji, pa mislim, da bi lahko kakšen dopust na Hrvaškem letos izpustili."

Turizem namreč predstavlja večje mešanje ljudi iz različnih držav, v katerih se epidemiološke slike razlikujejo, zato vsem, ki bodo vendarle odšli čez mejo, svetuje, da se izogibajo gneči ter upoštevajo vsa epidemiološka navodila; od razkuževanja rok do nošenja maske v zaprtih prostorih. Slednje je tudi eden od ukrepov, ki jih je strokovna skupina pod vodstvom Beovićeve vladi predlagala, da jih ponovno uvede. Skupina se zavzema tudi za uvedbo aplikacije, ki bi človeka opozarjala, ali je v stiku z okuženim ter  dosledno kontrolo na mejah.

Beovićeva vsem, ki bodo zboleli med dopustom na Hrvaškem, svetuje, naj tam poiščejo zdravstveno pomoč in naj se ne odpravijo domov. "Če zbolimo, je najbolje ostati tam, kjer smo in omejiti stike,". V primeru, da bi zboleli po povratku z dopusta, pa čim prej obiščite zdravnika, saj je možno, da gre za nov primer bolezni.

Zaradi povečanega vnosa covid-19 iz tujine in posledično večjega števila obolelih, imajo tudi na Infekcijski kliniki v Ljubljani večje število hospitaliziranih. Trenutno so na oddelkih tri osebe, dve tudi na intenzivnem oddelku. Generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar je povedal, da je naša največja bolnišnica pripravljena tako kadrovsko kot z opremo na sprejem morebitnega večjega števila bolnikov. 

Anketa

Se boste zaradi trenutne epidemološke slike odpovedali dopustu na Hrvaškem?

Sudoku