Idilični dom, v katerem je poletja preživljal Drnovšek

Mateja Špiranec, 22.3.2019
Vida Dimovska

V tej počitniški hiši v Ukancu tik ob Bohinjskem jezeru je nekoč poletja preživljal naš nekdanji predsednik Janez Drnovšek. In v njej je bilo napisanih kar nekaj strani njegovih knjig. Danes je v lasti gospoda iz Rusije, zaljubljenca v Slovenijo, ki bi rad tukaj preživel jesen svojega življenja.

Počitniška hiša je bila pred podobo, ki si jo je želel novi lastnik, potrebna temeljite prenove. Novi lastnik jo je zaupal oblikovalki Jade van Baaren, Nizozemki, ki je svoj dom prav tako našla v Sloveniji. Ruski lastnik, ki je hišo v živo prvič videl šele po nakupu, je po prvem obisku odšel razočaran nad njenim stanjem in tudi strogimi omejitvami spomeniškega varstva, ki so skrbno varovale njeno podobo. Toda Jade je vilo kljub omejitvam uspelo prekrasno obnoviti in ji ne le povrniti nekdanji sijaj, temveč jo preoblikovati tudi za sodobne čase.

image
Vida Dimovska

Hiša kupljena na dražbi

Sedanji lastnik je hišo kupil na spletni dražbi. Všeč sta mu bili predvsem zunanjost in okolica, medtem ko notranjosti hiše pred nakupom ni videl. Ko sta se z arhitektko prvič odpravila na ogled, je bil, kot že rečeno, precej razočaran, saj si je predstavljal, da bo hiša veliko bolj prostorna. Ker je z omenjeno arhitektko že prej sodeloval in mu je njen slog opremljanja blizu, glede interierja ni imel kakšnih posebnih zahtev. Želel si je le, da bo hiša na koncu videti večja in predvsem svetlejša. To pa še zdaleč ni bila enostavna naloga, saj je bila notranjost hiše razdeljena na dva manjša apartmaja spodaj, ozke temačne stopnice pa so vodile v zgornje nadstropje, ki je bilo oblečeno v temen leseni opaž, tako da je bilo vse skupaj videti precej temačno.

image
Vida Dimovska

Želela je razkošen prvi vtis

Največ časa je arhitektki zagotovo vzelo načrtovanje novega stopnišča, za katerega je želela, da je res veličastno in čim bolj svetlo. Pomembno se ji je zdelo, da je prvi vtis ob vstopu v hišo razkošen, zato je obrnila običajen razpored prostorov. Spodnja dva apartmaja je spremenila v svetli spalnici z zasebnima kopalnicama, medtem ko je dnevni prostor preselila v zgornje nadstropje. Tam je, da bi pridobila višino in zračnost, odprla ostrešje. Tako je v prostor pripeljala kar največ svetlobe in obenem pridobila prostor za manjšo galerijo s klavirjem, na katerega lastnik v prostem času zelo rad igra.

image
Vida Dimovska

Malo drugačen spomenik

Arhitektka je poskrbela tudi za ureditev okolice. Ob hiši teče potok Savica, ker je ob vodi poleti najprijetneje sedeti, sta tam pokrit žar in prostor za piknik. Na drugi strani vrta, ob dovozu na parcelo, so zgradili še dva manjša servisna objekta. V enem je savna z lepo leseno teraso, v drugem pa je prostor za orodje, stroje in številno športno opremo. Hiša je zaradi visokih smrek, ki jo obdajajo, nekoliko skrita pred pogledi. Pravzaprav je bila nekaj let nazaj še bolj, vendar je tik ob zaključku del prav v tem koncu Bohinja divjala huda nevihta, ki je za seboj pustila množico podrtih dreves.

image
Vida Dimovska

To je povzročilo stresen zaplet ob koncu prenove. Tako hudo je bilo, da nekaj dni dostop do hiše sploh ni bil mogoč. Ko pa se jim je končno uspelo prebiti skozi razdejan gozd, so z velikim olajšanjem ugotovili, da niti hiša niti manjši objekti okrog nje niso bili poškodovani. V poklon številnim drevesom, ki so v tej nevihti padla, je Jade na stopnišču obesila printe drevesnih debel. Ta galerija je sedaj nekakšen spomenik in obenem opomnik na dogodek, ki se je za hišo končal srečno.

Več o tem, v kakšnem stanju je bila hiša pred obnovo in kako je obnova potekala, z besedami arhitektke Jade van Baaren si oglejte v oddaji Ambienti, ki bo na sporedu v soboto, 23. marca, ob 18. uri na TV Slovenija 1.

image
Vida Dimovska

Članek je bil objavljen v marčevski številki revije OBRAZI.

Anketa

Kako se zaščitite pred komarji?

Sudoku